Ένα παιδί που άναβε τα άστρα κάθε βράδυ.

παραμύθι

Μια φορά και ένα καιρό ήταν ένα αγόρι που ονομαζότανε Pizzetti. Αυτό το αγόρι έμενε στην Ιταλία. O Pizzetti ήταν ένα ορφανό, μοναχικό παιδί και φτωχό από συναισθήματα. Κάποτε οι γονείς του είχαν πάει ένα ταξίδι με το αεροπλάνο στην Ισπανία.   Ο Pizzetti  ήταν μόνος του στο σπίτι και περίμενε τους γονείς του.  Όμως  οι γονείς του δεν γύρισαν ποτέ…Το αεροπλάνο χάθηκε. Ο Pizzetti στεναχωρήθηκε επειδή έμεινε ορφανό. Ζούσε σε μια πελώρια έπαυλη μόνος του.

     Ένα βράδυ από την πλήξη του έφυγε από το σπίτι και πήγε σε ένα πολύψηλό βουνό.   Ξάπλωσε στο γρασίδι κάτω από το απαλό αεράκι και άρχισε να μιλάει με τα άστρα. Τα άστρα ήταν πολύ μακριά.  Στην πόλη κυριαρχούσε λύπη, στεναχώρια, σκοτεινιά και όλοι οι άνθρωποι ήταν προβληματισμένοι.  Κάποια στιγμή ένα  από τα άστρα του  μίλησε και του είπε ότι «σε βλέπω προβληματισμένο και σένα και όλο τον κόσμο. Πολύ θλίψη, σκοτεινιά στα μάτια των ανθρώπων». Το αγόρι το ρώτησε πως μπορεί να το βοηθήσει. Τα άστρα του απάντησαν ότι θα χρειαστεί να έχει μια καρδιά γεμάτη αγάπη,  χαρά,  πολύ κουράγιο και το κυριότερο σπίρτα. Ο φίλος του τ’άστρο τον καθοδήγησε ότι πρέπει να σκαρφαλώσει στο ψηλότερο και παχύτερο δέντρο της πόλης. Όταν θα ανέβει στην κορυφή θα βρει μια παχιά κλωστή. Εκεί με τη βοήθεια των σπίρτων θα βάλει φωτιά στην κλωστή και το φως θα ανάψει όλα τ’άστρα.

Το αγόρι άκουσε τα λόγια του φίλου του και ξεκίνησε να βρει το ψηλότερο δέντρο. Μόλις βεβαιώθηκε ότι βρηκε το δέντρο, σκαρφάλωσε μέχρι την κορυφή του. Βρήκε την κλωστή και της έβαλε φωτιά με τα σπίρτα του. Αμέσως άναψαν τα άστρα και όλη η πόλη φωτίσθηκε από χαρά και φωτεινότητα. Ως δια μαγείας λύθηκαν όλα τα προβλήματα των ανθρώπων.

Ένας μοχθηρός άντρας που ήταν μοναχικός από παιδιά και από γυναίκα, δεν ήθελε να βλέπει κανένα από την πόλη του ευτυχισμένο και γι’αυτό το λόγο μάλωνε με όλο τον κόσμο . Ήταν δύστροπος, παράξενος και άγριος. Βλέποντας λοιπόν το μικρό Pizzetti να βγαίνει κάθε βράδυ από το σπίτι του άρχισε να τον υποψιάζεται. Επειδή ο μικρός Pizzetti ήταν ένα ζωηρό, σκανταλιάρικο και πειραχτήρι παιδί και ήταν η ψυχή όλων των ανθρώπων, ο μοχθηρός άνδρας τον ζήλευε. Ένα βράδυ λοιπόν αποφάσισε να τον παρακολουθήσει, στήνοντας του ¨καρτέρι¨ ένα στενό πιο κάτω από την έπαυλή του. Μόλις τον είδε να βγαίνει από το σπίτι του, τον παρακολύθησε που ανέβηκε στο πελώριο δεντρο.Τον είδε  που άναψε το σπίρτο ..Ο μοχθηρός άντρας νόμιζε οτι ήταν  εμπριστής.Έτρεξε γρήγορα γρήγορα  στην αστυνομία και τον κατέδωσε για  εμπρησμό.

Τότε  η αστυνομία  τον παρακολούθησε   για τρεις μέρες και βλέποντας  και αυτοί  αυτό το πράγμα τον πέρασαν για εμπρίστη… Την άλλη μέρα  πήγαν στο σπίτι του και τον συνέλαβαν..Τον κράτησαν για ανάκριση,και όταν του έκαναν ερωτήσεις ό,τι και να τους έλεγε δεν τον πιστέυανε….Τον καταδικάσανε για εμπρίσμο και ψευδορκία για ένα χρόνο. Όσο ήταν το αγόρι στην φυλακή τα άστρα  δεν ανάψαν ποτέ ,οπότε στην πόλη ξανακυβερνούσε  η στεναχώρια, η θλίψη, η σκοτεινιά και τα προβλήματα των
ανθρώπων.

