Mala Strana

Νήσος Κάμπα:

Η Κάμπα, το νησί στο οποίο πατά η Γέφυρα του Καρόλου, δημιουργήθηκε τον 12ο αιώνα, όταν φτιάχτηκε ένα κανάλι για να τροφοδοτεί τους νερόμυλους. Αρχικά φιλοξενούσε αριστοκρατικούς και δημοτικούς κήπους.

Είναι το μοναδικό νησί της Πράγας που κατοικήθηκε. Στην αρχή από τεχνίτες και ξυλουργούς, που έμεναν κοντά στη γέφυρα για να την προσέχουν και να την συντηρούν, αργότερα από τεχνίτες του πηλού, οπότε στην συνέχεια η πλατεία του νησιού έγινε αγορά κεραμικών.

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη περιοχή της πόλης. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού είναι πάρκο που προσφέρει ωραίες οπτικές γωνίες της Γέφυρας του Καρόλου.

Επίσης ένα ενδιαφέρον σημείο, το λεγόμενο κλειδί της Νήσου, θεωρείται το Μοντέρνο Μουσείο της Κάμπας όπου μπορείς να συναντήσεις ελεύθερη τέχνη από όλες τις εποχές.

Επιμέλεια: Κατερίνα Κοκκίνου – Γ2

Άγιος Νικόλαος: Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Νικολάου είναι μια υστερογοτθική και μπαρόκ εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία του Ιστορικού Κέντρου. Χτίστηκε το 1735, στη θέση μίας παλιότερης εκκλησίας του 13ου αιώνα. Πρόκειται για ένα λαμπρό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής, διακοσμημένη με γλυπτά του Antonin Braun, ενώ η εσωτερική διακόσμηση είναι εμπνευσμένη από το παρεκκλησι του Saint Louis-des-Invalides στο Παρίσι. Το 1781 η διακόσμηση στο εσωτερικού του Αγίου Νικολάου αφαιρέθηκε μετά από διαταγή του αυτοκράτορα Ιωσήφ Β’ που έκλεισε όσα μοναστήρια και εκκλησίες δεν παρείχαν κοινωφελή έργα. Μεταξύ 1870 και 1914 ο Καδεδρικός του Αγίου Νικολάου ήταν ρωσική ορθόδοξη εκκλησία, εποχή όπου αποκτά και τον πολυέλαιο με τα κρύσταλλα Βοημίας, που διαθέτει μέχρι σήμερα. Στην οροφή υπάρχουν επίσης τοιχογραφίες που δείχνουν εικόνες από την ζωή του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Βενέδικτου, ενώ η νότια πρόσοψή της είναι διακοσμημένη με μορφές Αγίων. Επειδή οι διακοσμήσεις της είναι φτιαγμένες από λευκό γύψο, η εκκλησία έχει πάρει το παρατσούκλι <<γαμήλια τούρτα>>. Τον 20ό αιώνα έγιναν νέες προσθήκες έργων τέχνης τύπου νεο-μπαρόκ, με πιο χαρακτηριστικό το γλυπτό του Αγίου Νικολάου σε φυσικό μέγεθος. Οι πράσινοι μπαρόκ πύργοι του και ο θόλος του καθεδρικού είναι ορατοί από κάθε σημείο της Παλιάς Πόλης της Πράγας, ενώ πλέον χρησιμοποιείται τόσο ως χώρος λατρείας όσο και ως χώρος συναυλιών κλασικής μουσικής.

Έχει περιγραφεί ως «το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα του μπαρόκ της Πράγας» και «αναμφίβολα η μεγαλύτερη μπαρόκ εκκλησία στην Πράγα και το υψηλότερο επίτευγμα του Ντιεντσενχόφερ». Η εκκλησία ξεχωρίζει όχι μόνο για την αρχιτεκτονική της, αλλά και για τη διακόσμησή της, με την εξωτερική πρόσοψη σε καφέ χρώμα, κυρίως τοιχογραφίες του Jan Lukas Kracker και μια τοιχογραφία μέσα στον τρούλο ύψους 70 μέτρων του František Xaver Palko. Το εσωτερικό είναι περαιτέρω διακοσμημένο με γλυπτά του František Ignác Platzer. Το καμπαναριό ύψους 79 μέτρων συνδέεται άμεσα με τον τεράστιο τρούλο της εκκλησίας. Σε αντίθεση με την εκκλησία, το καμπαναριό, με την υπέροχη πανοραμική θέα, ολοκληρώθηκε σε στυλ ροκοκό μεταξύ 1751 και 1756 από τον Anselmo Lurago.

