Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

Είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας τον καθηγητή της Παιδαγωγικής Σχολής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνο Ντίνα. Το γνωστικό αντικείμενο του κ. Ντίνα είναι Γλωσσολογία – Ελληνική Γλώσσα και η Διδακτική της και με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας της Μητρικής Γλώσσας, που γιορτάζεται στις 21Φεβρουαρίου, τον προσκαλέσαμε στο σχολείο μας και ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά μας. Ο κ. Ντίνας είχε έναν πολύ εποικοδομητικό διάλογο με τους μαθητές της Ε” και της ΣΤ” Τάξης πάνω στην ελληνική γλώσσα και όχι μόνο.

Ο διευθυντής και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κώστα  Δ. Ντίνα , για την πολύ ουσιαστική συμβολή του στην ενημέρωση των μαθητών μας.

Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας  είναι μια παγκόσμια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναγνώρισε επίσημα την Διεθνή Ημέρα Μητρικής Γλώσσας και καθιέρωσε το 2008 ως το Διεθνές Έτος Γλωσσών.

Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να προωθήσει την γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία, την πολυγλωσσία και την διάσωση των ολιγότερο ομιλουμένων γλωσσών.

 Αφορμή για την υιοθέτησή της στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 21 Φεβρουαρίου 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινό Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν, στα πλαίσια του «Γλωσσικού Κινήματος», για να εμποδίσουν την απαγόρευση της γλώσσας τους Μπενγκάλι και την υιοθέτηση της επίσημης γλώσσας του Πακιστάν, Ουρντού. Η αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα με αποτέλεσμα τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς. Η ημέρα ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Μπανγκλαντές ως «Ημέρα του Γλωσσικού Κινήματος», για να αναγνωριστεί μετά από την UNESCO. Στο Μπανγκλαντές η 21η Φεβρουαρίου είναι επίσημη αργία.

Η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε στις 16 Μαΐου 2009 τα κράτη μέλη της «να προωθήσουν την διατήρηση και προστασία όλων των γλωσσών που ομιλούνται από τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Στο ψήφισμα αυτό, η γενική συνέλευση καθιέρωσε το 2008 ως το Διεθνές Έτος Γλωσσών και την προώθηση της ενότητας των λαών μέσω της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας. Το ψήφισμα αυτό προτάθηκε από τον Rafiqul Islam, έναν Βεγγαλέζο που μένει στο Βανκούβερ του Καναδά. Έγραψε ένα γράμμα στον Κόφι Ανάν στις 9 Ιανουαρίου 1998 όπου του ζητούσε να λάβει δράση για να διασώσει τις γλώσσες του κόσμου μέσω της διακήρυξης μιας Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας. Ο Rafiq πρότεινε ως ημερομηνία της 21η Φεβρουαρίου προς τιμήν των θανάτων στην Ντάκα το 1952 κατά την διάρκεια του Γλωσσικού Κινήματος.

Από τις περίπου 6.000 γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στον κόσμο, οι μισές από αυτές απειλούνται με εξαφάνιση. Πρόκειται για γλώσσες ιθαγενών πληθυσμών χωρίς γραπτή παράδοση και επίσημη αναγνώριση στα κράτη όπου ομιλούνται.

Νικολέτα Δ. Μανδραβέλη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης