ΕΥΓΕΝΙΟΣ ΤΡΙΒΙΖΑΣ (Κραν Ευγενία)
Ο Ευγένιος Τριβιζάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946. Σπούδασε νομικά και οικονομικά και είναι καθηγητής εγκληματολογίας στην Αγγλία. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ και σε άλλα Πανεπιστήμια. Ο καταπληκτικός συγγραφέας γράφει βιβλία για παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω. Όλα του τα έργα τα χαρακτηρίζει πρωτοτυπία και μεγάλη φαντασία. Έχει γράψει περίπου 150 βιβλία τα οποία είναι μυθιστορήματα, παραμύθια, θεατρικά έργα, αλφαβητάρια, διηγήματα, κόμικς, ενώ έχει συνεργαστεί και με παιδικά περιοδικά. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι: η Φρουτοπία και το νησί των Πυροτεχνημάτων.
Με τη λογοτεχνία ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει ασχοληθεί από τα παιδικά του χρόνια. Έχει γράψει πάνω από 100 βιβλία, ένα βιβλίο για ενήλικες (Ο ερωτευμένος πυροσβέστης) και πάνω από 20 θεατρικά έργα, μα και λιμπρέτα για όπερες. Το θεατρικό του έργο «Το όνειρο του σκιάχτρου» παίχτηκε το 1992 στο θέατρο του Βρετανικού Μουσείου της Αγγλίας στα πλαίσια του European Arts Festival». Τον ίδιο χρόνο το έργο του «Χίλιες και μία γάτες» βραβεύτηκε με το Α’ Βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό θεατρικού έργου που οργάνωσε το Πολωνικό Κέντρο Τέχνης για τη Νεότητα. Το 1993 το βιβλίο του «Τα τρία μικρά λυκάκια» έφτασε στη δεύτερη θέση των αμερικανικών παιδικών best sellers. Βιβλία του Ευγένιου Τριβιζά έχουν μεταδοθεί από το BBC, έχουν περιληφθεί στα αναγνωστικά ελληνικών και αμερικανικών σχολείων και έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ολλανδικά, σουηδικά, ιαπωνικά και πολλές άλλες γλώσσες.
Διακρίσεις και βραβεία
Ο Ευγένιος Τριβιζάς έχει βραβευτεί από τους Οργανισμούς: Ακαδημία Αθηνών, Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου
ΚΙΡΑ ΣΙΝΟΥ (Λαζαρίδου Αλίκη)
Η Κίρα Σίνου ήταν Ελληνίδα λογοτέχνης, που έγραφε παιδικά βιβλία. Γεννήθηκε στο Ροστόφ της Ρωσίας, στις 12 Μαρτίου 1923. Σύντομα όμως άρχισε να γράφει κείμενα στα ελληνικά, τα οποία μάλιστα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Διάπλαση των Παίδων» από το οποίο και βραβεύτηκε για πρώτη φορά. Ήταν πτυχιούχος της Γερμανικής Γλώσσας. Ήξερε πολύ καλά την αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα και γι΄ αυτό μετέφρασε τα 100 βιβλία που είχε ήδη γράψει. Ασχολήθηκε επίσης με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 σε ηλικία 84 ετών, έπειτα από πνευμονικό οίδημα.
