Η Μεσογειακή Διατροφή και τα οφέλη της

ΑΠΟ: archisyom - Νοε• 25•15

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΑΡΘΡΟ 2

Πηγή: users.sch.gr

 

Λίγα λόγια για την Μεσογειακή Διατροφή..

Η Μεσογειακή διατροφή θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές στον πλανήτη. Για χιλιάδες χρόνια, οι κάτοικοι  της Μεσογείου απολάμβαναν νόστιμη διατροφή, χαλαρά γεύματα  και συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα. Δεν σκέφτονταν τις διατροφικές τους συνήθειες ως σχέδιο διατροφής. Ήταν απλά ένας τρόπος ζωής που μπορούσε να οδηγήσει σε μακρά, υγιή ζωή με λιγότερες πιθανότητες χρόνιων ασθενειών.

Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτοί που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή προστατεύονται ενάντια στην ανάπτυξη καρδιακής νόσου, μεταβολικού συνδρόμου, ορισμένων μορφών καρκίνου, παχυσαρκίας, διαβήτη τύπου 2, άνοιας ή Αλτσχάιμερ και επίσης οδηγεί σε μια μεγαλύτερη σε διάρκεια ζωή.

Τα χαρακτηριστικά της:

  • “Αφθονες φυτικές ίνες(φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια,καρποί).
  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες
  • Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα
  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Τα οφέλη της:

  1. Eπιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας
  2. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου
  3. Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα
  4. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
  5. Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης
  6. Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων
  7. Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer

 

Πηγές: www.boro.gr

el.wikipedia.org

www.hdiet.gr

 

 

 


Σχολιάστε

Top