Άσπρο και Μάυρο

b&w_001_sΗ ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι συνομήλικη με την τέχνη της ίδιας της φωτογραφίας. Για σχεδόν έναν αιώνα στην ιστορία της φωτογραφίας όλες οι επιλογές περιορίζονταν στο ασπρόμαυρο. Αυτό σημαίνει ότι η γλώσσα της τέχνης χτίστηκε πάνω σε τόνους του γκρι, στη σκιά και στο φως. Το έγχρωμο εμφανίστηκε πολύ αργότερα και μετά από πολλές αναζητήσεις.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι συνδεδεμένη με την καλλιτεχνική έκφραση, γιατί στην εποχή μας δεν τραβάς ποτέ μια αναμνηστική φωτογραφία σε άσπρο και μαύρο.  Δεν υπάρχει χρώμα, οπότε δε μπορεί να «κοροϊδέψει»  τον θεατή και ξεγυμνώνει τις όποιες ελλείψεις σε περιεχόμενο, καδράρισμα, σύνθεση και φως. Με λίγα λόγια πρέπει να είναι τέλεια, αλλιώς δεν την παρουσιάζεις. Έχει τη δυνατότητα να αναδείξει πιο εύκολα την ψυχή των αντικειμένων και τα συναισθήματα που απαρτίζουν τη φωτογραφία, καθώς το βλέμμα του θεατή δεν περισπάται από τα χρώματα και τον βοηθά να δει καθαρά και ανεπηρέαστα το θέμα. Μερικές φορές κάνει τη φωτογραφία πιο απλή, άλλα και πιο απαιτητική.

Αυτή ακριβώς είναι και η δυσκολία της ασπρόμαυρης, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε στην βοήθεια των χρωμάτων για να την κάνουμε ενδιαφέρουσα, πρέπει να είναι ενδιαφέρουσα. Θα πρέπει να έχει σωστή σύνθεση, έξυπνο παιχνίδι των σχημάτων και του φωτός, αφού οι σκιές και οι τονικότητες των αντικειμένων «γράφουν» καλύτερα στην ασπρόμαυρη. Θα πρέπει να έχει κάτι να πει, αλλιώς θα είναι αποτυχία.

b&w_grey_001

Αυτό εξάπτει την φαντασία του φωτογράφου και τον κάνει πιο δημιουργικό. Η φωτογραφία του πρέπει να «μιλάει», πρέπει να είναι «ζωντανή».

Φυσικά δεν μπορούμε να φωτογραφίσουμε τα πάντα σε ασπρόμαυρο. Ένα τοπίο είναι σπάνιο να δείξει ωραίο σε ασπρόμαυρο, ένα πορτρέτο όμως συνήθως είναι πιο ωραίο και είναι δύσκολο να δείχνει ωραιότερο σε έγχρωμο.

Όταν όμως λέμε ασπρόμαυρο, δεν εννοούμε τη μετατροπή μίας έγχρωμη, αλλά τη λήψη, μίας από την αρχή αυθεντικής ασπρόμαυρης. Για να γίνει αυτό πρέπει να διαθέτουμε μία φωτογραφική μηχανή η οποία να δέχεται χειροκίνητο χειρισμό (manual) και αυτό γιατί οι ικανότητες και οι γνώσεις του φωτογράφου συμβάλουν για μία εξαιρετική λήψη.

Ίσως είναι η ώρα, λοιπόν, να τραβήξετε την πρώτη σας ασπρόμαυρη φωτογραφία. Καλή επιτυχία!

Σχολιάστε

Top