
Το «Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας: Προωθώντας την Καινοτομία» (2025) πρόκειται να υλοποιηθεί δια ζώσης (στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών) και διαδικτυακά στις 5, 6 και 7 Μαρτίου 2025.
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει:
Παρουσιάσεις μαθητικών ομάδων (οι οποίες θα κάνουν αίτηση παρουσίασης και θα εγκριθούν από την επιστημονική επιτροπή), δηλ. επίδειξη και παρουσίαση (από μαθητές/-τριες):
- έργων υλισμικού (hardware), π.χ. ρομποτικοί μηχανισμοί, συστήματα μικροελεγκτών με αισθητήρες, κατασκευές (π.χ. «έξυπνο σπίτι», «έξυπνη πόλη», κλπ),
- πειραμάτων με χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού, π.χ. μικροελεγκτών, προϊόντων 3D-σχεδίασης & εκτύπωσης, άλλων συσκευών κλπ,
- έργων ή πειραμάτων που πραγματοποιήθηκαν με χρήση ειδικού λογισμικού (π.χ.TINKERCAD, phyphox κ.ά.).
Επίσης, παράλληλα με τις παρουσιάσεις του Φεστιβάλ, θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης οι παρακάτω δράσεις:
Διαγωνισμός 3D σχεδίασης (για μαθητές/-τριες Γυμνασίου, Λυκείου)
Διαγωνισμός ρομποτικού οχήματος (για μαθητές/-τριες Γυμνασίου, Λυκείου)
Δικαίωμα και προϋποθέσεις συμμετοχής
Στο «Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας: Προωθώντας την Καινοτομία» (2025) έχουν δικαίωμα συμμετοχής (για παρουσίαση ή παρακολούθηση) όλοι οι μαθητές/μαθήτριες και εκπαιδευτικοί των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή των μαθητών/-τριών είναι η σύμφωνη γνώμη του Συλλόγου Διδασκόντων του Σχολείου τους.
Πριν την διεξαγωγή του Φεστιβάλ, θα απαιτηθεί έγγραφη συναίνεση των γονέων-κηδεμόνων των μαθητών/-τριών που εμπλέκονται σε παρουσίαση έργου, αφού προηγουμένως ενημερωθούν σχετικά από το/τη Διευθυντή/-τρια της Σχολικής Μονάδας.
Στο Φεστιβάλ μπορούν να συμμετάσχουν, σε κλίμα ισότητας και με πνεύμα συμπερίληψης, μαθήτριες και μαθητές ανεξάρτητα από φυλή, τάξη, κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αναπηρία, θρησκεία, εθνική προέλευση.
Σκοπός και στόχοι του Φεστιβάλ
Για τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ., ΓΕ.Λ., Γυμνάσια) Το Φεστιβάλ έχει ως σκοπό την γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών με την (εκπαιδευτική) ρομποτική, τη διάδοση της χρήσης της και την αξιοποίηση της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, σε διάφορους τομείς της εκπαίδευσης (μαθήματα Θετικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνολογικών Επιστημών – μαθήματα τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ). Επίσης, η προτεινόμενη δράση στοχεύει στην ενημέρωση μαθητών και εκπαιδευτικών για την συμβολή της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, στην επίλυση προβλημάτων (περιβαλλοντικών, τεχνολογικών, επιστημονικών, υγείας, κ.ά.). Τέλος, έμφαση δίνεται στην ενθάρρυνση κοριτσιών και αγοριών να ασχοληθούν με την ρομποτική αποδομώντας τα έμφυλα στερεότυπα.
Οι επιμέρους στόχοι και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα είναι:
Οι συμμετέχοντες μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικοί :
- Να πληροφορηθούν για την (εκπαιδευτική) ρομποτική (υλισμικό και λογισμικό), για την ραγδαία διάδοση στη χρήση της και για τις Ανοιχτές Τεχνολογίες Ρομποτικής και τα πλεονεκτήματά τους.
- Να κατατοπιστούν για το πώς η ρομποτική και η τεχνολογία, γενικότερα, μπορεί να ενταχθεί και να αξιοποιηθεί στην διδασκαλία μαθημάτων Θετικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνολογικών Επιστημών – μαθημάτων τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ.
- Να αντλήσουν ιδέες, οι οποίες θα αποτελέσουν έναυσμα για την αξιοποίηση της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, τόσο στην διδακτική διαδικασία στο Σχολείο, όσο και στην καθημερινή πρακτική.
- Να αποκτήσουν δεξιότητες για την εφαρμογή της ρομποτικής και τεχνολογίας μέσω των βιωματικών εργαστηρίων.
- Να λειτουργήσουν ως πολλαπλασιαστές για τη διάδοση της χρήσης ρομποτικής και τεχνολογίας.
- Να προσεγγίσουν διαθεματικά γνωστικά αντικείμενα Θετικών Επιστημών, Ανθρωπιστικών Επιστημών, Τεχνολογικών Επιστημών – μαθήματα τομέων και ειδικοτήτων ΕΠΑΛ.
- Να συναντηθούν με μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικούς άλλων σχολείων και να μοιραστούν
- Να ενημερωθούν για το πώς η ρομποτική και η τεχνολογία, γενικότερα, μπορεί να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων (περιβαλλοντικών, τεχνολογικών, επιστημονικών, υγείας, κ.ά.).
-Να προβληματιστούν σχετικά με τις προοπτικές της χρήσης / αξιοποίησης της ρομποτικής και της τεχνολογίας, γενικότερα, τα ενδεχόμενα προβλήματα και να αρχίσουν να σκέφτονται για δυνατότητες επίλυσής τους.
- Οι μαθητές/-τριες, εργαζόμενοι/-ες σε ομάδες, να ενθαρρυνθούν να μοιράζονται ιδέες και να συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων, ανεξαρτήτως φύλου, σε κλίμα ισότητας.
- Οι μαθητές/-τριες, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της παρουσίασης, να εμπεδώσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που αφορούν το θέμα του project τους, να νιώσουν «μικροί επιστήμονες» και «δάσκαλοι», αναπτύσσοντας αίσθηση επιτυχίας και αυτοπεποίθησης.
- Οι εκπαιδευτικοί να έλθουν σε επαφή με υλικό και κατευθυντήριες οδηγίες για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και την καθοδήγηση των μαθητών σε ρομποτικές και τεχνολογικές δραστηριότητες.