Κρητικός αίγαγρος(Παναγιώτης Β.)

Το κρι-κρι μερικές φορές το αποκαλούν  κρητική αίγα, αγρίμι, κρητικός αίγαγρος. Είναι ένα μεγάλο οπληφόρο θηλαστικό, γηγενές της ανατολικής Μεσογείου, το οποίο σήμερα βρίσκεται μόνο στην Κρήτη και στην Πάρνηθα.

Το κρι-κρι έχει ανοιχτόχρωμη καφέ γούνα με μια πιο σκούρα λωρίδα γύρω από το λαιμό του. Το αρσενικό έχει μεγάλα κέρατα τα οποία πηγαίνουν  προς τα πίσω. Είναι ντροπαλά ζώα και ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγουν τους ανθρώπους και κάνουν μεγάλα άλματα, ενώ μπορούν να ανεβαίνουν απόκρημνα βράχια. Για τα αρσενικά χρησιμοποιείται το όνομα «αγρίμι» ενώ το όνομα «σανάδα» χρησιμοποιείται για τα θηλυκά.

Το κρι-κρι δεν θεωρείται αυτόχθονο της Κρήτης, αλλά πιστεύεται ότι εισήχθη στη Μινωική εποχή. Το 1960, το κρι-κρι ήταν απειλούμενο είδος με καταγεγραμμένα λιγότερα από 200. Ήταν η μόνη πηγή κρέατος για τους αντάρτες την εποχή της Κατοχής στον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπάρχουν ακόμα περίπου 2000 κρι-κρι στην Κρήτη και θεωρούνται ακόμα απειλούμενα. Τα βοσκοτόπια σπανίζουν και ασθένειες τα προσβάλλουν. Η ανάμειξη με την κοινή αίγα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά.

Παναγιώτης Β.

Σχολιάστε