Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο

Το διαδίκτυο είναι ένας καινούριος κόσμος και για πολλούς πρωτόγνωρος. Προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Είναι μια εικονική κοινωνία, η οποία διαμορφώνεται παράλληλα με την πραγματικότητα.

Η γνώση των κανόνων ασφάλειας, η ανάπτυξη κριτικής και αντιληπτικής ικανότητας και η ικανότητα αναγνώρισης των κινδύνων είναι βασικά εφόδια για την ασφαλή πλοήγησή στο διαδίκτυο.

  1. Τα προσωπικά δεδοµένα, όπως το ονοµατεπώνυµο, η ηλικία, η κατοικία, το επάγγελµα, η εκπαίδευση, η οικονοµική και οικογενειακή κατάσταση κατάσταση, χρησιµοποιούνται σε καθηµερινή βάση καθώς περιηγούμαστε στο διαδίκτυο.
  2. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία βρίσκονται καθημερινά οι ανήλικοι δημιουργούν μια εικονική πραγματικότητα πολύ ελκυστική και διαδραστική, η οποία όμως κρύβει και κινδύνους
  3. Ο ψηφιακός εκφοβισµός είναι οποιαδήποτε πράξη εκφοβισµού, επιθετικότητας, παρενόχλησης, απειλητικής ή αυταρχικής συµπεριφοράς που πραγµατοποιείται µέσω του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων. Για να χαρακτηρίσουμε μια πράξη ως εκφοβισμό θα πρέπει να γίνεται συστηματικά, από πρόθεση, να έχει στόχο να πληγώσει κάποιον και να υπάρχει ανισορροπία δυνάμεων των ατόμων που εμπλέκονται.
  4. Εθισμός στο διαδίκτυο.
  5. Σεξουαλικός εκβιασμός και εξαναγκασμός ανηλίκων. Οι ανήλικοι πολλές φορές συνοµιλούν διαδικτυακά µε άλλους γνωστούς ή όχι χρήστες. Οι κακόβουλοι χρήστες, εκµεταλλεύονται την παιδική αθωότητα, προκειµένου να πείσουν τον ανήλικο να τους αποστείλει προσωπικά του στοιχεία, να παράγει πρωτότυπο υλικό (φωτογραφίες ή video), να καταβάλει χρήµατα, να συναντηθεί μαζί τους ή να προβεί σε άλλες ενέργειες.

 

Σε αυτά τα θέματα, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε ο κ. Σοϊλεμετζίδης Μιχάλης, επιλεγμένος εκπρόσωπος της Διεύθυνσης αστυνομίας Κοζάνης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου μας  την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.

Με τρόπο κατανοητό και σαφή, εξήγησε στα παιδιά τα παραπάνω θέματα και τα συμβούλεψε να  συζητάνε  με τους γονείς τους για τη διαδικτυακή τους ζωή και να τους ενημερώνουν για τα διαδικτυακά τους ενδιαφέροντα, τους λογαριασμούς που διατηρούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σε διαδικτυακά παιχνίδια και εφαρμογές.

Ο διευθυντής του σχολείου και οι εκπαιδευτικοί ευχαριστούμε θερμά τον κ. Σοϊλεμετζίδη Μιχάλη, για την πολύ ουσιαστική συμβολή του στην ενημέρωση των μαθητών μας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης