Τα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Α

Γράφει ο Νίκος Π.

Γέννηση

Ο Μέγας Αλέξανδρος γεννήθηκε τον Ιούλιο του 356 π.Χ. στην Πέλλα του Μακεδονικού Κράτους. Σύμφωνα με την παράδοση, γεννήθηκε την ίδια νύχτα που ο Ηρόστρατος πυρπόλησε τον ναό της Άρτεμης στην Έφεσο, με τους μάντεις και ιερείς να ερμηνεύουν το γεγονός ως οιωνό της υποταγής της Ασίας. Σύμφωνα με την παράδοση, η γενεαλογία του ανάγεται σε δύο κεντρικές μορφές της αρχαίας ελληνικής παράδοσης, αυτή του ημίθεου Ηρακλή, ο οποίος υπήρξε γενάρχης της δυναστείας των Αργεαδών Μακεδόνων, και αυτή του ήρωα Αχιλλέα, ο γιος του οποίου, ο Νεοπτόλεμος, ίδρυσε τον βασιλικό οίκο των Μολοσσών, μέλος του οποίου ήταν η μητέρα του Ολυμπιάδα. Η θρυλούμενη καταγωγή του Αλέξανδρου συνέβαλε καθοριστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του, από τα πρώτα έτη του βίου του.

Όψη και εμφάνιση

Ο Αλέξανδρος αναφέρεται πως είχε ένα καφέ και ένα γαλάζιο μάτι, εμφανίζοντας στους ανθρώπους το σπάνιο φαινόμενο της ετεροχρωμίας. Το κεφάλι του είχε μια κλήση προς τα πάνω και αριστερά πιθανόν από κάποιο χτύπημα με ρόπαλο στο λαιμό του κατά την πολιορκία του κάστρου των Ιλλυρίων το 335 π.Χ. Το ύψος του ήταν κάτω του μέσου όρου για το περιβάλλον του αλλά ήταν αρκετά μυώδης και ογκώδης και με βαριά φωνή.

Παιδική και εφηβική ηλικία

Το 349 π.Χ.  ο Λεωνίδας ο οποίος ήταν συγγενής της Ολυμπιάδας ανέλαβε την ανατροφή του Μ. Αλεξάνδρου. Έτσι διδάχθηκε αριθμητική , γεωμετρία, μουσική και ασχολήθηκε και με την ιππασία. Αργότερα διδάχτηκε από τον Αριστοτέλη ιστορία, αστρονομία, γεωγραφία, ιατρική, φιλολογία και πολιτικές επιστήμες. Εκείνη την περίοδο απέκτησε από ένα φίλο του Φιλίππου, τον Δημάρατο, ένα άλογο, τον Βουκεφάλα. Όλοι όσοι βρίσκονταν στο παλάτι του Φίλλιπου θαύμαζαν το άλογο αλλά κανένας δεν μπορούσε να το ηρεμίσει. Τότε λοιπόν ο Αλέξανδρος κατάλαβε ότι το άλογο φοβόταν τον ίσκιο του και έτσι με τα χαλινάρια του γύρισε το κεφάλι προς τον ήλιο και το άλογο ηρέμησε.

Το 340 π.Χ. ο Αλέξανδρος σταμάτησε τις σπουδές του και γύρισε στην Πέλλα όπου ασχολήθηκε με την πολιτική ζωή της Μακεδονίας. Σε ηλικία 16 ετών και ενώ ο πατέρας του έλειπε στο Βυζάντιο, ο Αλέξανδρος απέτρεψε μια εξέγερση ενός λαού από τη Θράκη, των Μαιδών, οι οποίοι κατοικούσαν στην πάνω κοιλάδα του ποταμού Στρυμόνα.

Στη μάχη της Χαιρώνειας το 338 π.Χ. ο Αλέξανδρος ως επικεφαλής του Ιππικού, συνέτριψε μαζί με το Φίλιππο τις ενωμένες δυνάμεις των Αθηναίων και Θηβαίων.

Θρησκεία

Ο Αλέξανδρος πίστευε στον παραδοσιακό πολυθεϊσμό της κλασσικής Ελλάδας. Ήταν ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος και έκανε πολλές θυσίες και προσφορές στους Θεούς του Ολύμπου.

