ΕΘΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΑ

farmaka-deltio-timwn

Στη σημερινή εποχή πολλοί άνθρωποι είναι εθισμένοι σε εξαρτησιογόνες ουσίες. Το φαινόμενο αυτό είναι γνωστό ως εθισμός. Υπάρχουν δεκάδες είδη τέτοιων ουσιών. Τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, η καφεΐνη περιέχουν ουσίες που οδηγούν στον εθισμό. Κάτι που οι περισσότεροι από εμάς δε γνωρίζουν είναι πως και τα φάρμακα, ακόμα κι αυτά που χορηγούνται από ένα γιατρό, μπορούν να οδηγήσουν στον εθισμό.

Οι άνθρωποι που έχουν πολλά προβλήματα ή έχουν ψυχικές διαταραχές είναι πιο ευάλωτοι και μπορούν να πέσουν πιο εύκολα στην παγίδα του εθισμού. Καταναλώνοντας αυτές τις ουσίες έχουν την πεποίθηση ότι θα ξεφύγουν από τα προβλήματα και τα βάσανά τους.

Πολλοί καταφεύγουν στην πιο εύκολη και «νόμιμη» λύση. Τα ψυχιατρικά φάρμακα. Όπως έχει προαναφερθεί, τα φάρμακα αυτά συνταγογραφούνται ακόμη κι από έναν ψυχίατρο. Ακόμη και άνθρωποι που έχουν απειροελάχιστα προβλήματα καταφεύγουν σ” αυτά έχοντας ως σκοπό να γίνει η ζωή τους καλύτερη και πιο ενδιαφέρουσα.

Το φαινόμενο αυτό συνδέεται άμεσα και με το φαινόμενο της πολυφαρμακίας. Πλέον συνταγογραφούνται ιατρικές συνταγές για τα πάντα, από μαθησιακές δυσκολίες μέχρι βαριές ασθένειες. Από οτιδήποτε κι αν πάσχει ένα άτομο απαιτεί να λάβει φαρμακευτική αγωγή γιατί θεωρεί ότι έτσι μόνο θα γίνει καλά. Οι γιατροί όμως δεν παύουν να υποστηρίζουν ότι όλα τα φάρμακα της κλασσικής ιατρικής έχουν παρενέργειες, όλα περιέχουν κάποια δόση δηλητηρίου.

Οι άνθρωποι δυστυχώς δε δείχνουν να καταλαβαίνουν ότι η υπερκατανάλωση των φαρμάκων οδηγεί σ” ένα είδος «νόμιμου εθισμού». Η κοινωνία και η πολιτεία ευθύνεται σε μεγάλο ποσοστό γι” αυτό αφού δεν έχει φροντίσει να εξηγήσει στους ανθρώπους που οδηγεί το φαινόμενο της πολυφαρμακίας και την κρισιμότητα της κατάστασης.
Είναι καιρός να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα και και να αντιμετωπιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα το φαινόμενο του εθισμού των ανενημέρωτων ανθρώπων στα ψυχιατρικά φάρμακα. -Μπόσκου Ιωάννα

Σχολιάστε

Top