Κάστρο της Πράγας

Κάστρο Πράγας = Pražský Hrad

Το Κάστρο της Πράγας βρίσκεται στη συνοικία Χράντσανι της Πράγας, που πολύ συχνά χρησιμοποιείται με την ίδια σημασία.

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα κάστρα του κόσμου. Αποτελεί ένα σύμπλεγμα κτισμάτων που βρίσκεται στην κορυφή ενός μεγάλου λόφου στην αριστερή όχθη του ποταμού Μολδάβα, ο οποίος κυλάει μέσα από την παλιά πόλη της Πράγας.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο του κάστρου είναι ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου, ένα Γοτθικό κτίσμα του 14ου αιώνα, διακοσμημένο με πανέμορφες κρήνες που φαίνονται ακόμα και από το κάτω μέρος του κάστρου. Μέσα στον ναό του Αγίου Βίτου υπάρχουν αρκετοί περίτεχνοι τύμβοι οι οποίοι αναδύουν το άρωμα της Τσεχικής ιστορίας. Η ιστορία του Κάστρου της Πράγας ξεκινάει από τον 9ο αιώνα. Οι βασιλικές του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Βίτου δημιουργήθηκαν στο πρώτο μισό του 10ου αιώνα, ενώ ιδρύθηκε και το πρώτο μοναστήρι στη Βοημία. Το 12ο αιώνα κατασκευάστηκε ένα παλάτι ρωμανικού ρυθμού, ενώ το 14ο αιώνα, κατά τη βασιλεία του Καρόλου Δ’, το βασιλικό παλάτι ξαναχτίστηκε σε γοτθικό ρυθμό κι ενισχύθηκαν οι οχυρώσεις. Το 1918, το κάστρο έγινε έδρα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τσεχοσλοβακίας. Κατά το Β” Παγκόσμιο Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή στην Τσεχοσλοβακία, το Κάστρο της Πράγας έγινε το επιτελείο του Ράινχαρντ Χάιντριχ. Με την απελευθέρωση της Τσεχοσλοβακίας, το Κάστρο στέγασε τα γραφεία της κομμουνιστικής κυβέρνησης, ενώ με τη διάλυσή της έγινε η έδρα των Προέδρων της Δημοκρατίας της Τσεχίας.

Επιμέλεια: Σπύρος Μαγκίνας – Γ2

Το Χρυσό Σοκάκι:

Ο δρόμος των αλχημιστών ή αλλιώς το χρυσό σοκάκι της Πράγας, βρίσκεται πλάι στο κάστρο της πόλης. Πλαισιωμένο από τα θεαματικά και επιβλητικά κτίρια του Λευκού Πύργου και του Πύργου Ντάλιμπορ, το Χρυσό Σοκάκι είναι διακριτικά χωμένο στα τείχη του κάστρου. Αποτελεί πλέον μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο. Με ιστορία που χρονολογείται από τον 16ο και 17ο αιώνα όταν αποτελούσε την έδρα των αλχημιστών και των ατόμων που αποτελούσαν τον αυτοκρατορικό περίγυρο, το Χρυσό Σοκάκι είναι σήμερα ένα γραφικό, μικρό δρομάκι με εντυπωσιακά αξιοθέατα. Στα τέλη του 19ου αιώνα, η περιοχή ήταν μια εξαθλιωμένη συνοικία του υπόκοσμου. Τα περισσότερα σπίτια μετατράπηκαν σε καταστήματα που πωλούσαν βιβλία, κρύσταλλα Βοημίας και αναμνηστικά για τουρίστες. Παρά τη σχέση του με την αλχημεία, το όνομα «Χρυσό Σοκάκι» στην πραγματικότητα προέρχεται από τους χρυσοχόους που ζούσαν στην περιοχή και όχι από τους ίδιους τους αλχημιστές. Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής ομορφιάς του δρόμου οφείλεται στα έργα που πραγματοποιήθηκαν από την Αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, η οποία δήλωσε ότι όλα τα οικήματα που ήταν σε κακή κατάσταση θα έπρεπε να αντικατασταθούν από κτίρια που θα κατασκευάζονταν με καλύτερα υλικά.

Επιμέλεια: Ραφαήλ Δήμος – Γ1

Παναγιώτης Νακόπουλος_Κάστρο

Παναγιώτης Νακόπουλος_Κάστρο

Εύα Γεωργακάκου_Κάστρο

Εύα Γεωργακάκου_Κάστρο

Παναγιώτης Νακόπουλος_Κάστρο (Χρυσό Σοκάκι)

Παναγιώτης Νακόπουλος_Κάστρο (Χρυσό Σοκάκι)

Παναγιώτης Νακόπουλος_Κάστρο

Παναγιώτης Νακόπουλος_Κάστρο

… συνεχίζεται

Σχολιάστε

Top