Έθιμα από τη Γερμανία

Γερμανία

ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

Τα έθιμα της Γερμανίας ειναι :

  1. χριστουγεννιάτικες αγορές στο κέντρο κάθε πόλης, οι πάγκοι έχουν γλυκά, χριστουγεννιάτικα κέικ, μπισκότα, λουκάνικα, στολίδια και ζεστό κόκκινο κρασί με μπαχαρικά.
  2. Στις 6 Δεκεμβριου γιορταζει ο Ζιναντ Νικλαους που ειναι παρομοιος του Αι Βασιλη ως προς το εθιμο των δωρων.Ο Αι Βασιλης φερνει δωρα μονο σε καλα παιδια. Μεγαλο βαρος στη διακοσμηση των σπιτιων τους την περοδο των εωρτων των Χριστουγεννων. Γυρω απο τα παραθυρα βαζουν ηλεκτρικα κερακια ή λαμπιονια και στα τζακια τοποθετουν πολυχρωμες χριστουγεννιατικες φιγουρες ενω στον κηπο στολιζουν ενα αληθινο φυτεμενο ελατο με λαμπιονια.
  3. Στη Γερμανια συνανταμε το εθιμο adventskranz,και τοποθετουνε πανω στα δεντρα ιστο αραχνης. Φτιαχνουμε και ενα στεφανι που πανω εχει τεσσερις θεσεις για κερια, που συμβολιζουν τις τελευταιες μερες της εβδομαδας πριν τα Χριστουγεννα. Καθε Κυριακη αναβουν ενα κερι, μετρανε αντιστροφα το χρονο που απομενει για τον ερχομο των χριστουγεννων. Τα Χριστουγεννα ολα τα σχολεια (νηπιαγωγια, δημοτικα, γυμνασια, λυκεια κανουνε μια παρασταση. Τα παιδια ανταλλαζουν δωρα, το εθιμο αυτο ονομαζετε wichteln, για τις χριστουγεννιατικες γιορτες τον μεγαλων.
  4. Καθε μερα φτιαχνουμε δωρα τυλιγμενα απο χαρτι και τα βαζουμε μαζι με τα αλλα κατω απο το χριστουγεννιατικο δεντρο.Μολις μαζευτουν πολλα δωρα περναει καθε ενας γαι να παρε το δωρο του.
  5. Ενα αλλο εθιμο ειναι το χριστουγεννιατικο ημερολογιο Adventskalender.Προκειται για ενα ημερολογιο με 24 θεσεις αριθμημενες απο το 1 μεχρι το 24 και συμβολιζουν τις μερες του δεκεμβριου πριν τα Χριστουγεννα. Οι θεσεις ειναι κλεισμενες απο πορτακια. καθε μερα ανοιγουν το αντιστοιχο πορτακι και βρισκουν μια εκπληξη που ( που μπορει να ειναι ενα σοκολατακι,ζαχαρωτο η παιχνιδι κτλ.τα δωρα τα φερνει το βραδυ της παραμονής των χριστουγεννων, ο Βαιναχτσμαν (wehnachtmann) η ο <<Χριστουλης>> ( chrstkind). Το εθιμο αυτο ξεκινησε απο την μεταρρυμθιση του Λουθηρου για να δωσουν μια γιοταστικη μορφη στην μερα της γεννησης του Χριστου.

ΤΕΛΟΣ

Τα χριστουγεννιατικα εθιμα ειναι ωραια και ευχομαι Καλα Χριστουγεννα σε ολο τον κοσμο.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΤΟΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ  

Σχολιάστε

Top