Ο Άγιος Βασίλης φέρνει νοστιμιές!!
Γράφει η Θάλεια Χ.
Οι βασιλόπιτες σηματοδοτούν το καλωσόρισμα του νέου χρόνου. Τα υλικά της συμβολίζουν την αφθονία, τον πλούτο και την τύχη που ευχόμαστε να φέρει μαζί της η καινούρια χρονιά. Είναι το γλυκό του πρώτου τραπεζιού του έτους και γι’ αυτό κάθε νοικοκυρά βάζει όλη τη μαεστρία της στην παρασκευή της. Τις περισσότερες φορές μπορεί να είναι ένα απλό γλύκισμα. Αυτό το συγκεκριμένο, όμως, το τιμούμε με έναν ιδιαίτερο τελετουργικό τρόπο. Ο αρχηγός της οικογένειας θα κόψει ονοματίζοντας διαδοχικά τα κομμάτια της. Το κομμάτι του Χριστού και της Παναγίας, μετά του σπιτιού, του σπιτονοικοκύρη και των παιδιών με τη σειρά της ηλικίας, του φτωχού. Έμψυχα και άψυχα διεκδικούν το μερίδιο τους στην τύχη. Διπλή ευκαιρία για μια νέα αρχή για τον υπερτυχερό να κερδίζει το φλουρί. Οι συνταγές για βασιλόπιτα πάντα αφορούσε ένα οικογενειακό μυστικό που οι μαμάδες ζητούσαν να μάθουν. Αυτό περνάει από γενιά σε γενιά σαν κειμήλιο.
Υλικά Συνταγής
- 250 γραμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλ. ζάχαρη
- 5 αυγά
- 2 πορτοκάλια (χυμός)
- 2 πορτοκάλια (ξύσμα)
- 1/2 κ. γλ. σόδα μαγειρική
- 1½ φλ. ψιλοκομμένη καρυδόψιχα
- 1/2 φλ. μαύρη σταφίδα
- 500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 πρέζα αλάτι
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
Για τη βασιλόπιτα με καρύδια
Πολλοί ισχυρίζονται ότι η βασιλόπιτα της πρωτοχρονιάς πρέπει να είναι βασιλόπιτα με καρύδια. Και ποιος μπορεί να τους αδικήσει! Το καρύδι εδώ και αιώνες συμβολίζει την σοφία, τη γονιμότητα και τη μακροζωία. Και γι’ αυτό και η καρυδιά προσφερόταν στους ελληνικούς και ρωμαϊκούς γάμους σαν τέτοιο σύμβολο. Το δέντρο της καρυδιάς, υποδηλώνει επίσης δύναμη απέναντι στις αντιξοότητες, αλλά και ιδιοτέλεια επειδή τίποτα δεν φυτρώνει κάτω από αυτή.
Η βασιλόπιτα με καρύδια και σταφίδες είναι απλά ακαταμάχητη. Ξεκινάμε συγκεντρώνοντας όλα τα υλικά.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη για 6΄-7΄, μέχρι να κρεμώσει το μίγμα.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να το απορροφήσει.
- Στο χυμό πορτοκαλιού αραιώνουμε τη μαγειρική σόδα και τον προσθέτουμε στο μίξερ.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι.
- Στη χαμηλή ταχύτητα ανακατέματος ρίχνουμε και το αλεύρι μέχρι να έχουμε έναν πηχτό χυλό.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.
- Σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί 30 ή 32 εκ. αδειάζουμε τη βασιλόπιτα με καρύδια και σταφίδες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, για 45΄-50΄. (Εάν θέλουμε να ξεφορμάρουμε ολόκληρη την πίτα από το ταψί, πρέπει πριν βάλουμε το μίγμα να στρώσουμε το ταψί –το οποίο έχουμε ήδη βουτυρώσει– με λαδόκολλα).
- Αφού ψηθεί, πασπαλίζουμε τη βασιλόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Τι ομορφότερο λοιπόν να ξεκινήσει ο χρόνος με τέτοιους συμβολισμούς στο τραπέζι μας. Θετικές σκέψεις και όμορφες ευχές να γεμίσουν το σπίτι μας, τις καρδιές μας και τις ζωές μας! Επίσης, πέρα από τους συμβολισμούς, αυτή η συνταγή για βασιλόπιτα με καρύδι και σταφίδες είναι πραγματικά φανταστική! Τέλεια και ακαταμάχητη γεύση, χορταστική, μοναδικά γεμάτη και πλούσια σε υλικά, αυτή η βασιλόπιτα θα προμηνύσει έναν χρόνο γεμάτο με όλα τα καλά.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.