Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα Wikis

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τα Wikis

Ένα Wiki είναι συνήθως μία ιστοσελίδα που επιτρέπει στους χρήστες της να προσθέσουν, να αφαιρέσουν, ή να επεξεργαστούν το περιεχόμενό της, πολύ γρήγορα και εύκολα, χωρίς να έχουν κάνει υποχρεωτικά εγγραφή. Έτσι, διευκολύνεται η συνεργασία πολλών ατόμων για τη συγγραφή ενός έργου.

Ο όρος Wiki όμως, μπορεί να αναφέρεται και στο λογισμικό που χρησιμοποιείται για να κατασκευαστούν Wikiσελίδες.

Αυτό που στην ουσία κάνει ένα σύστημα wiki είναι να απλοποιεί τη διαδικασία δημιουργίας σελίδων HTML και να καταγράφει κάθε μεμονωμένη αλλαγή που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του χρόνου, έτσι ώστε σε οποιαδήποτε στιγμή μια σελίδα να μπορεί να επανέλθει σε κάποια από τις προηγούμενες καταστάσεις της.

Πολλές φορές το Wiki περιλαμβάνει εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να παρακολουθούν την κατάστασή του. Μπορεί ακόμη να παρέχει στους χρήστες κάποιο χώρο για να συζητούν διάφορα θέματα όπως για παράδειγμα το περιεχόμενο που προστίθεται στο site.

Η λέξη Wiki ερμηνεύεται μερικές φορές ως ακρώνυμο για το «What I know is» δηλαδή «Αυτό που εγώ ξέρω είναι». Είναι μια χαρακτηριστική φράση για τον τρόπο λειτουργίας του Wiki: ο κάθε χρήστης που συμμετέχει στη συγγραφή κάποιου έργου προσθέτει την προσωπική του γνώση, έτσι ώστε όλοι να μπορούν να τη μοιράζονται.

Δείτε το παρακάτω επεξηγηματικό video της CommonCraft για να ολοκληρώσετε το πρώτο βήμα κατανόησης για τα Wikis και μετά προχωράμε σε πιο θεωρητικά.

https://www.youtube.com/embed/AsFU3sAlPx4?ecver

 

Σύντομη ιστορία του Wiki

Το πρώτο wiki, γνωστό ως Wiki Wiki Web (http://c2.com/cgi/wiki?WelcomeVisitors), δημιουργήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1995 από τον Ward Cunningham. Το όνομα του προέρχεται από την χαβανέζικη λέξη «Wikiwiki» που σημαίνει «γρήγορα».

Βασικές λειτουργίες Wiki
Ένα Wiki επιτρέπει τη συλλογική συγγραφή κειμένων σε μια πολύ απλή γλώσσα σήμανσης που ουσιαστικά απλοποιεί εξαιρετικά την HTML χρησιμοποιώντας έναν φυλλομετρητή Ιστού. Εάν ένας επισκέπτης θέλει να προσθέσει πληροφορίες για κάποιο θέμα χρησιμοποιεί απλά το σύνδεσμο «Επεξεργασία σελίδας» που υπάρχει σε κάθε σελίδα Wiki.  Όλα τα άρθρα μπορούν να αναφερθούν σε άλλα άρθρα και να δημιουργήσουν μια δικτυακή δομή.

Wikipedia: Η μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια

 

 

Το πιο γνωστό Wiki είναι βέβαια η Wikipedia. Είναι η μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή εγκυκλοπαίδεια στο internet, με έναν αριθμό λημμάτων που συναγωνίζονται επάξια αυτόν πολλών ”παραδοσιακών” εγκυκλοπαιδειών, όπως της Brittanica. Στα πέντε χρόνια λειτουργίας της, η Wikipedia (ή Βικιπαίδεια, κατά την… εμπνευσμένη ελληνική μετάφρασή του ονόματος) κατάφερε να ξεπεράσει τα 1.000.000 άρθρα στην αγγλική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς, 340 εκατομμύρια άνθρωποι τη χρησιμοποιούν κάθε μήνα. Αυτήν την πρωτοφανή δυναμική του Wiki μπορούμε να χρησιμοποιήσoυμε και στο μάθημά μας κάνοντας το πιο σχετικό με την καθημερινότητα, πιο ελκυστικό και συνεργατικό.

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε ένα wiki και ένα blog;

 

Σε ένα blog η συγγραφή και το πολυμεσικό περιεχόμενο της ιστοσελίδας έχουν τη μορφή των «post» είναι δηλαδή καταχωρίσεις που αποτελούν σημεία έναρξης. Οι απαντήσεις έχουν τη μορφή σχολίων και λέγονται «comments«.

Ενώ η δυνατότητα εισαγωγής comments, ακόμα και posts, είναι ανοιχτή στα μέλη στα μέλη του blog ή στο ευρύ κοινό, κανένας δεν μπορεί να αλλάξει το comment ή το post το οποίο αναρτήθηκε από κάποιον άλλον. Η συνηθισμένη διάταξη είναι post – comment – comment – comment, κ.ο.κ. Για αυτόν το λόγο, τα blogs συνήθως είναι το μέσο το οποίο επιλέγεται για την έκφραση προσωπικών απόψεων.

Ένα Wiki έχει πολύ πιο ανοιχτή δομή και επιτρέπει σε άλλους να τροποποιήσουν το περιεχόμενο του κειμένου που κάποιος έχει γράψει. Αυτή η ελευθερία μπορεί να προκαλέσει την υπερίσχυση της γνώμης της πλειοψηφίας μιας ομάδας έναντι της προσωπικής άποψης.

Σχολιάστε

Top