 Μια μέρα ένα άστρο πήγε στην φυλακή να τον βοηθήσει να το σκάσει. Ο Pizzetti για καλή του τύχη είχε μαζί του σπίρτα. Άναψε  την κλωστή που του έδωσε το άστρο και αμέσως με το πολύ φως τα κάγκελα έλιωσαν. Ανέβηκε στο άστρο επάνω και φύγανε για τον ουρανό. Μόλις φτάσανε τα άστρα ήταν χαρούμενα και αμέσως κάνανε συμβούλιο  μαζί με τον Pizzetti.Όλοι μαζί αποφάσισαν να πάνε να τα πούνε  στην αστυνομία όλοι την αλήθεια και οτι αυτός ο κακός άνθρωπος τους είπε ψέμματα..Τελικά και αυτό έγινε. .Πήγαν στην αστυνομία και τα είπαν ολα…Όλη η πόλη έμαθε την αλήθεια. Και ο παράξενος άντρας μπήκε στην φυλακή.Τ άστρα είχαν και μια ευχάριστη έκπληξη για τον Pizzeti,του ανακοίνωσαν οτι το αεροπλάνο που ήταν οι γονείς του το έχει κρύψει  μέσα του ένα σκοτεινό σύννεφο.Όταν το άκουσε αυτό, τα  συναισθήματα του ήταν μπερδεμένα,από την μια ήταν θυμωμένος και από την άλλη  πολύ ευτυχισμένος που ζούσαν οι γονείς του.Ετρεξε και μάζεψε ‘ολα τα σπίρτα  που υπήρχαν στην πόλη και τα άναψε.Ξαφνικά όλη η πόλη  είχε πολύ φως  που και το σκοτεινό σύννεφο άρχισε να φωτίζετε πάρα πολυ. Το αεροπλάνο εφυγε απο το σύννεφο και γύρισε πίσω.Οπότε  η στεναχώρια,η σκοτεινιά και τα προβλήματα των ανθρώπων εξαφανίστηκαν…Η πόλη ήταν χαρούμενη….

Όταν συναντήθηκαν ο Pizetti με τους γονείς του  κλαίγανε από χαρά. Τους περιέγραψε  με κάθε λεπτομέρεια  για τους φίλους του τα άστρα, για την φυλακή και για τον μοχθηρό άντρα,Όταν  το ακούσανε αυτά που έπαθε το παιδι τους ..αποφάσισαν να πάνε στην φυλακή και να του μιλήσουν.Έτσι και εγινε.

ΓΟΝΕΙΣ :Μπορείς σε παρακαλώ να μας πεις  τι σου έκανε ο Pizetti; Γιατί το έκανες αυτό; Είμαστε  οι γονείς του  και είμαστε πολύ υπερήφανοι  για το παίδι μας και για αυτό που έκανε στους ανθρώπους.

ΜΟΧΘΗΡΟς ΚΥΡΙΟΣ:Σας ζητώ ταπεινά συγνώμη μέσα από την καρδιά μου, το έχω  μετανοιώσει  που κατηγόρησα άδικα τον γιος σας.

ΓΟΝΕΙΣ:Σε συγχωρούμε  δεν πειράζει …Ελπίζουμε το ίδιο να κάνουνε και οι άλλοι άνθρωποι….Σε περιμένουμε στη γιορτή που θα κάνουμε…..Για μας είσαι μέλος  της  οικογένειας μας..

Ετσι και έγινε ..Στήθηκε μεγάλη γιορτη. Οι γονείς του ήταν πολύ συγκινημένοι ,ενθουσιασμένοι και  χαρούμενοι…Το ίδιο  αισθανόταν και ο Pizetti.Όλη η πόλη πέρασε από το σπίτι τους και η γιορτή κράτησε μέχρι το πρωί με πολλή φαι ,ποτό και πολύ χορό.Ο Pizzeti πετούσε στα σννεφα που είχε τους γονείς του στην αγκαλιά του..Και έτσι έζησαν αυτοί καλά και εμείς  καλύτερα..

ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ  Βαρτάν Αβανεσιά, Ανδρέας Γιακουμάτος, Ανδρέας Κακαβας

ΕΚΔΟΣΕΙΣ  ΡΙΓΑΝΑΚΙ ΠΑΤΑΤΑΚΙ

 

 

Σχολιάστε

Top