το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα

ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην αρχαία Ελλάδα το πιο γνωστό παιχνίδι που έμοιαζε με το ποδόσφαιρο ήταν το Επίσκυρο.

Ένα ανάγλυφο που βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, δείχνει ένα έφηβο να κοντρολάρει μία μπάλα με το πόδι. Η FIFAαναγνωρίζει το παιχνίδι Επίσκυρο ως πρόδρομο του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

Οι πρώτες προσπάθειες για τη διάδοση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα εμφανίζονται γύρω στο 1895, που κυκλοφορεί φυλλάδιο με κανονισμούς με την προοπτική ένταξής του στο πρόγραμμα των Α΄ Ολυμπιακών Αγώνων το 1896. Το 1906 συγκροτήθηκε και η πρώτη εθνική ομάδα που έλαβε μέρος στη Μεσολυμπιάδα της Αθήνας.

Το 1908 ιδρύθηκε ο Παναθηναϊκός και λίγο αργότερα ο Ολυμπιακός. Υπήρχαν και άλλοι σύλλογοι όπως ο Πανιώνιος, ο Απόλλων και η Πέρα Κλούμπ στην Κωνσταντινούπολη η σημερινή ΑΕΚ.

Το 1910 τον συντονισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου ανέλαβε ο ΣΕΓΑΣ. Το 1926 ανέλαβε η Ε.Π.Ο. στη δικαιοδοσία της το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πρώτο επίσημο πρωτάθλημα Ελλάδας έγινε την περίοδο 1927-1928 με νικητή τον Άρη Θεσσαλονίκης.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο σημείωσε την μεγαλύτερη επιτυχία του το 2004 όταν η Εθνική Ομάδα κατέκτησε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥΛΑΣ

Ε Τάξη 7ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης

 

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης