Ακρόπολη Αθηνών

 Το πιο αναγνωρίσιμο και επισκέψιμο αξιοθέατο της Ελλάδας, η Ακρόπολη των Αθηνών μπήκε στη λίστα με τα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO  το 1987.  Ο βραχώδης αυτός λόφος, στο κέντρο της Αθήνας, φιλοξενεί τέσσερα από τα κορυφαία αριστουργήματα της κλασικής ελληνικής αρχιτεκτονικής.  Τον Παρθενώνα, έναν ναό δωρικού ρυθμού φτιαγμένο από μάρμαρο και αφιερωμένο στη θεά Αθηνά, η κατασκευή του οποίου διήρκησε 15 χρόνια υπό τη διεύθυνση των αρχιτεκτόνων Ικτίνου και Καλλικράτη.  Τα Προπύλαια, η εντυπωσιακή αυτή είσοδος της Ακρόπολης άρχισε να χτίζεται το 436 π.Χ. μετά την ολοκλήρωση του Παρθενώνα αλλά δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ, αφού άρχισε ο Πελοποννησιακός πόλεμος και οι εργασίες σταμάτησαν.  Το Ερέχθειο χτίστηκε μεταξύ 425 και 406 π.Χ. με σχέδια του αρχιτέκτονα Καλλίμαχαου και είναι ένα από τα αριστουργήματα του ιωνικού ρυθμού.Ο ναός της Αθηνάς Νίκης είναι ένας μικρός ναός, φτιαγμένος από μάρμαρο με αρχιτέκτονα τον Καλλικράτη.

 

Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι η ύψιστη έκφραση της προσαρμογής της αρχιτεκτονικής σε φυσικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια μεγαλοπρεπή σύνθεση όπου οι όγκοι βρίσκονται σε τέλεια αρμονία, δημιουργώντας ένα μνημειώδες τοπίο μοναδικής ομορφιάς, που αγκαλιάζει ένα σύνολο αριστουργημάτων του 5ου αιώνα π.Χ.

 

Εκφράζει τον πολιτισμό της Ελλάδας για περισσότερο από μία χιλιετία.

 

Έχει όμως και ένα ιδιαίτερο νόημα για την αρχαία ελληνική θρησκεία: είναι ο ιερός χώρος όπου γεννήθηκαν οι θεμελιώδεις μύθοι της πόλης

https://www.ellines.com

https://www.culture.gov.gr/

 

Σχολιάστε