Η ετυμολογία του Απρίλη

Ο Απρίλης, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μήνες, οφείλει την ονομασία του στους Ρωμαίους και συγκεκριμένα, στη λατινική λέξη aprilis. Σύμφωνα με τους μελετητές, υπάρχουν δύο εκδοχές που εξηγούν αυτήν την επιλογή:

- Η πρώτη υποστηρίζει πως η λέξη aprilis προέρχεται από το ρήμα aperire που σημαίνει «ανοίγω», κάτι που μοιάζει αρκετά λογικό αφού τον μήνα αυτόν ο καιρός ανοίγει, «φτιάχνει». Να σημειωθεί πάντως, ότι στην κεντρική Ευρώπη ο Απρίλης θεωρείται ένας εξαιρετικά άστατος και καιρικά αλλοπρόσαλλος μήνας, εξού και η γερμανική παροιμία «launisch wie April» (παλαβός σαν Απρίλης!)

-Η δεύτερη τονίζει ότι ο Απρίλιος  είναι αφιερωμένος στη θεά Αφροδίτη, μιας και στα λατινικά το υποκοριστικό της θεάς της ομορφιάς είναι Apru. Αν μάλιστα σκεφτούμε ότι ο προηγούμενος μήνας, ο Μάρτιος, είναι αφιερωμένος στον θεό Άρη (Mars=Άρης), τότε είναι πολύ πιθανό οι Ρωμαίοι να τοποθέτησαν τους δύο αυτούς θεούς κολλητά στο ημερολόγιό τους.

Η τελευταία ερμηνεία συγκεντρώνει την αποδοχή του μεγαλύτερου μέρους των ερευνητών αλλά με τον φετινό Απρίλη να σημειώνει θερμοκρασίες ρεκόρ για την εποχή, πώς να δώσουμε άδικο στους θιασώτες της πρώτης;

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης