Απόκριες 2013

2
AΠΟΚΡΙΕΣ!!!Απόκριες ονομάζονται οι τρεις εβδομάδες πριν από τη Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση.Η πρώτη εβδομάδα των Αποκριών που τελειώνει την Κυριακή του Ασώτου, λέγεται και Προφωνή, επειδή παλιά προφωνούσαν, δηλαδή διαλαλούσαν ότι άρχιζαν οι Απόκριες. Η δεύτερη εβδομάδα λέγεται Κρεατινή ή της Κρεοφάγου, επειδή έτρωγαν κρέας και δεν νήστευαν ούτε την Τετάρτη ή την Παρασκευή. Η εβδομάδα αυτή γιορτάζεται με γλέντια και φαγοπότια χωρίς κανένα θρησκευτικό περιορισμό. Η Κυριακή της εβδομάδας αυτής, η Κυριακή της Απόκρεω -και συνεκδοχικά ολόκληρη η περίοδος από την είσοδο του Τριωδίου μέχρι την Καθαρά Δευτέρα- ονομάστηκε έτσι, επειδή συνηθίζεται να μην τρώνε κρέας οι Χριστιανοί, δηλαδή «να απέχουν από το κρέας».

Η τρίτη εβδομάδα λέγεται Τυρινή ή της Τυροφάγου, επειδή έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα σαν ενδιάμεση κατάσταση μεταξύ κρεοφαγίας και νηστείας, για να προετοιμαστούν σιγά – σιγά για τη νηστεία της Σαρακοστής. Ανάλογη με την ελληνική λέξη Αποκριά είναι και η λατινική λέξη Καρναβάλι (Carneval, Carnevale, από τις λέξεις Carne=κρέας και Vale=περνάει)

Μπούντου Αγγελική, Πάππα Μαρινίκη, Μπούκουρα Δώρα ,Β3

 

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ    «Μασκάρεμα»

Είναι αναμφίβολα το πιο διαδεδομένο έθιμο των Αποκριών. Οι ρίζες του εντοπίζονται βαθιά στην ιστορία, από τη ρωμαϊκή εποχή, όταν αποτελούσε ένα ειδωλολατρικό έθιμο σε γιορτές αφιερωμένες στο θεό Κρόνο. Συναντάται με πολλές παραλλαγές, ιδίως στα νησιά. Για παράδειγμα, οι  “Κουδουνάτοι”, οι μασκαράδες  της Αποκριάς που εμφανίζονται  στο νησί Σκύρος και σ’ άλλα μέρη της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε ποιμενικούς τόπους, Θεσσαλία, Μακεδονία (όπου ονομάζονται “μπαμπόγεροι” και “ρογκατσάρια”) αλλά και στη Χίο και στη Νάξο, είναι  ένα από τα σπάνια αποκριάτικα έθιμα. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού φορά άσχημες ‘’μουτσούνες’’, δηλαδή μάσκες που παριστάνουν τα πρόσωπα γέρων και γριών και τριγυρνούν  στους δρόμους ζωσμένοι τα κουδούνια των τάχα χαμένων προβάτων τους, βγάζοντας περίεργους ήχους μιμούμενοι τα στοιχειά που τους ‘’έκλεψαν’’ τα ζώα τους. Βεβαίως, στις σημερινές πιο… ‘’πολιτισμένες’’ κοινωνίες, τέτοια έθιμα έχουν δυστυχώς εκλείψει και έχουν αντικατασταθεί από μια πιο εκβιομηχανισμένη εκδοχή μασκαρέματος και τρόπων διασκέδασης.

«Το Γαϊτανάκι»Από τα πιο γνωστά πανελλαδικά έθιμα, που διατηρούνται αυτούσια ως τις μέρες μας, είναι το γαϊτανάκι. Το γαϊτανάκι είναι ένας χορός που δένει απόλυτα με το χρώμα και το κέφι της απόκριας.Δεκατρία άτομα χρειάζονται γι’ αυτόν το χορό. Ο ένας κρατά ένα μεγάλο στύλο στο κέντρο, από την κορυφή του οποίου κρέμονται 12 μακριές κορδέλες, διαφορετικού χρώματος η καθεμιά. Οι κορδέλες αυτές λέγονται γαϊτάνια και δίνουν το όνομά τους στο έθιμο. Οι υπόλοιποι δώδεκα χορευτές κρατούν από ένα γαϊτάνι και χορεύουν σε ζευγάρια. Καθώς κινούνται γύρω από το στύλο, κάθε χορευτής εναλλάσσεται με το ταίρι του κι έτσι πλέκουν τις κορδέλες πάνω του δημιουργώντας χρωματιστούς συνδυασμούς. Όταν πια οι κορδέλες τυλιχτούν στο στύλο και οι χορευτές χορεύουν όλο και πιο κοντά σε αυτόν, τότε ο χορός τελειώνει και το στολισμένο γαϊτανάκι μένει να θυμίζει το αποκριάτικο πνεύμα.«Το κάψιμο του Καρνάβαλου»

Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το πασίγνωστο έθιμο της καύσης του Καρνάβαλου. Αποτελεί το επιστέγασμα της αποκριάτικης παρέλασης και τελείται συνήθως αργά το απόγευμα έτσι ώστε καθώς ο ήλιος πέφτει, οι φλόγες να είναι ευδιάκριτες με σκοπό να μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Με το άναμμα της φωτιάς και το κάψιμο του καρνάβαλου ξορκίζονται τα πνεύματα και θεωρείται ότι με αυτόν τον τρόπο καίγονται τα πάθη, το μίσος, η κακία και η εχθρότητα ανάμεσα στους ανθρώπους.

