Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου από την Δανηιλίδου Δήμητρα

Η επιστήμη αναπτύσσεται διαρκώς ανακαλύπτοντας μεθόδους που θα μπορούν να προβλέψουν ακόμα και τις πιο σοβαρές ασθένειες. Αξιοθαύμαστο είναι το γεγονός ότι επιστήμονες στη Βρετανία έχουν αναπτύξει ένα τεστ αίματος που θα συμβάλλει στην  ανίχνευση  του καρκίνου πριν  εκδηλωθούν τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα του.

Με την έγκριση του τεστ, θα είναι εφικτή η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου, κάτι το οποίο θα καθιστά πιο εύκολη την αντιμετώπιση του.  Έτσι θα καταφέρουν να αποφευχθούν τυχόν μεταστάσεις των όγκων, αφού το τεστ παρουσιάζει και την εξάπλωση του καρκίνου σε όλο το σώμα.

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο με το τεστ ανίχνευσης του καρκίνου  με αποτέλεσμα να μην μπορούν και οι ίδιοι οι γιατροί να διαπιστώσουν πως ο ασθενής νοσεί , ούτε και να τον καθοδηγήσουν. Ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης , δρ. Τζέιμς Λάρκιν, δηλώνει στην Βρετανική εφημερίδα  «Guardian» : «Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι αν κανείς όντως έχει καρκίνο, αυτός συνεχίζει να μεγαλώνει και όταν ο ασθενής γυρίσει ξανά στον γιατρό, ο καρκίνος συχνά έχει προχωρήσει αρκετά». Σε αυτή τη κατηγορία  δυστυχώς ανήκουν πάρα πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Το νέο τεστ χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Φασματοσκοπίας        Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού (Nuclear Magnetic -NMR), η οποία ανιχνεύει μικρά μόρια, τους μεταβολίτες μέσα στο αίμα. Οι υγιείς έχουν διαφορετικό «προφίλ» μεταβολιτών από εκείνους με τοπικό ή μεταστατικό καρκίνο.

Η εγκυρότητα του τεστ φαίνεται να κυμαίνεται περίπου στο 95%. Μετά από την δημοσιοποίηση έρευνας στο αμερικανικό περιοδικό «Clinical Cancer Research» και αφού αναλύθηκαν δείγματα αίματος από 300 διαφορετικούς ασθενείς, με ανησυχητικά αλλά μη συγκεκριμένα συμπτώματα καρκίνου, φαίνεται ότι το τεστ μπορεί να φανεί αξιόπιστο στο 95%( 19/20) των ανθρώπων με διάφορες μορφές καρκίνου.

Παρόλο που το τεστ δεν έχει ακόμα την ικανότητα να διακρίνει τον τύπο των όγκων, έχει ακρίβεια 94% στο να διακρίνει ανάμεσα σε τοπικό ή μεταστατικό καρκίνο . Με άλλα λόγια μπορεί να ανιχνεύει την εξάπλωση του καρκίνου, χωρίς να γνωρίζει ακριβώς για τι είδους όγκο πρόκειται.

Το συγκεκριμένο τεστ, αφού  δοκιμαστεί τα επόμενα χρόνια σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό ασθενών , θα γίνει αίτηση για την έγκριση του. Ίσως με τη μελλοντική του βελτίωση καταφέρει ακόμη και να διακρίνει και τον τύπο των όγκων.

Αφήστε το σχόλιο σας στο "Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση του καρκίνου από την Δανηιλίδου Δήμητρα"

Σχολιάστε

Top