«Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική μου ηλικία». Με αυτή τη φράση η ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ κατηγορεί τους ηγέτες του κόσμου για την αδιαφορία που δείχνουν απέναντι στην καταστροφή του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή. Η Γκρέτα με τη δράση της για την προστασία του πλανήτη έχει γίνει σύμβολο για τους εφήβους όλου του κόσμου και έχει εμπνεύσει εκατομμύρια νέους να συμμετέχουν στους αγώνες για ένα καλύτερο κόσμο.
Η Γκρέτα Τιντίν Ελεονόρα Έρνμαν Τούνμπεργκ γεννήθηκε το 2003 στην Στοκχόλμη από μια καλλιτεχνική οικογένεια. Ο πατέρας της είναι ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου και η μητέρα της τραγουδίστρια της λυρικής.
Η Γκρέτα δημιούργησε από την αρχή ένα παγκόσμιο νεανικό κίνημα διαμαρτυρίας για να σώσει τον πλανήτη από την κλιματική αλλαγή. Αν και μικρή σε ηλικία, είναι πια ένα δημόσιο πρόσωπο. Έχει συναντηθεί με ηγέτες από όλο τον κόσμο και έχει μιλήσει στην γενική συνέλευση του ΟΗΕ.
Από μικρή είχε οικολογική συνείδηση. Δεν πετούσε με αεροπλάνο και έγινε χορτοφάγος, πράγμα που επηρέασε τους γονείς της οι οποίοι δεν είχαν τέτοιες ευαισθησίες. Ξεκίνησε τη δράση της όταν ήταν 15 χρονών κάνοντας σκασιαρχείο κάθε Παρασκευή και διαδηλώνοντας μόνη της έξω από το Σουηδικό Κοινοβούλιο με ένα χειρόγραφο μήνυμα σε ένα πλακάτ: «Αποχή από το Σχολείο για το Κλίμα».
Το μήνυμά της διαδόθηκε και εκτός Σουηδίας επηρεάζοντας εκατομμύρια νεαρά παιδιά από όλο τον κόσμο, τα οποία άρχισαν να οργανώνονται και να διαμαρτύρονται για την κλιματική αλλαγή, μέσα από την καμπάνια «Παρασκευές για το Μέλλον».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ σε αποχή διαμαρτυρίας για το κλίμα
Έγινε γνωστή στον κόσμο με την ομιλία της στην Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα, που έγινε στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, το 2018. Με το μήνυμα που απεύθυνε στον κόσμο κέρδισε νέους οπαδούς και οι διαδηλώσεις της Παρασκευής για την κλιματική αλλαγή έγιναν παγκόσμιο φαινόμενο.
Δημιουργία αφίσας Άγγελος Στεργιούλης, Β3
Το 2019 ταξίδεψε με σκάφος για δύο εβδομάδες με τον πατέρα της, προκειμένου να φτάσει στην Νέα Υόρκη, στην ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στην οποία θα έπαιρναν μέρος σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς πολιτικής. Στην αρχή συναντήθηκε με τον τέως αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και μίλησε σε επιτροπές του Κογκρέσου. Την ίδια χρονιά ήταν υποψήφια για το Νόμπελ Ειρήνης και έγινε εξώφυλλο του αμερικάνικου περιοδικού «TIME» που της έδωσε τον τίτλο «Πρόσωπο της Χρονιάς».
Η Γκρέτα δεν έχει μόνο υποστηρικτές, αλλά και αντιπάλους, αρνητές της κλιματικής αλλαγής. Έχει κατηγορηθεί ότι πίσω της κρύβονται επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία χρηματοδοτούν τις εκστρατείες της. Η ίδια το αρνείται κατηγορηματικά.
Τον τελευταίο καιρό διαγνώστηκε με αυτισμό αλλά, όπως δηλώνει, αυτή της η διαταραχή είναι και η «μεγάλη της δύναμη». Έχει πάρει «εκπαιδευτική άδεια» από το σχολείο της για ένα χρόνο καταστρώνοντας τα επόμενα σχέδιά της και έχει σαν προτεραιότητά της να επισκεφθεί περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή.
Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/2201#goog_rewarded
Video :
Παναγιώτα Πλατάνα, τάξη Α΄