 

«Του Κουτρούλη ο Γάμος«

Μια ομολογουμένως εύχρηστη έκφραση, προέρχεται τελικά από ένα πραγματικό γεγονός που συνέβη τον 14ο αιώνα στην περιοχή της Μεθώνης.

Πρωταγωνιστής της απίθανης αυτής ιστορίας ήταν ο ιππότης Ιωάννης Κουτρούλης, ο οποίος ήταν τρελά ερωτευμένος με μια συμπατριώτισσά του, την οποία δεν μπορούσε να τη νυμφευθεί γιατί ήταν ήδη παντρεμένη. Η όμορφη Μεθωναία, της οποίας το όνομα δεν έχει σωθεί και την οποία οι μεταγενέστεροι ονόμασαν Αρσάννα, δεν μπορούσε να πάρει διαζύγιο γιατί δεν το επέτρεπε ο Χριστιανός Επίσκοπος της πόλης Νήφων. (Μεθώνη)        
Τελικά μετά από 17 χρόνια οι δύο ερωτευμένοι, καταφεύγοντας στον ίδιο τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, πήραν την άδεια και παντρεύτηκαν.
Στο γλέντι που ακολούθησε ήταν φυσικό να γίνει……του «Κουτρούλη ο Γάμος»!!!

Το γεγονός ότι χρειάστηκαν τόσα χρόνια ώστε το ζευγάρι να μπορέσει να είναι μαζί, καθώς και οι διαστάσεις που πήρε το ζήτημα στη Μεθώνη, έδωσε τροφή για σχόλια και σκέψεις σε αυτούς με την περισσότερη φαντασία, με αποτέλεσμα αιώνες μετά να επιβιώσει και να αποτελεί πλέον ένα ασυνήθιστο αποκριάτικο έθιμο. Ενώ την εποχή που πραγματικά συνέβη το γεγονός οι κάτοικοι του χωριού έδιναν σημασία στο ρήμα «έγινε», διότι φαινόταν απίστευτο μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας του ζευγαριού να βρεθεί μαζί, πλέον έμφαση δίνεται στη γενική  «του Κουτρούλη», υποδηλώνοντας το θορυβώδες γλέντι, το οποίο είναι συνυφασμένο με τις απόκριες. Σήμερα, το τελετουργικό έχει ως εξής: ένας άντρας και μια γυναίκα ντύνονται αντίστοιχα γαμπρός και νύφη (εννοείται με παραδοσιακές στολές και κακομούτσουνες μάσκες) και ξεκινώντας από την πόρτα του σπιτιού τους με συνοδεία συγγενών, φίλων και γενικά κατοίκων της περιοχής, διασχίζουν δρόμους και σοκάκια ξεσηκώνοντας τη γειτονιά με την απαραίτητη συνοδεία παραδοσιακών μουσικών οργάνων και μουσικών που κάνουν όσο περισσότερο θόρυβο μπορούν! Μετά από την περιπλάνησή τους καταλήγουν σε ένα κεντρικό σημείο της περιοχής όπου στήνεται ένα τρικούβερτο γλέντι που διαρκεί τρεις μέρες.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε ώρες για τα αποκριάτικα έθιμα, αλλά μέχρι να τα πούμε όλα θα είχε τελειώσει η Σαρακοστή! Οπότε, σας εύχομαι χρόνια πολλά και σας συμβουλεύω να είστε δημιουργικοί με τα αποκριάτικα κοστούμια σας φέτος γιατί…τελικά λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν!!!

ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ!!!

Σοφία-Ευθυμία Γρινέζου  Γ1

ΑΠΟΚΡΙΕΣ

  • Όταν ακούς τη λέξη Απόκριες τι σου έρχεται στο μυαλό ;

Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι οι μασκαράδες ,οι μάσκες , οι πλάκες και  κυριότερα το καρναβάλι .Το καρναβάλι το περιμένουν όλοι για να διασκεδάσουν, να ξεχαστούν λίγο από τα προβλήματα που έχουν , να γελάσουν , να ξεφαντώσουν και να βγουν με τους φίλους τους .

  • Τι θα κάνω τις απόκριες;

Σκέφτεσαι τι θα κάνεις τις απόκριες με τους φίλους σου; Μην σπας τα νεύρας σου. Θα σου πω εγώ . Μαζευτείτε σε ένα σπίτι , δείτε μια ταινία , κωμωδία, για να γελάσετε, για να μην σας βγει ξινή η μέρα . Επίσης να πείτε στη μητέρα σας να σάς φτιάξει και κάτι να φάτε , γιατί άμα φτιάξετε εσείς θα την κάψετε την κουζίνα . Αφού κάνετε όλα αυτά , μασκαρευτείτε, βγείτε την βόλτα σας και διασκεδάστε μέχρι το πρωί.

Ξανθή Δανούση  Α1

Έρχονται Απόκριες

     Γέλια , χαρές ,ξεφάντωμα… Η  πόλη στολίζεται με τ’ αποκριάτικά της και οι δρόμοι γεμίζουν πολύχρωμα κομφετί. Όλοι βρίσκονται στο ρυθμό του καρναβαλιού…

Τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους , γυρνούν από σπίτι σε σπίτι κάνοντας διάφορες φάρσες , προκειμένου  να γεμίσουν το καλαθάκι τους με γλυκά. Όλοι διακατέχονται από ένα πνεύμα ομαδικότητας καθώς όλοι μαζί ενωμένοι παίρνουν μέρος στο καρναβάλι και ξεχνούν τις έγνοιες  και τα προβλήματά τους.

Είναι μια από τις ωραιότερες γιορτές  του χρόνου για μικρούς και μεγάλους .Απολαύστε τες λοιπόν!!!

Μπούντου Αγγελική  Β3 

Σχολιάστε

Top