ΛΙΤΣΑ ΨΑΡΑΥΤΗ (Τζομιάδης Βασίλης)
Γεννήθηκε το 1936 και μεγάλωσε στη Σάμο και αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή της στο Γυμνάσιο σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στην Αθήνα. Στη συνέχεια εργάστηκε στο Παγκόσμιο Συμβούλιο των Εκκλησιών, καθώς και στην Αμερικάνικη Πρεσβεία της Αθήνας. Το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 1980 και κέρδισε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Παιδική Λογοτεχνία
ΛΟΤΗ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ – ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ (Κούρτι Αμέλια)
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12/8/1937 και είναι σήμερα 83 ετών. Σπούδασε μουσική και ξένες γλώσσες και παρακολούθησε μαθήματα αγγλικής φιλολογίας. Για 27 χρόνια εργάστηκε στην αποστολή Ελλάδας και έχει γράψει συνολικά 73 βιβλία (τα 65 για παιδιά και νέους, 3 για ενήλικες και 5 θεωρητικά για παιδική λογοτεχνία). Είναι παντρεμένη με τον Ανδρέα Ι. Ανδρουτσόπουλο και έχει μια κόρη, την Αθηνά Ανδρουτσοπούλου.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΑΡΕΛΛΑ (Τουτουτζόγλου Εύα)
Γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μητέρα της πέθανε και μεγάλωσε με τη νονά της. Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της «Με το χαμόγελο στα χείλη». Το πρώτο της βιβλίο ήταν «Η Ελλάδα κι εμείς». Μετά το «Με το χαμόγελο στα χείλη». Το βιβλίο της «Φιλενάδα φουντουκιά μου» έλαβε βραβείο ενώ το βιβλίο «Καλημέρα Ελπίδα» τιμήθηκε με βραβείο κύκλου Ελληνικού παιδικού βιβλίου. Ήταν πτυχιούχος του Ιστορικού Αρχαιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών. Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες) για το παιδί και το βιβλίο στην Αθήνα, αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Βραβεύτηκε από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Πέθανε στις 9 Αυγούστου 2022.
ΖΟΡΖ ΣΑΡΗ (Μουχσιάδου Βικτώρια)
Η Ζορζ Σαρρή ή Γεωργία Σαρηβαξεβάνη, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1925 στην Αθήνα, από Μικρασιάτη πατέρα και Γαλλίδα μητέρα. Ήταν ηθοποιός και συγγραφέας. Από πολύ μικρή άρχισε να ασχολείται με το θέατρο, με δάσκαλο τον Βασίλη Ρώτα. Στα χρόνια της Κατοχής φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Δημήτρη Ροντήρη, παράλληλα με τη δράση της στην αντίσταση μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ. Το 1947, μεσούντος του Εμφυλίου Πολέμου, αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί στο Παρίσι, όπου συνέχισε τις σπουδές της στην Υποκριτική, στη Σχολή του Σαρ Νιτλέν. Στη γαλλική πρωτεύουσα γνώρισε και παντρεύτηκε τον αιγύπτιο χειρούργο Μάρκελο Καρακώστα, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά. Πέθανε στις 9 Ιουνίου 2012 στην Αθήνα.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΞΕΝΟΠΟΥΛΟΣ (Μαυρίδης Ανδρέας)
Ο Γρηγόριος Ξενόπουλος (9 Δεκεμβρίου 1867 – 14 Ιανουαρίου 1951) ήταν Ζακυνθινός μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. Διετέλεσε αρχισυντάκτης στο ιδιαίτερα γνωστό περιοδικό «Η Διάπλασις των Παίδων» κατά την περίοδο 1896 – 1948. Κατά την αρχισυνταξία του Ξενόπουλου στο περιοδικό ήταν ο ίδιος βασικός του συντάκτης. Είναι χαρακτηριστική η υπογραφή του Σας ασπάζομαι, Φαίδων, που χρησιμοποιούσε στις επιστολές που υποτίθεται έστελνα στο περιοδικό. Ήταν ιδρυτής και εκδότης του περιοδικού Νέα Εστία, το οποίο εκδίδεται ακόμα και σήμερα. Το 1931 έγινε ακαδημαϊκός. Μαζί με τους Παλαμά, Σικελιανό και Καζαντζάκη ίδρυσε την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, της οποίας ήταν και ο πρώτος πρόεδρος (1934 – 1937). Σήμερα, το σπίτι του συγγραφέα στην οδό Γαήτα στην πόλη της Ζακύνθου έχει μετατραπεί σε πολιτιστικό χώρο προς τιμήν του. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο φιλοξενεί την Ξενοπούλειο Παιδική Βιβλιοθήκη, ενώ ο πρώτος όροφος στεγάζει το μουσείο με τα προσωπικά είδη του συγγραφέα.
