Πειράματα για παιδιά στο σπίτι με χρήση της Φυσικής και της Χημείας

Τα πειράματα φυσικής και χημείας ανέκαθεν ξετρέλαιναν τα παιδιά κάθε ηλικίας. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι δεν χρειάζεστε κάποιο εργαστήρι για να κάνετε ένα πείραμα. Φυσικά, η λίστα που σας ετοιμάσαμε περιλαμβάνει εντελώς ακίνδυνα πειράματα για παιδιά τα οποία όχι μόνο θα τα εντυπωσιάσουν, αλλά ταυτόχρονα θα σας βοηθήσει να περάσετε λίγο όμορφο χρόνο μαζί τους και να μάθουν νέα πράγματα σχετικά με τα θαύματα της φυσικοχημείας.

Παραδείγματα από διασκεδαστικά πειράματα για παιδιά

Πολύ πιθανόν να έχετε δει στο εμπόριο παιχνίδια με πειράματα φυσικής και χημείας. Η αλήθεια είναι ότι τα συγκεκριμένα παιχνίδια αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, αφού παρέχει όλα τα εφόδια για να υλοποιήσουν τα παιδιά σας μερικά εντυπωσιακά πειράματα. Ωστόσο εάν δεν θέλετε να δαπανήσετε κάποιο ποσό, μπορείτε να δημιουργήσετε μόνοι σας το δικό σας πείραμα, με απλά καθημερινά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι. Πάμε να δούμε τις δημοφιλέστερες επιλογές πειραμάτων για παιδιά.

Διαβάστε επίσης: Παιχνίδια που μπορείτε να παίξετε στο σπίτι

Το αόρατο μελάνι

Σε ποιον δεν αρέσει λίγο μυστήριο. Μάθετε στα παιδιά σας πως μπορούν να δημιουργήσουν μόνοι τους αόρατο μελάνι ώστε να στέλνουν κρυπτογραφημένα μηνύματα που μόνο αυτά μπορούν να εμφανίσουν. Η δημιουργία του αόρατου μελανιού είναι αρκετά εύκολη και το μόνο που θα χρειαστείτε είναι ένα μπολ, νερό, ένα κουτάλι, μισό λεμόνι, μια μπατονέτα και μία λάμπα. Παίρνετε το μπολ και στύβετε μέσα το λεμόνι. Στην συνέχεια ρίχνετε λίγες σταγόνες νερό και ανακατεύεται με το κουτάλι. Χρησιμοποιήστε την μπατονέτα σαν πένα, βουτήξτε την στο μείγμα και γράψτε πάνω σε ένα χαρτί. Όταν στεγνώσει το μήνυμα θα εξαφανιστεί. Για να το αποκαλύψετε θα πρέπει να φέρετε το χαρτί κοντά στην λάμπα ώστε να ζεσταθεί.

Αστραπές

Οι αστραπές και οι κεραυνοί, οφείλονται στον στατικό ηλεκτρισμό. Η αναπαράσταση του οποίου μπορεί να γίνει εύκολα σε μικρή κλίμακα. Ένα από τα πιο δημοφιλή πειράματα για παιδιά στο σπίτι το οποίο απαιτεί μόνο ένα μπαλόνι και ένα μεταλλικό αντικείμενο (πχ. κουτάλι). Φουσκώνετε το μπαλόνι και το τρίβετε στο κεφάλι σας για 1-2 λεπτά. Κλείστε όλα τα φώτα στον χώρο και ακουμπήστε το μεταλλικό αντικείμενο στο μπαλόνι. Το αποτέλεσμα σίγουρα θα εντυπωσιάσει κάθε παιδί.

Φλόγα χωρίς σκιά

Το φως περνάει μέσα από την φωτιά. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε φλόγα δεν μπορεί να έχει σκιά. Το συγκεκριμένο πείραμα απαιτεί μόνο μερικά σπίρτα και έναν φακό. Ανάψτε ένα σπίρτο και φέξτε το χέρι σας με τον φακό, κρατώντας το κοντά σε έναν τοίχο. Η σκιά που θα εμφανιστεί θα περιλαμβάνει μόνο το χέρι σας και το σπίρτο και όχι την φλόγα του. Αν και αρκετά απλό πείραμα για παιδιά, ενθουσιάζει κάθε μικρό μας φίλο.

Πειράματα για παιδιά στο σπίτι – Συμπέρασμα

Θα μπορούσαμε να αναλύουμε πολλά και διάφορα πειράματα, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να σας κουράσουμε. Βασικός μας στόχος είναι να ας δώσουμε μια γενική εικόνα για το πώς ένα πείραμα μπορεί να προσφέρει όμορφο και διασκεδαστικό χρόνο σε ένα παιδί. Μάλιστα, σε προηγούμενό μας άρθρο με τίτλο «Ξετρελάνετε το παιδί σας με εύκολα πειράματα φυσικής» μπορείτε να βρείτε ακόμη περισσότερες ιδέες. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι μετά από κάθε ένα πείραμα θα ακολουθήσει ένας βομβαρδισμός ερωτήσεων από τα παιδιά. Καλό λοιπόν θα ήταν να είστε προετοιμασμένοι ώστε να μπορέσετε να εξηγήσετε πως έγινε αυτό που μόλις είδαν.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης