Τα κινητά και τα τάμπλετ στα χέρια των παιδιών

images

Γράφει ο Θοδωρής Π.

Σήμερα, και ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας, τα παιδιά περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου τους, αντί να ζούνε στον πραγματικό κόσμο όπως έκαναν οι γονείς τους σε νεαρή ηλικία .

Όχι μόνο τα κινητά τηλέφωνα παίζουν πλέον πολύ μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη των παιδιών από ό, τι στο παρελθόν, αλλά αυτές οι συσκευές έχουν και ένα σημαντικό αντίκτυπο σχεδόν σε όλες τις πτυχές της ζωής των παιδιών. Οι εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας είναι ραγδαίες, πράγμα που σημαίνει πως τα παιδιά σήμερα μεγαλώνουν σ’ έναν κόσμο που δεν έχει σχεδόν τίποτε κοινό με αυτόν που γνώρισαν οι παλαιότερες γενιές. Οι δυνατότητες και η τεράστια ποικιλία εφαρμογών που επιτρέπουν τη ροή βίντεο, τα παιχνίδια και την κοινή χρήση περιεχομένου δείχνει γιατί τα παιδιά θέλουν να περνούν το χρόνο τους μπροστά σε μια οθόνη.

Για αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να συνειδητοποιήσουν αυτές τις διαφορές για να μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα τα ίδια τους τα παιδιά καθώς και τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή. Αντίστοιχα τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι η υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, αλλά και σε πιθανή κοινωνική απομόνωση.

Άρα τα παιδιά πρέπει να έχουν ένα όριο στην χρήση του κινητού που θα ορίζεται από τους γονείς τους και να αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο σε δραστηριότητες που θα τα φέρνουν κοντά το ένα με το

Σχολιάστε

Top