Τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης
Αυτές τις μέρες πλησιάζει η μεγαλύτερη γιορτή του Χριστιανισμού [η Ανάσταση Του Χριστού]. Και θα σας μιλήσω για τα ήθη και έθιμα της Επισκοπής Ηρακλείου και της ευρύτερης. Επίσης θα αναφερθώ σε κάποια πιάτα παραδοσιακά του τόπου αυτού.
Συνήθως στην Ανάσταση τρώμε την παραδοσιακή ‘’ μαγειρίτσα’’ και το φρικασέ η συνταγή είναι η εξής ΤΑ ΥΛΙΚΑ για το φρικασέ 4 κ.σ. ελαιόλαδο (3 κ.σ. + 1 κ.σ.)
-
1200 γρ. αρνίσιο μπούτι με κόκαλο, κομμένο σε μερίδες
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
1 λίτρο νερό
-
1 κύβο λαχανικών
-
1 κ.γ. κύμινο
-
400 γρ. φρέσκο κρεμμύδι
-
500 γρ. μαρούλι
-
30 γρ. άνηθος, ψιλοκομμένος(κρατάμε λίγο για το αυγολέμονο και το σερβίρισμα)
Για το αυγολέμονο
-
3 κρόκοι αυγού
-
2 λεμόνια (χυμό και ξύσμα) και επιπλέον για το σερβίρισμα
-
αλάτι
-
πιπέρι
-
2 κ.σ. ταχίνι (προαιρετικά)
Μέθοδος Εκτέλεσης
-
Τοποθετούμε μια πλατιά κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά να κάψει.
-
Ρίχνουμε τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το αλατοπίπερο στα κομμάτια του αρνιού και ανακατεύουμε να πάει παντού.
-
Σοτάρουμε στην κατσαρόλα μας μέχρι να πάρει το αρνί μας χρυσαφένιο χρώμα και από τις δύο πλευρές, περίπου 3-4 λεπτά.
-
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο και το κύμινο.
-
Χαμηλώνουμε την φωτιά μας (μέτρια) και βράζουμε για 1 ώρα.
-
Στην συνέχεια, ετοιμάζουμε τα λαχανικά μας.
-
Κόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι σε λεπτές φέτες, χοντροκόβουμε το μαρούλι (δεν θέλουμε να χαθεί στο φαγητό μας).
-
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κρατάμε και λίγο στην άκρη για το αυγολέμονο και το σερβίρισμα.
-
Προσθέτουμε το κρεμμυδάκι και το μαρούλι στην κατσαρόλα μας, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά.
-
Λίγο πριν να είναι έτοιμο φτιάχνουμε το αυγολέμονο.
-
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τους κρόκους, το αλάτι, το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά με την βοήθεια ενός σύρματος χειρός.
-
Προαιρετικά μπορούμε σε αυτό το σημείο να βάλουμε και το ταχίνι. Το ταχίνι βοηθάει να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο ενώ παράλληλα δίνει μία ιδιαίτερη γεύση στο φαγητό μας.
-
Ρίχνουμε και μία χούφτα από τον άνηθό και ανακατεύουμε καλά.
-
Στη συνέχεια μεταφέρουμε μία-μία κουταλιά από το φαγητό που βράζει στο μπολ με το αυγολέμονο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
-
Όταν έχουμε προσθέσει αρκετό από το ζουμί (3-5 κουταλιές), αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, ρίχνουμε το αυγολέμονο μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
-
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με άνηθο, ραντίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και φέτες λεμονιού.
η μαγειρίτσα
το φρικασέ
Επίσης βάφουμε κόκκινα τα αυγά ,παρασκευάζουμε τα καλιτσούνια
.
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ : ΑΓΑΠΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗ
One Response to Τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.



μπραβο Αγαπη