 

Ανάληψη εξουσίας στη Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα

Όταν δολοφονήθηκε ο Φίλιππος ο Αλέξανδρος ήταν μόνο 20 ετών και φαινόταν αδύναμος. Παρ΄ όλα αυτά έφτιαξε τη δική του σωματοφυλακή και κινήθηκε γρήγορα εξουδετερώνοντας όλους όλους όσους διεκδικούσαν το θρόνο, τον οποίο και κατέλαβε. Εισέβαλε μετά στη Θεσσαλία όπου αναγνωρίστηκε απ” όλους και κινήθηκε προς το νότο.

Το 336 το συνέδριο της Κορίνθου τον ανακήρυξε, όπως είχε ανακηρύξει και το Φίλιππο, Στρατηγό Αυτοκράτορα της Ελλάδας, για την εκστρατεία κατά των Περσών. Πριν αρχίσει την εκστρατεία πήγε στο μαντείο των Δελφών να πάρει χρησμό. Η Πυθία εκείνη τη μέρα δεν μπορούσε να του δώσει χρησμό. Ο Αλέξανδρος όμως δεν ήθελε να φύγει έτσι, τράβηξε την ιέρεια προς το μαντείο προσπαθώντας να την πείσει. Αυτή επειδή δεν μπορούσε να του αντισταθεί του είπε: Παιδί μου εσύ είσαι ακαταμάχητος. Έτσι ο Αλέξανδρος πήρε το χρησμό που ήθελε. Την άνοιξη του 335 π.Χ. πολέμησε εναντίον των  Ιλλυριών και Τριβαλλών προελαύνοντας από την Αμφίπολη μέχρι τον Αίμο σε διάστημα 10 ημερών.

Αφού νίκησε εκεί τους Θράκες, προχώρησε προς το Δούναβη, νίκησε τους Τριβαλλούς και επιχείρησε να κάνει επιδρομή κατά των Γετών. Εκεί λόγω εξέγερσης των Ιλλυρίων αναγκάστηκε να τη διακόψει. Μετά στράφηκε προς το νότο  και υπέταξε τους Αγριάνες και τους Παίονες, εξασφαλίζοντας την απόλυτη κυριαρχία στην περιοχή.

Όσο καιρό ο Αλέξανδρος πολεμούσε στο βορρά, οι Θηβαίοι ξεκίνησαν πόλεμο και πολιόρκησαν τη μακεδονική φρουρά, ενώ στην Αθήνα και άλλες πόλεις επικρατούσε αναβρασμός από τους αντιμακεδονικούς οι οποίοι διέδιδαν ότι ο Αλέξανδρος είναι νεκρός. Ο Αλέξανδρος έδρασε αστραπιαία και διένυσε 500 χιλιόμετρα από την Ιλλυρία στη Θήβα σε διάστημα 12 ημερών. Εκεί μετά από μια σύντομη αντίσταση των Θηβαίων συγκάλεσε το συνέδριο της Κορίνθου για να αποφασίσουν την τιμωρία της Θήβας. Έτσι διέταξε το θάνατο έξι χιλιάδων Θηβαίων και τους υπόλοιπους τριάντα χιλιάδες να πωλούνται ως δούλοι.

 

Θάνατος

Τον Ιούνιο του 323 π.Χ. και ενώ βρισκόταν σε ένα συμπόσιο, εκδήλωσε πυρετό. Μετά από μια σύντομη βελτίωση της υγείας του κατέρρευσε ξανά χωρίς να μπορεί να περπατήσει και να μιλήσει. Η φήμη ότι είχε ήδη πεθάνει ανάγκασε τους στρατηγούς να επιτρέψουν σε όλους τους Στρατιώτες να περάσουν από το κρεββάτι του και να τον αποχαιρετήσουν.

Η ασθένεια του είχε διάρκεια δέκα ημέρες και πέθανε στις 13 Ιουνίου 323 π.Χ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σώμα του καθαρίστηκε και τοποθετήθηκε σε γυάλινο φέρετρο γεμάτο μέλι. Παρέμεινε εκεί για δύο χρόνια και το 321 π.Χ. πήρε το δρόμο της επιστροφής για την Ελλάδα ώστε να ταφεί στη Μακεδονία.

Μέχρι και σήμερα το σημείο ταφής της σορού του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν έχει γίνει γνωστό.

 

 

 

Σχολιάστε

Top