Έθιμο Σουηδίας

Sankta LuciaΟι Σουηδοί έχουν το έθιμο της «Λουτσία», που είναι σύμβολο του φωτός. Στις 13 Δεκεμβρίου το πρωί, το μεγαλύτερο κορίτσι της οικογένειας, ντυμένο στα λευκά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι και μοιράζει ζεστό καφέ με κουλουράκια. Στο κεφάλι φορά στεφάνι με αναμμένα κεριά, ενώ τραγουδά κάλαντα βασισμένα στον ρυθμό του ναπολιτάνικου τραγουδιού «Σάντα Λουτσία».

Η γιορτή της Σάντα Λουτσία γιορτάζεται κυρίως στις χώρες της Σκανδιναβίας, στη Λετονία και την Εσθονία της Βαλτικής, στις περιοχές των ΗΠΑ με έντονο το σουηδικό στοιχείο, αλλά και στη Μάλτα, την Ιταλία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία. Στη Σουηδία, ωστόσο, η γιορτή της Αγίας Λουκίας είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένη και αγαπητή.

Έτσι, κάθε τέτοια ημέρα του χρόνου, συχνά μέσα σε εκκλησίες, πάντοτε όμως σε πλήρες σκοτάδι, μια νεαρή κοπέλα ντυμένη στα λευκά, ζωσμένη με κόκκινη κορδέλα και έχοντας στο κεφάλι ένα στέμμα με αναμμένα κεριά, ακολουθούμενη από παιδιά με την ίδια ένδυση αλλά μόνο με αναμμένα κεριά στα χέρια, ψάλλουν στις εκκλησίες το τραγούδι Sankta Lucia. Στη συνέχεια, τραγουδούν και κάλαντα, ανοίγοντας στην ουσία την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Στη συνοδεία της «Λουκίας» υπάρχουν και μικρά αγόρια, τα οποία φορούν στο κεφάλι λευκά κωνικά καπέλα με χρυσά αστέρια και ονομάζονται stjarngossar (αγόρια αστέρια). Επίσης, μπορεί να είναι ντυμένα Gingerbread Man (όπως το γνωστό χριστουγεννιάτικο κουλουράκι) ή ακόμα και ξωτικά tomtenissar.

Πολλές φορές η κάθε πόλη επιλέγει μετά από μαζική ψηφοφορία -που λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα- την Lucia της χρονιάς. Πολύ συχνά, μετά την τελετή, οι ομάδες αυτές των μικρών παιδιών επισκέπτονται δημόσιους χώρους και καταστήματα.

Σε μια παραλλαγή του εθίμου, ο μπαμπάς δε σηκώνεται το πρωί με την υπόλοιπη οικογένεια. Η μαμά ντύνει τα παιδιά με μακριά άσπρα φορέματα και ετοιμάζει ένα στεφάνι που θα το φορέσει η κόρη της οικογένειας. Ετοιμάζουν έναν δίσκο με ζεστό καφέ, ψωμάκια και γλυκά κι αμέσως μετά η μαμά φοράει το στεφάνι στο κεφάλι της κόρης της, όλοι μαζί μπαίνουν στο δωμάτιο του μπαμπά και τον ξυπνούν τραγουδώντας το τραγούδι της Αγίας Λουκίας. Στη συνέχεια, κάθονται όλοι μαζί στο κρεβάτι και απολαμβάνουν το πρωινό τους.

Δημήτρης Συμεωνίδης και Κλέλια Χαλίδη

 

Πηγή εικόνας: https://gr.pinterest.com/explore/santa-lucia-day/

Σχολιάστε

Top