Παραδοσιακά παιχνίδια!

αρχείο λήψης (1)

Γράφει η Θάλεια Χ.

Παραδοσιακά παιχνίδια για τις στιγμές που δεν ξέρετε τι να κάνετε! Πόσα γνωρίζετε από αυτά;

ΓΚΑΖΑΚΙΑ

Tα παιδιά χαράζουν στο έδαφος μια γραμμή και αραδιάζουν εκεί πάνω ίσο αριθμό από γκαζές το καθένα. Η πρώτη από αριστερά λέγεται «Μπαζ» και η διπλανή της «Παραμπάζ». Μετά «μετριούνται» με την καλύτερη γκαζά τους (την μπάλα τους), ποιος θα την ρίξει πιο κοντά, σε ένα σταθερό σημείο (π.χ. τοίχο, κολώνα), τον «μπάστακα». Ύστερα, με τη σειρά, σημαδεύουν από ορισμένη απόσταση τις αραδιασμένες γκαζές προσπαθώντας να πετύχουν το «μπαζ». Κάθε παιδί κερδίζει όλες τις γκαζές δεξιά από εκείνη που πέτυχε.

1

ΤΑ ΣΚΛΑΒΑΚΙΑ

Τα παιδιά χωρίζονται σε δύο ομάδες κι η κάθε μία βάζει ένα λιθάρι εκεί που διαλέγει να έχει το «λημέρι» της. Τα δυο λημέρια είναι αντικριστά αλλά αρκετά μακριά το ένα από το άλλο και στη μέση της απόστασης μια γραμμή ορίζει το «σύνορο». Μόλις δοθεί το σύνθημα, όλοι κινούνται προς το σύνορο και κάθε παιδί της μιας ομάδας προσπαθεί να πιάσει αιχμάλωτο, «σκλαβάκι» ένα παιδί της άλλης. Σκλαβάκι γίνεται το παιδί που το άγγιξε ο αντίπαλος. Τα σκλαβάκια μεταφέρονται στο λημέρι της ομάδας που τα έπιασε και μένουν εκεί ίσαμε που να καταφέρει ένα παιδί της δικής του ομάδας να τα αγγίξει, οπότε ελευθερώνονται. Νικάει όποια ομάδα πιάσει «σκλαβάκια» όλα τα παιδιά της άλλης ομάδας.

ΤΟ ΜΠΙΖ

Το παιδί που τα «φυλάει» βάζει το ένα του χέρι σαν παρωπίδα στα μάτια του για να μην βλέπει, περνάει το άλλο του χέρι πάνω από το στήθος του και το βγάζει κάτω από τη μασχάλη, με την παλάμη προς τα έξω. Τα άλλα παιδιά πηγαίνουν πίσω του και ένα από αυτά χτυπά την παλάμη, ενώ όλα φωνάζουν «Μπιζζζζ» κουνώντας, μπροστά του πια το δεξιό τους δείχτη σαν έντομο που βουίζει. Το παιδί που τα φυλάει πρέπει να μαντέψει ποιο παιδί το χτύπησε. Αν το πετύχει, τα φυλάει αυτό το παιδί, αλλιώς συνεχίζει ο ίδιος.

3

Σπασμένο Τηλέφωνο

Όλα παιδιά κόβονται το ένα πλάι στο άλλο. Το πρώτο από δεξιά σκύβει στο αυτί του διπλανού του και του ψιθυρίζει μια λέξη πολυσύλλαβη και δύσκολη η ασυνήθιστη, πχ: Σκουληκοσκαθαρομυρμηγκότρυπα, Ιχθυοπωροπαντολαχανοπωλείο. Το παιδί που ακούει τη λέξη την επαναλαμβάνει όπως την άκουσε και την κατάλαβε στο αυτί του διπλανού του κι αυτό στο παραδίπλα ως το τελευταίο. Το τελευταίο παιδί σηκώνεται και τη φωνάζει δυνατά αλλά συνήθως, αυτή η λέξη δεν έχει πια καμία σχέση με την αρχική!

4

Σχολιάστε

Top