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΛΟΥΝΤΕΜΗΣ (Παπουασβίλι Χριστίνα)
Ο Μενέλαος Λουντέμης γεννήθηκε το 1912 στην Κωνσταντινούπολη και πέθανε το 1977 στην Αθήνα, σε ηλικία 65 ετών. Το πραγματικό του όνομα ήταν Δημήτριος Βαλασιάδης. Ήταν προσφυγόπουλο και πέρασε πολλές δυσκολίες στη ζωή του. Πήρε ενεργό μέρος στην Κατοχή με την Εθνική Αντίσταση και γι’ αυτό εξορίστηκε από την Ελλάδα.
ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΔΕΛΤΑ (Σιμόνι Άντον)
Η Πηνελόπη Δέλτα – Μπενάκη γεννήθηκε στις 24 Απριλίου 1874 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Οι γονείς της ήταν ο επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης Εμμανουήλ Μπενάκης και η Βιργινία Χωρέμη, μέλος της ισχυρής τότε εμπορικής οικογένειας Χωρέμη της Αλεξάνδρειας. Η Πηνελόπη ήταν το τρίτο από τα έξι παιδιά της οικογένειας. Η οικογένεια Μπενάκη μετακόμισε προσωρινά στην Αθήνα το 1882, όπου η Πηνελόπη παντρεύτηκε τον πλούσιο Φαναριώτη έμπορο Στέφανο Δέλτα το 1895. Μαζί του απέκτησε δύο κόρες, τη Σοφία (μετέπειτα Μαυροκορδάτου) και τη Βιργινία (μετέπειτα Ζάντα). Πέθανε στις 27 Απριλίου 1941, ημέρα όπου τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Αθήνα και η Πηνελόπη αυτοκτονεί παίρνοντας δηλητήριο.
ΜΥΡΣΙΝΗ ΒΙΓΓΟΠΟΥΛΟΥ (Τράσα Ανίρντα)
Η Μυρσίνη Βιγγοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοεμφανίστηκε στην παιδική λογοτεχνία με το βιβλίο «Από την Εγώπολη στην Εσύπολη» που πραγματοποίησε αλλεπάλληλες εκδόσεις και αγαπήθηκε από παιδιά και γονείς. Το βιβλίο της ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο και κυκλοφορεί σήμερα στην Αμερική, Αγγλία, Ρωσία, Ουκρανία, Γεωργία, αραβικές χώρες, ενώ ετοιμάζεται η έκδοσή του για τις γαλλόφωνες περιοχές. Το 2003 βραβεύτηκε με το πρώτο Βραβείο διηγήματος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργάνωσαν ο δήμος Θεσσαλονίκης και η Αερολέσχη Θεσσαλονίκης με θέμα «Εκατό χρόνια αεροπλάνο». Το 2007 έλαβε το πρώτο Βραβείο Πεζού Λόγου από την Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος για το μυθιστόρημά της «Παιδιά της Μακεδονίας χθες και σήμερα» που κυκλοφορεί τώρα με τίτλο «Κάποτε στη Μακεδονία»
ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και σεναριογραφία στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε μετέπειτα ένας από τους κυριότερους ήρωες του κουκλοθέατρου Αθηνών «Μπαρμπα-Μυτούσης». Αργότερα συνέχισε το γράψιμο, δημοσιεύοντας σειρά διηγημάτων της στο περιοδικό Νεανική Φωνή, ένα περιοδικό για νέους που είχε ως συντακτική επιτροπή τον Μάριο Πλωρίτη, τον Τάσο Λιγνάδη, τον Κωστή Σκαλιώρα. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Μόσχα. Το 1964 επέστρεψε οικογενειακώς στην Ελλάδα, απ’ όπου ξαναέφυγε το 1967, με τον ερχομό της Χούντας, αυτή τη φορά για το Παρίσι. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Ρωσία έγραψε διηγήματα και νουβέλες, που τα έστειλε στην Ελλάδα και δημοσιεύτηκαν στο λογοτεχνικό περιοδικό Επιθεώρηση Τέχνης. Τα παιδικά της βιβλία έχουν μεταφραστεί σε 20 γλώσσες, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα έγινε μπεστ σέλερ και έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες. Πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου 2020 στην Αθήνα.
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ LINK