Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας

Το Αστρονομικό Ρολόι της Πράγας (το Orloj, «Ορλόι» για τους ντόπιους) είναι ένα μεσαιωνικό αστρονομικό ρολόι στο κέντρο της Πράγας.

Το σημερινό ρολόι είναι ένα πιστό αντίγραφο του αρχικού, που καταστράφηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Βρίσκεται στον νότιο τοίχο του Δημαρχείου της Παλαιάς Πόλης της Πράγας, στην Πλατεία της Παλιάς Πόλης, και αποτελεί σημαντική και δημοφιλή τουριστική ατραξιόν.

Το Αστρονομικό Ρολόι πρωτολειτούργησε το 1410 και είναι έργο του Μικουλάς από το Κάνταν, αν και τον μηχανισμό του τον τελειοποίησε ο ωρολογοποιός Χάνους το 1490. Ο μύθος λέει, πως οι περήφανοι δημοτικοί σύμβουλοι τον τύφλωσαν, ώστε να μην μπορεί να φτιάξει παρόμοιο αριστούργημα πουθενά αλλού.

Ο Χάνους όμως εκδικήθηκε. Λίγο πριν πεθάνει έβαλε έναν παραγιό του να τον πάει στο μηχανισμό και χάλασε τα ελατήρια, με αποτέλεσμα το ρολόι να σταματήσει να λειτουργεί για 100 χρόνια!!!

Αριστερά και δεξιά του ρολογιού βρίσκονται 4 φιγούρες. Ο Θάνατος με την μορφή σκελετού, ο οποίος μας θυμίζει την προσωρινότητα της επίγειας ζωής – χτυπάει το καμπανάκι και αναποδογυρίζει την κλεψύδρα. Δίπλα του ο Τούρκος συμβολίζει την καλοπέραση και κουνάει το κεφάλι του αριστερά και δεξιά, σαν να μην θέλει να πεθάνει ακόμη. Αριστερά του ρολογιού βρίσκεται η Ματαιοδοξία, η οποία κοιτάζεται στον καθρέφτη, και η Φιλαργυρία – με την μορφή Εβραίου τοκογλύφου. Και οι δύο αυτές φιγούρες κουνάνε το κεφάλι αριστερά και δεξιά.

Στην συνέχεια ανοίγουν τα δύο παραθυράκια επάνω και από μέσα περνάνε οι δώδεκα απόστολοι.

Επιμέλεια: Ελένη Γκιώνη – Ραφαήλ Δήμος – Εύα Γεωργακάκου – Βασιλική Δεμεντή – Νατάσα Σωτηροπούλου – Πέγκυ Σταθοπούλου – Σπύρος Τασντήλας – Μυρτώ Χατζηκωνσταντίνου

Σχολιάστε

Top