Συνέντευξη: Αντώνης Αρβανιτάκης

ΑΠΟ: ΚΑΖΑΡΑ ΕΛΕΝΗ - Δεκ• 18•18

Τα Χρυσά μολύβια ρωτάνε και ο Αντώνης Αρβανιτάκης απαντάει…

Ο κ. Αντώνης Αρβανιτάκης πριν μερικά χρόνια είχε ένα ατύχημα ενώ σπούδαζε. Του κόστισε 13 χειρουργικές επεμβάσεις, τον κράτησε 5 χρόνια στο κρεβάτι και οδήγησε στον ακρωτηριασμό του ενός κάτω άκρου του. Σήμερα ζει και εργάζεται στην Καστοριά ως personal trainer. Δε θα μπορούσαμε πάρα να του πάρουμε μια συνέντευξη. Καλή ανάγνωση….

Πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις το πτυχίο σου μετά το ατύχημα;

Ήταν αρκετά δύσκολο γιατί χρωστούσα πολλά μαθήματα . Έπρεπε να πηγαίνω στη σχολή με τις πατερίτσες. Μια ακόμη δυσκολία ήταν ότι τα μαθήματα γινόντουσαν σε διαφορετικά κτίρια οπότε έπρεπε να πηγαίνω από το ένα στο άλλο για να παρακολουθώ μα και για να συναντήσω τους καθηγητές. Ταλαιπωρήθηκα αρκετά αλλά είχα επιμονή . Ήθελα να πάρω το πτυχίο μου και μέσα σε ένα χρόνο τα κατάφερα.

Πόσο επίπονη ήταν η διαδικασία του ακρωτηριασμού;

Δεν πόνεσα καθόλου γιατί μου έκαναν νάρκωση και κοιμήθηκα οπότε δεν θυμάμαι τίποτα. Όταν ξύπνησα μου είχαν δώσει ήδη φάρμακα για τον πόνο. Για κάποιες μέρες είχα πόνο και ένιωθα λίγο παράξενα.

Πόσες κάμψεις μπορείς να κάνεις;;

Νομίζω περίπου 110.

Τι σκέφτεσαι να κάνεις από εδώ και πέρα;;

Θα κάνω αυτά που κάνω και αυτή τη στιγμή. Μου αρέσει να γυμνάζω κόσμο. Να βοηθάω ανθρώπους να αποκτήσουν καλή σωματική κατάσταση. Η’ να δυναμώσουν ψυχολογικά μέσα από τη γυμναστική. Παράλληλα, εργάζομαι πάνω σε ένα διαδικτυακό project. Δημιουργώ ορισμένα βίντεο πάνω σε θέματα εκγύμνασης πάντα και γράφω και βιβλία. Τέλος, προσπαθώ να οργανώσω έναν σύλλογο για τα άτομα με προσθετικά μέλη αφού δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή είμαστε μια μικρή κοινότητα ατόμων με προσθετικά μέλη αλλά προσπαθούμε να οργανωθούμε για να έχουμε έναν πιο επίσημο φορέα ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας.

Πόσο εύκολο είναι τελικά να τρέχεις με ένα προσθετικό μέλος;

Εξαρτάται πολύ από το είδος του ακρωτηριασμού που έχει ο καθένας. Εμένα μου πήρε καιρό. Τον πρώτο χρόνο δεν μπορούσα να τρέξω. Στην πραγματικότητα τα κατάφερα μετά τον τρίτο χρόνο όπου άρχισα να τρέχω σιγά σιγά μικρές αποστάσεις. Τώρα θα προσπαθήσω να τρέξω σε έναν αγώνα 5 χιλιομέτρων στη Θεσσαλονίκη. Σου παίρνει κάποια χρόνια αλλά σταδιακά τα καταφέρνεις.

Τι ήταν αυτό που σε δυσκόλεψε περισσότερο όσο ήσουν στο νοσοκομείο;

Με δυσκόλεψε ότι η κατάσταση ήταν πολύ αβέβαιη. Οι γιατροί δεν ξέρανε αν θα μπορούσαν να σώσουν το πόδι. Οι πολλές χειρουργικές επεμβάσεις μα και το να κάθομαι όλη μέρα χωρίς να κάνω κάτι. Ήταν πολύ βαρετά.

Έχεις έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν προσθετικά μέλη στην Ελλάδα;;;

Εγώ ήμουν για χρόνια στην Ολλανδία. Αλλά όταν γύρισα πριν από ένα χρόνο στην Ελλάδα γνώρισα μια κοπέλα εδώ στην Καστοριά που έχει ένα προσθετικό πόδι. Σιγά σιγά οργανώσαμε την διαδικτυακή κοινότητα των ατόμων με προσθετικά μέλη. Μέσα από την κοινότητα γνώρισα πιο πολλά άτομα. Τώρα πλέον, ξέρω αρκετούς στην Ελλάδα.

Ποιο ήταν το πρότυπό σου όταν ήσουν μικρός;;

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα πρότυπα. Δεν είχα πολύ μεγάλους στόχους. Είχα μάθει να μη στοχεύω ψηλά πράγμα που είναι λάθος. Αυτό ήταν κάτι που κέρδισα από το ατύχημα. Μετά άρχισα να θέτω δυναμικούς στόχους. Να έχω πρότυπα. Να εστιάζω σε πράγματα που μου αρέσουν.

Αν ήσουν ναυαγός σε ένα νησί τι θα ήθελες να έχεις μαζί σου και γιατί;

Αν όλες μου οι βασικές ανάγκες ήταν καλυμμένες, θα ήθελα λίγη παρέα σίγουρα και καλά βιβλία για να μπορώ να ταξιδεύω με το μυαλό.

Αν δεν ήσουν γυμναστής και προπονητής τι θα ήθελες να είσαι;

Μου αρέσει πάρα πολύ το επάγγελμα του τεχνικού που φτιάχνει τεχνητά μέλη. Μετά το ατύχημά μου άρχισα να το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον. Θα μπορούσα να το κάνω.

Τι πιστεύεις ότι θα έκανες σήμερα αν δεν σου είχε συμβεί το ατύχημα;

Νομίζω ότι δεν θα είχα μια αρκετά δυναμική ζωή. Δε θα είχα βάλει μεγάλους στόχους. Πιθανόν να είχα μια αρκετά πιο συμβατική ζωή. Μπορεί να είχα επιλέξει ένα επάγγελμα που δε θα μου άρεσε. Νομίζω ότι το ατύχημα με βοηθάει προς το καλύτερο.

Συμπλήρωσε τη φράση «Όλα είναι δυνατά αν….»
Όλα είναι δυνατά αν βάλεις ένα στόχο και δουλέψεις μεθοδικά.
Υ. Γ Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε 1 Οκτωβρίου του 2018 ημέρα αφιερωμένη στον σχολικό αθλητισμό. Ο κ. Αρβανιτάκης έτρεξε στον νυχτερινό ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης 5 χιλιόμετρα στις 14 Οκτωβρίου 2018

1 2

Παρασκευή Ζ , Αθηνά Π, Γιώργος Π, Θανάσης Λ, Ζωή Π, Γιάννης Σ

[video https://www.youtube.com/watch?v=VKW8fLxePPQ&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3ESM9Cw0QTCOj3c6_F8GhODKhFWnBQZ5uVlocSdgp6OLTDwkgGnOlfwvg]

Σχολιάστε

Top