Επιμέλεια: Εύα Γεωργακάκου – Γ3

Ανάκτορο και κήπος Βάλλενσταϊν: Το ανάκτορο Βάλλενσταϊν βρίσκεται στην Πράγα και χτίστηκε το 1623 από τον Άλμπρεχτ Φον Βάλλενσταϊν. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το παλάτι έγινε κρατική ιδιοκτησία της Τσεχοσλοβακίας και ανακαινίστηκε για να στεγάσει κυβερνητικά γραφεία. Σήμερα, η Γερουσία της Τσεχικής Δημοκρατίας λειτουργεί έξω από τα κύρια κτίρια του παλατιού.

Για να δημιουργήσει χώρο για αυτό το παλάτι, ο Βάλλενσταϊν κατέστρεψε εικοσιέξι σπίτια και έξι κήπους, επίσης το παλάτι χτίστηκε λόγο ανταγωνισμού προς το Κάστρο της Πράγας.

Ο κήπος του περιλαμβάνει ένα κλουβί, ένα σπήλαιο και ένα σιντριβάνι του Adrian de Vries (περίπου 1545-1626). Μετά από χρόνια παραμέλησης μετά τον πόλεμο, οι κήποι έχουν ανακατασκευαστεί.

Επιμέλεια: Ηλέκτρα Σούκουλη – Β3

The Vrtba Garden:

Ο κήπος Vrtba ( τσεχικά : Vrtbovská zahrada ) στην Πράγα είναι ένας από τους αρκετούς ωραίους κήπους υψηλής μπαρόκ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας . Όπως τρεις άλλοι μπαρόκ κήποι (οι κήποι του παλατιού Vratislav, Schönborn και Lobkowicz), ο κήπος Vrtba βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου Petřín , στο τμήμα Malá Strana της πόλης. Στη μέση μιας εκτεταμένης στιγμής στην ιστορία της Πράγας κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1710 και 1720, ο κήπος σχεδιάστηκε από τον František Maxmilián Kaňka, ο οποίος ανακαίνιζε το παλάτι Vrtba για τον Jan Josef, κόμη του Vrtba.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάπαρης – Β3

Τοίχος του Λένον: 

Το Τοίχος του Λένον ή Τοίχος του Τζον Λένον είναι ένας τοίχος στην Πράγα της Τσεχίας. Από τη δεκαετία του 1980, αυτός ο άλλοτε τυπικός τοίχος έχει γεμίσει με γκράφιτι εμπνευσμένα από τον John Lennon, στίχους από τραγούδια των Beatles και σχέδια που σχετίζονται με τοπικούς και παγκόσμιους σκοπούς.

Τα πράγματα ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως μετά τη δολοφονία του τραγουδιστή το 1980, όταν αυτός ο κατά τα άλλα απλός τοίχος κοντά στη Γέφυρα του Καρόλου έγινε μέρος για τους οπαδούς να δείξουν τη θλίψη τους, να ζωγραφίσουν εικόνες, στίχους και συνθήματα.

Ο τοίχος ασπρίστηκε από την κυβέρνηση το 1998 και πολλοί φοβήθηκαν ότι θα έχανε το νόημα του και την πολιτική απήχηση του, αλλά αυτό δεν συνέβη. Οι άνθρωποι απλά συνέχισαν να κάνουν γκράφιτι στον τοίχο και τώρα έχει ξαναγίνει έτσι όπως ήταν παλιά και εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή υπενθύμιση του παρελθόντος.

Επιμέλεια: Νατάσσα Σωτηροπούλου – Γ3

Ο Στενότερος Δρόμος στη Πράγα: Το στενότερο δρομάκι της Πράγας ή αλλιώς Vinarna Certovka είναι ένα από τα στενότερα δρομάκια του κόσμου και έχει πλάτος λιγότερο από 50 εκατοστά και μήκος 10 μέτρα. Αποτελείται από πολλά πέτρινα σκαλοπάτια και προς διευκόλυνση των πεζών έχουν τοποθετηθεί σε κάθε άκρο του φανάρια που δείχνουν ποτέ είναι ελεύθερο το πέρασμα από τη μια και την άλλη πλευρά. Βρίσκεται στις όχθες του Μολδάβα, δίπλα στη γέφυρα του Καρόλου. Είναι ένα αξιοθέατο που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε αν βρεθείτε ποτέ στη Πράγα.

Επιμέλεια: Μυρτώ Χατζηκωνσταντίνου – Γ3

Σχολιάστε

Top