Μουσική: Η σημασία της στη ζωή μας
Η μουσική δεν έχει ημερομηνία γέννησης, υπήρχε από πάντα και συγκεκριμένα από τότε που δημιουργήθηκε ο κόσμος . Την ανακάλυψε ο άνθρωπος μέσα από διάφορους ήχους και ρυθμούς που υπήρχαν γύρω του. Για τους ανθρώπους η επαφή με τη μουσική ξεκινάει ήδη από τότε που είναι έμβρυα, από την κοιλιά της μητέρας με τους ήχους της καρδιάς, το ρυθμό της αναπνοής, κλπ. Ακόμα και η μουσική που ακούει η μητέρα γίνεται αντιληπτή από το έμβρυο και σε πολλές περιπτώσεις (π.χ. κλασική μουσική) το ηρεμεί.
Συναισθηματικά, η μουσική μας επηρεάζει πολύ είτε γιατί τη συνδέουμε με, καταστάσεις και πρόσωπα στη ζωή μας είτε γιατί τη χρησιμοποιούμε ως μέσο έκφρασης, καλλιτεχνικής δημιουργίας.
Η διάθεσή μας πολλές φορές μπορεί να αλλάξει στο άκουσμα κάποιου ρυθμού ή μελωδίας. Πιθανό να ανεβούμε ψυχολογικά αλλά και να μελαγχολήσουμε ή να συγκινηθούμε. Από την άλλη, μπορεί να εκτονωθούμε ή να χαλαρώσουμε και να συλλογισθούμε.
Η μουσική όμως επιδρά και με άλλους τρόπους πάνω μας :
-Λειτουργεί ως θεραπευτικό μέσο (μουσικοθεραπεία): Αυτό συμβαίνει διότι έχει τη δυνατότητα να ασκεί επίδραση στην ψυχολογία του ανθρώπου. Καταπολεμά τις φοβίες, το θυμό, το άγχος κλπ.
-Επηρεάζει τις επιδόσεις μας (π.χ. αθλητών): Έχει διαπιστωθεί μέσα από πειράματα και έρευνες, ότι η συμπεριφορά και η απόδοση των αθλητών κάποιου αγωνίσματος μπορεί να επηρεαστεί από τη μουσική που άκουσαν πριν ή και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Το πάθος τους και η αυτοπεποίθησή τους όπως και η αυτοσυγκέντρωση μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τη μουσική.
-Σχετίζεται με τον τρόπο που οδηγούμε: Σύμφωνα με έρευνες, η μουσική που ακούμε όταν οδηγούμε το αυτοκίνητό μας, μπορεί να μας επηρεάσει στον τρόπο οδήγησης και συμπεριφοράς μας στο τιμόνι. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα εάν την ακούμε με ένταση και οδηγούμε πιο απότομα και ριψοκίνδυνα
-Επιδρά στη συμπεριφορά πελατών: Πράγματι η μουσική που ακούγεται σε ένα κατάστημα, ένα σουπερμάρκετ ή ένα εστιατόριο/καφέ έχει την ικανότητα να επηρεάσει τη συμπεριφορά των ανθρώπων που ψωνίζουν ή καταναλώνουν κάτι στους χώρους αυτούς. Για παράδειγμα, η γρήγορη μουσική με πιο έντονο τέμπο μπορεί να κάνει τους πελάτες ενός καταστήματος να μετακινούνται και να λειτουργούν στο χώρο πιο γρήγορα. Επίσης, μπορεί να επηρεάσει και την καταναλωτική μας συμπεριφορά (τι και πόσα θα αγοράσουμε, κλπ).
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που μελετούν μουσική και παίζουν κάποιο μουσικό όργανο μπορούν να εκφράζουν τα συναισθήματα και τις ιδέες τους πιο εύκολα.
Ο Αϊνστάιν δήλωσε πως αν δε γινόταν επιστήμονας θα γινόταν σίγουρα μουσικός. Συγκεκριμένα είπε «Δε θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς να παίζω μουσική. Ζω τα όνειρα μου μέσα από τη μουσική. Παρατηρώ τη ζωή μου μέσα από τη μουσική. Γνωρίζω ότι τη μεγαλύτερη απόλαυση στη ζωή μου την έδωσε το βιολί μου». Ο ίδιος πίστευε πως η ενασχόληση του με το βιολί ήταν ο λόγος που έγινε τόσο έξυπνος.
Σχολιάστε
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.