Η διαφορετικότητα αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά της ανθρώπινης φύσης. Ο καθένας είναι ξεχωριστός με τον δικό του μοναδικό τρόπο, όπως τον όρισε η φύση.
Η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη στο Σύνδρομο Down. Το σύνδρομο Down είναι η πιο συνηθισμένη χρωμοσωμική διαταραχή στους ανθρώπους. Πήρε το όνομά του από τον Αγγλο John Langdon Down, που πρώτος το περιέγραψε το 1866. Αφορά μια γενετική κατάσταση, που προκύπτει από την εμφάνιση ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο ζευγάρι, για τον λόγο αυτό ονομάζεται Τρισωμία 21. Προέρχεται σε ποσοστό 90-95% από το ωάριο και 5-10% από το σπερματοζωάριο και συμβαίνει σε μία περίπου από τις 700-800 γεννήσεις παιδιών.
Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down είναι η 21η Μαρτίου. Καθιερώθηκε το 2006 με πρωτοβουλία του Ελληνα γιατρού Στυλιανού Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας για το σύνδρομο Down. Η συγκεκριμένη ημερομηνία επιλέχθηκε από τα αριθμητικά δεδομένα του συνδρόμου (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος = 3.21).
Επίσης, η 21η Μαρτίου αποτελεί την Παγκόσμια Ημέρα Κατά Του Ρατσισμού, γνωστή και ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση του τραγικού συμβάντος της Σφαγής του Σάρπβιλ, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης φοιτητών στην πόλη Σάρπβιλ, στις 21 Μαρτίου του 1960, έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι, έπειτα από πυρά της αστυνομίας της Νοτίου Αφρικής, που πυροβόλησε εν ψυχρώ. Πρόκειται για μια ειρηνική διαμαρτυρία κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας στη χώρα, όπου εφαρμοζόταν μαζικά η θεωρία της φυλετικής ανισότητας.
Δυστυχώς, μέχρι και σήμερα, ο ρατσισμός παραμένει μια σκοτεινή πτυχή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η οικογένεια της ZAKCRET A.E. κατακρίνει υποδειγματικά οποιαδήποτε συμπεριφορά η οποία έρχεται ενάντια στην αποδοχή της διαφορετικότητας, με όποιον τρόπο και αν εκφράζεται! Ας τιμήσουμε τη σημερινή μέρα, και κάθε ημέρα από εδώ και πέρα, με «ανοιχτές αγκάλες» προς κάθε συνάνθρωπό μας