Παραδοσιακά Παιχνίδια

Γύρω – γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης

Ηλικίες: 5+Το παιχνίδι σκοπεύει στην ανάπτυξη της αντιληπτικής ικανότητας και του ρυθμού.Πως παίζεται: Μια ομάδα παιδιών σχηματίζει έναν κύκλο με πιασμένα χέρια. Ένα από τα παιδιά έρχεται στη μέση του κύκλου με δεμένα μάτια για να υποδηθεί τον Μανώλη.
Τα παιδιά γυρίζουν σε κύκλο με την γνωστή στιχομυθία : “Γύρω – γύρω όλοι στη μέση ο Μανώλης, χέρια πόδια στη γραμμή, όλοι κάθονται στη Γη και ο Μανώλης στο σκαμνί”. Μόλις το τραγούδι τελειώσει, ο Μανώλης πρέπει να βρει ένα παιδί και να το αναγνωρίσει μοναχά με την αφή.

Δεν περνάς κυρά Μαρία

Ηλικίες: 7+Ανάπτυξη κινητικής ετοιμότητας και ρυθμού.Τα κορίτσια σχηματίζουν έναν κύκλο με τα χέρια πιασμένα. Έξω από τον κύκλο, μένει ένα κορίτσι για να παραστήσει την κυρά Μαρία. Με εναλλασσόμενα ρυθμικά βήματα τα παιδιά του κύκλου και η κυρά Μαρία ανταλλάσσουν τα λόγια του τραγουδιού.
Κύκλος: Δεν περνάς κυρά Μαρία, δεν περνάς, δεν περνάς.Μαρία: Θα υπάγω εις τους κήπους δεν περνώ, δεν περνώ.Κύκλος: Τι θα κάνεις εις τους κήπους δεν περνάς, δεν περνάς.Μαρία: Για να κόψω δυό βιολέττες δεν περνώ, δεν περνώ.Κύκλος: Τι θα κάνεις τις βιολέττες δεν περνώ, δεν περνώ.Μαρία: Να τις δώσω στην καλή μου δεν περνώ, δεν περνώ.Κύκλος: Και ποια είναι η καλή σου δεν περνάς, δεν περνάς.
Η κυρά Μαρία συνεχίζει να χορεύει γύρω-γύρω στον κύκλο και κάποια στιγμή διαλέγει ένα κορίτσι και το παίρνει κοντά της έξω από τον κύκλο σαν να είναι η καλή της. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν τα κορίτσια στον κύκλο

Τυφλόμυγα

Ηλικίες: 6+Ανάπτυξη ακοής και αίσθησης χώρου.Τα παιδιά αποφασίζουν, πότε μόνα τους, πότε με κλήρο, ποιος θα σκεπάσει τα μάτια του για να κάνει την τυφλόμυγα. Έτσι το παιδί αυτό σκεπάζοντας τα μάτια του με ένα πανί προσπαθεί να πίασει τα άλλα παιδιά ακολουθώντας τις φωνές των άλλων παιδιών. Όποιο παιδί πιαστεί, μπαίνει στη θέση της τυφλόμυγας.

Σχολιάστε