Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής στο νερό

images1

Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και του κύκλου του νερού. Οι πιθανές συνέπειες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή: η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες και εντονότερες βροχοπτώσεις, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο ξεχείλισμα ποταμών, όπως συνέβη σε επτά χώρες της Ευρώπης το 2013. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις επηρέασαν επίσης σχεδόν 20 εκατομμύρια ανθρώπους στο Πακιστάν το 2010. Από την άλλη, η αλλαγή του κλίματος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση των βροχοπτώσεων και αλλοίωση στην κατανομή των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων, όπως συνέβη σε πολλές περιοχές του κόσμου, οι οποίες λόγω της αυξημένης εξάτμισης είναι τώρα ξηρές. Ένα παράδειγμα αποτελεί η περιοχή Makueni, στην Ανατολική Κένυα, όπου, εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων, ο τοπικός πληθυσμός εξασφαλίζει μετά βίας τα προς το ζην.

Η ατμοσφαιρική θέρμανση θερμαίνει την επιφάνεια της γης, οδηγώντας σε λιώσιμο των παγετώνων, το οποίο με τη σειρά του οδηγεί σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Στο πρόσφατο παρελθόν αυξήθηκε ο μέσος όρος της τήξης των παγετώνων κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου λόγω αύξησης της θερμοκρασίας. Ταυτόχρονα μειώθηκε η χιονόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες εξαιτίας του ότι η χειμερινή περίοδος ξεκινά αργότερα και η άνοιξη νωρίτερα. Ως εκ τούτου, οι αυξανόμενες περίοδοι τήξης το καλοκαίρι δεν μπορούν πια να εξισορροπηθούν.

Πέρα από το λιώσιμο των παγετώνων, η θερμική διαστολή οδηγεί επίσης σε άνοδο της στάθμης της θάλασσας  Ο ωκεανός απορροφά θερμότητα και με την άνοδο της θερμοκρασίας, εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, το νερό θερμαίνεται ακόμη περισσότερο και, ως εκ τούτου, επεκτείνεται, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Ιδίως τα νησιωτικά κράτη του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, όπως και οι χαμηλές παράκτιες περιοχές ή οι περιοχές σε δέλτα ποταμών, όπως το Μπαγκλαντές, επηρεάζονται από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Η άνοδος ενός μέτρου στη στάθμη της θάλασσας θα επηρεάσει επίσης τις ακτές της Ευρώπης, κυρίως τις Κάτω Χώρες, τη Δανία και τη Γερμανία, περιοχή με πληθυσμό περίπου 13 εκατομμύρια κατοίκους.

Σχολιάστε

Top