«Βάρβαρα» έθιμο και συνταγή 2.500 χρόνων…
Η γιορτή αυτή ονομαζόταν «πολυσπόρια» . Την έκαναν για την θεά Δήμητρα και για την Εκάτη . Οι Μικρασιάτες συνέδεσαν αυτή τη γιορτή με την Αγία Βαρβάρα ως προσευχή για να τους προστατεύει από τις ασθένειες. Σήμερα τα φτιάχνουμε δύο μέρες πριν και τα τρώμε της Αγίας Βαρβάρας .
Υλικά
½ κ. σιτάρι , ¼ κ. φασόλια, ¼κ. ρεβίθια,
½κ. άσπρο καβουρδισμένο σησάμι
100γρ. ρόδι, ½ κ. καρύδια, 100γρ.σταφίδες
½ κ. περίπου ζάχαρη
Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από την προηγούμενη μέρα το σιτάρι και τα όσπρια . Την επόμενη μέρα βάζουμε το σιτάρι να βράσει . Μόλις αρχίσει να μαλακώνει ρίχνουμε και τα όσπρια .Κόβουμε το καρύδι μακρόστενο και καβουρδίζουμε το σησάμι παίρνοντας το μετά από το multi .Μόλις μαλακώσουν για τα καλά τα όσπρια με το σιτάρι ρίχνουμε το μισό σησάμι μέσα στην κατσαρόλα με λίγη κανέλα , καρύδια, σταφίδες και την ζάχαρη (συνεχίζουμε τον βρασμό μέχρι να χυλώσει σε μέτρια φωτιά. Έπειτα τα σερβίρουμε σε μεγάλες κούπες προσθέτοντας ρόδι , σησάμι και καρύδι.
Της Αγάπης Παπαδάκη
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.