6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας

Την Παρασκευή 8 Απριλίου διεξήχθη το 6ο Μαθητικό Φεστιβαλ Ψηφιακής Δημιουργίας στην Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας, με την συμμετοχή περίπου 350 μαθητών από 12 σχολεία της Φλώρινας, των Γρεβενών, της Κοζάνης και της Πτολεμαΐδας. Οι συντάκτριες της εφημερίδας μας ήταν εκεί και πήραν συνεντεύξεις από αρκετούς από τους συμμετέχοντες.

Χιονοπόλεμος (Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας)

Η ομάδα του χιονοπόλεμου μαζί με την κατασκευή της.

Η ομάδα του χιονοπόλεμου μαζί με την κατασκευή της.

Είναι ένα παιχνίδι στο Scratch, το οποίο προέκυψε από την προτροπή του δάσκαλου των παιδιών να φτιάξουν κλασικά παιχνίδια στο Scratch. Οι δημιουργοί του παιχνιδιού Γιάννης και Νώντας είναι από το Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας και μας είπαν πως είχαν μια πολύ ωραία εμπειρία.

Boatnoid (6ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας)

Τα παιδιά από το 6ο Δημοτικό Φλώρινας είχαν ετοιμάσει και αυτοί ένα παιχνίδι στο Scratch, στο οποίο υπάρχει μια βάρκα, η οποία μετακινείται αριστερά και δεξιά. Ο παίκτης ελέγχει την βάρξα με τα βελάκια και προσπαθεί να αποκρούσει την μπάλα. Τα παιδιά έφτιαξαν αυτό το παιχνίδι, επειδή είναι γνωστό, τους αρέσει και είναι πολύ εύκολο.

Πηγάκες( 2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας)

Τα παιδιά είχαν φτιάξει τον Κίρα, ένα τερατάκι  που ήθελε να πάει σε ένα πάρτι και πρέπει να τον ντύσουμε. Η ιδέα της δημιουργίας αυτού του παιχνιδιού προήλθε από την δασκάλα τους.

Amazing 21( 2ο  Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας)

Το λουλουδοπιάνο

Το λουλουδοπιάνο

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν φτιάξει το λουλουδοπιάνο, το οποίο αποτελείται από ποτήρια με νερό στολισμένα με λουλούδια. Όταν πατάμε στα λουλούδια κρατώντας ένα καλώδιο με το άλλο χέρι ακούγονται νότες. Τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα μας είπαν ότι τους άρεσε η όλη εμπειρία.

Lunar rover-lander (Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας)

Η προσελήνωση

Η προσελήνωση

Η ομάδα αυτή παρουσίασε την προσελήνωση, οποία γίνεται πάνω σε ένα αμαξάκι. Τα παιδιά που συμμετέχουν μας είπαν ότι ήταν αρχικά δύο διαφορετικές κατασκευές και τις ένωσαν.

Ποδοζωγραφική (Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας)

Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο ελέγχουμε την κίνηση ενός μολυβιού στην οθόνη του υπολογιστή με τα πόδια μας. Κρατάμε ένα καλώδιο και ξυπόλυτοι πατάμε σε 3 αλουμινένια πλήκτρα. Ανάλογα σε ποια πλήκτρα πατάμε, το μολύβι στο Scratch βάφει διαφορετικό χρώμα και στρίβει, είτε αριστερά, είτε δεξιά. Παράλληλα πρέπει να αποφεύγουμε και την νυχτερίδα που έχουν τοποθετήσει στο Scratch.

Όμιλος Ρομποτικής (Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας)

Οι μαθητές είχαν κατασκευάσει ένα ρομποτικό σκυλάκι. Επίσης είχαν κατασκευάσει και έναν ρομποτικό κροταλία, ο οποίος οταν τον πλησιάζεις σε προειδοποιεί με την ουρά του και αν δεν βάλεις μυαλό και συνεχίσεις να παραμένεις κοντά του κάνει επίθεση να σε δαγκώσει. Η εμπειρία αυτή άρεσε στα παιδιά που λαμβάνουν μέρος στον όμιλο ρομποτικής και η ιδέα γεννήθηκε από παρόμοιες κατασκευές που είδαν στο διαδίκτυο.

Μαθητικό ραδιόφωνο

Μαθητικό ραδιόφωνο

Σχολικό Ραδιόφωνο (Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας)

Τα κορίτσια που το παρουσίασαν κάνουν διάφορες εκπομπές κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνουν συνεντεύξεις. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να βελτιώσουν την επικοινωνία του σχολείου με την κοινωνία.

