Ινδιάνοι

Ινδιάνοι

Ινδιάνους συνηθίζουμε να λέμε γενικά τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής πριν την ανακάλυψή της από τους Ευρωπαίους στα τέλη του 15ου αιώνα. Στην εποχή μας έχουν απομείνει ορισμένες εθνικές μειονότητες που έχουν τις ρίζες τους στους ιστορικούς αυτούς λαούς. Ορισμένοι από αυτούς τους ιθαγενείς διατηρούν μέχρι σήμερα ένα νομαδικό τρόπο ζωής, κάποιοι άλλοι μένουν μόνιμα σε μικρές κοινότητες και χωριά, ενώ άλλοι κατάφεραν να οργανωθούν σε μεγαλύτερες κοινότητες, ακόμα και πόλεις, με πολιτική οργάνωση. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι οι περισσότεροι ιθαγενείς της Αμερικής προέρχονται από πληθυσμούς που μάλλον μετανάστευσαν από τη Σιβηρία και πέρασαν από το Βερίγγειο πορθμό περίπου 9.000-15.000 χρόνια πριν

Η γλώσσα, η ενδυμασία και τα έθιμα ποικίλλουν από τη μια φυλή στην άλλη  αν και υπάρχουν κάποιες ομοιότητες ανάμεσά τους. Η ινδιάνικη μουσική είναι σχεδόν μονοφωνική, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις. Τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι τύμπανα και φλογέρες. Επίσης, οι Ινδιάνοι ασχολούνται με την αγγειοπλαστική, τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη χαρακτική, την κατασκευή κοσμημάτων κλπ.

Από τους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής αναπτύχθηκε η καλλιέργεια φυτών, τα οποία πλέον είναι παγκοσμίως διαδεδομένα. Κάποια απο αυτά τα αγροτικά προϊόντα διατηρούν στην αγγλική και την ελληνική γλώσσα την αρχική τους ονομασία στη γλώσσα Νάουατλ. Τέτοια προϊόντα είναι: η ντομάτα, η πατάτα, το αβοκάντο, το κακάο, η βανίλια, ο ανανάς, και ορισμένα είδη της πιπεριάς όπως το τσίλι, η πάπρικα κι η παπάγια.

Μανώλης Καντίου

Παναγιώτης Γιαννακόπουλος

ΣΤ1

Σχολιάστε

Top