Τα τελευταία χρόνια από τότε που άρχισε η οικονομική κρίση παρατηρείται έντονη φυγή των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό. Το ανησυχητικό φαινόμενο του brain drain έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και τα ποσοστά των νέων επιστημόνων που ξενιτεύονται πλησιάζουν το 35-42%. Το φαινόμενο αυτό μας ώθησε να ερευνήσουμε διεξοδικότερα τα αίτια της μαζικής μετανάστευσης των νέων.
Στην έρευνά μας συμμετείχαν 44 μαθητές της Γ’ Λυκείου του σχολείου μας, 27 αγόρια και 17 κορίτσια . Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών προέρχεται από γονείς απόφοιτους ανώτατων σχολών ή και κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων.
Τα αποτελέσματα μας οδήγησαν στα εξής συμπεράσματα:
Καταρχάς, παρά τις διαμαρτυρίες που κατά καιρούς ακούγονται, οι περισσότεροι μαθητές συμφωνούν (σε ποσοστό 57%) με το υπάρχον σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στις Ανώτατες σχολές.
Όπως παρατηρούμε και στο διάγραμμα το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών έχει επιλέξει τη σχολή που θα ακολουθήσει, επηρεαζόμενο κυρίως από την επαγγελματική αποκατάσταση αλλά και από το οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρο σε μικρότερο, βέβαια, βαθμό . Χαρακτηριστικό, όμως, είναι ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό κοριτσιών (22%) επιλέγει σχολή με βάση προσωπικά ενδιαφέροντα.
Επίσης, οι περισσότεροι μαθητές έχουν ήδη επιλέξει τη σχολή που θέλουν να ακολουθήσουν, αν και δεν πιστεύουν ότι το πτυχίο που θα αποκτήσουν θα εξασφαλίσουν εργασία στην Ελλάδα. Ειδικά τα κορίτσια απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτό σε ποσοστό 76%, ενώ τα αγόρια διχάζονται .
Γενικά η συντριπτική πλειοψηφία και των δύο φύλων (93% αγόρια και 82% κορίτσια) πιστεύει ότι κάποιος πτυχιούχος δεν μπορεί να βρει εργασία στην Ελλάδα
Ωστόσο, στο ερώτημα που θα αναζητήσουν εργασία, στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, η πλειονότητα στρέφεται στο εξωτερικό. Τα αγόρια, ακόμα και όσα πιστεύουν ότι θα βρουν εργασία στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό σε ποσοστό 67%.
Η επιλογή αυτή στηρίζεται κυρίως στη σιγουριά επαγγελματικής αποκατάστασης και κατά δεύτερο λόγο στις οικονομικές απολαβές που θα έχουν εκεί.
Στο ερώτημα αν μετά το πτυχίο σκοπεύουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στο εξωτερικό, οι μαθητές απάντησαν ναι, με σημαντικό προβάδισμα των κοριτσιών (88%)
Παρόλα αυτά, τα αγόρια θα ήθελαν, να γυρίσουν στην Ελλάδα ως καταξιωμένοι επιστήμονες (45%) ενώ τα κορίτσια στην πλειονότητά τους είναι αναποφάσιστα και προτιμούν να μείνουν στο εξωτερικό σε ποσοστό 41%
Η έρευνά μας, αν και μπορεί να περιέχει κάποιο ποσοστό λάθους λόγω ανειλικρίνειας των ερωτηθέντων, θεωρούμε ότι κατά το μεγαλύτερο μέρος της αντιπροσωπεύει την γενικότερη τάση που επικρατεί στους νέους της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με την επιλογή των σπουδών τους και τις βλέψεις τους για επαγγελματική αποκατάσταση.
Ευαγγ. Κανελλόπουλος – Ευαγγ. Τζεφριός – Αλ. Καυκάς