Μουσικά  Όργανα (Πειραματικό Δημοτικό Φλώρινας)

Μουσικά όργανα με το makey makey

Μουσικά όργανα με το makey makey

Σε αυτό το έργο μαθητές από τον περυσινό όμιλο προγραμματισμού του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Φλώρινας έφτιαξαν μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας το makey makey. Και σε αυτή τη περίπτωση η έμπνευση ήρθε από το internet όπου είδαν παρόμοιες κατασκευές.

Αυτόχθονες λαοί (6ο Δημοτικό Σχολείο Πτολεμαΐδας)

Είναι μια παρουσίαση με θέμα τους αυτόχθονες λαούς και αυτή η ιδέα ξεκίνησε για τα παιδιά μέσα από ένα μάθημα της γλώσσας. Τα ίδια τα παιδιά μας είπαν ότι ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία.
Ταξίδι στην Ευρώπη παρέα με τον Μάρκο (Δημοτικό Σχολείο Κάτω Κλεινών)

Ταξίδι στην Ευρώπη παρέα με τον Μάρκο

Ταξίδι στην Ευρώπη παρέα με τον Μάρκο

Είναι ένα παραμύθι, στο οποίο τα παιδιά μάθαιναν την Ευρώπη παρέα με τον Μάρκο.  Η ιδέα ξεκίνησε για τους δημιουργούς μέσα από την συμμετοχή τους σε ένα πρόγραμμα δημιουργικής  γραφής. Έγραψαν την αρχή της ιστορίας, όμως δεν απάντησε πότε το συνεργαζόμενο σχολείο και συνέχισαν μόνοι τους την ιστορία. Υλοποίησαν ένα πρόγραμμα ευρωπαϊκό ξεκινώντας από τις Πρέσπες και έκαναν μια βόλτα στις χώρες που γνώρισαν. Επίσης μας είπαν ότι ήταν μια πολύ ωραία και ενδιαφέρουσα  εμπειρία.

Τα θυμωμένα Φρούτα (2ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας)

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα στο  Scratch το οποίο είναι συνδεδεμένο με το makey makey. Σε αυτό υπάρχουν κάποια φρούτα, τα οποία όταν τα ακουμπάμε θυμώνουν και φωναζουν.

Αποικία στον Άρη ( Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας)

Είναι μια συνεργασία των ομάδων Surer 6 και Super 5, οι οποίοι έχουν φτιάξει μια κατασκευή, όπου όταν σηκώσουν τον ήλιο η κεραία στο σπίτι, που έχουν φτιάξει παίρνει ενέργεια και  εκτοξεύει έναν πύραυλο.

Ρομποτικό Σκυλάκι ( 5ο Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας)

Τα παιδιά κατασκεύασαν ένα ρομποτικό σκυλάκι επειδή πιστεύουν ότι θα ήταν ωραίο να έχουν ρομποτικά κατοικίδια. Το σκυλάκι που έφτιαξαν μπορούν να το χειρίζονται όπως θέλουν ως προς την κίνηση του.

Ομάδα ρομποτικής, 1ο Λύκειο Φλώρινας

Ο ρομποτικός βραχίονας σχεδιάζει τον Αϊνστάιν

Ο ρομποτικός βραχίονας σχεδιάζει τον Αϊνστάιν

Το λογισμικό που στέλνει τις εντολές εκτύπωσης

Το λογισμικό που στέλνει τις εντολές εκτύπωσης

Έχουν φτιάξει ένα mini cnc, που είναι ουσιαστικά ένας μικρός εκτυπωτής, ο οποίος μπορεί να ζωγραφίσει οποιαδήποτε φωτογραφία η εικόνα έχουν βγάλει ή δημιουργήσει. Αυτό που κάνει είναι να έρχεται η εικόνα σε pixels και να τα μετατρέπει σε εντολές για τον εκτυπωτή. Aυτές οι εντολές μέσω της γλώσσας gcode μεταφέρονται σε έναν μικρό επεξεργαστή, ο οποίος με την σειρά του δίνει τις εντολές στους βηματικούς κινητήρες.

 

Μουντιάλ (3ο Δημοτικό σχολείο Γρεβενών)

Είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο υπάρχουν κάποιες χώρες, εσύ διαλέγεις την χώρα και σου βγάζει τους παίχτες της. Με αυτούς παίζεις ποδόσφαιρο στον υπολογιστή. Αυτό το παιχνίδι το έφτιαξαν τα παιδιά λόγω της αγάπη τους για το ποδόσφαιρο.

Αναστασία Ανδρεοπούλου

Σχολιάστε

Top