Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου

Ο γοτθικός καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της Τσεχίας. Βρίσκεται ανάμεσα στο ανακτορικό σύμπλεγμα κτιρίων στο λόφο του Χρατσάνι (Hradcany). Παλαιότερα εδώ στέφονταν οι βασιλείς της Βοημίας αλλά και λειτουργούσε σαν τόπος ταφής τους. Η σημερινή εκκλησία έχει χτιστεί πάνω σε δύο προηγούμενες της επισκοπής Πράγας, μιας βασιλικής ρομανικού Ρυθμού και μιας πρόρομανικης ροτόντας. Ο καθολικός ναός αυτός ακολουθεί την γοτθική αρχιτεκτονική και νεογοτθική αρχιτεκτονική. Αρχικά οι εργασίες για ανέγερση της εκκλησίας ξεκίνησαν το 1344 από τον Γάλλο Ματιέ του Αράς και τον Γερμανό αρχιτέκτονα από την Σουηβία Πέτερ Πάρλερ και η πρώτη λειτουργία έγινε το 1929 .

Επιμέλεια: Γιώργος Μιχαλόπουλος – Γ4

Παναγιώτης Νακόπουλος_Άγιος Βίτος

Παναγιώτης Νακόπουλος_Άγιος Βίτος

Ο γοτθικός καθεδρικός ναός των Αγίων Βίτσου, Βεγκεσλάου και Αδαλβέρτου (τσέχικα Katedrála svatého Víta, Václava a Vojtěcha) στην Πράγα αποτελεί το σημαντικότερο εθνικό μνημείο της χώρας. Εδώ στέφονταν οι βασιλείς της Βοημίας, ενώ αποτελούσε και τόπο ταφής τους.

Ο σημερινός Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βίτου έχει οικοδομηθεί στο μέρος δύο προηγούμενων εκκλησιών της επισκοπής της Πράγας: μιας προρομανικής ροτόντας που έκτισε ο Άγιος Βεντσέσλαος (τσεχικά Βάτσλαβ) και μιας βασιλικής ρομανικού ρυθμού, που ανεγέρθηκε το 1060 με εντολή του πρίγκιπα Σπίτιχνεβ (Spytihnev II). Ο θεμέλιος λίθος της σημερινής εκκλησίας, με χρυσόβουλο του Πάπα Κλήμεντα ΣΤ΄, καθαγιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 1344 από τον Αρχιεπίσκοπο της Πράγας Έρνεστ Πάρντουμπιτσε (1297 – 1364) και τον αυτοκράτορα Ιωάννη του Οίκου του Λουξεμβούργου. Ο γιος του και διάδοχός του στο θρόνο Κάρολος Δ΄ (1316 – 1378), ο οποίος στέφτηκε βασιλιάς της Βοημίας και αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη Ρώμη το 1355, έδωσε αποφασιστική πνοή στην ανέγερση του καθεδρικού ναού, εμπνεόμενος από τα πρότυπα των χωρών της Δυτικής Ευρώπης και ειδικότερα των γοτθικών καθεδρικών ναών της Γαλλίας.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρεκλείτης – Β3

 

Σχολιάστε

Top