Αμαλιάδα – Ταξιδιωτικός Οδηγός

  1. Πώς μπορεί να έρθει κάποιος στην Αμαλιάδα

Η Αμαλιάδα  βρίσκεται στον νομό Ηλείας, στη βορειοδυτική Πελοπόννησο.

Στην Αμαλιάδα μπορεί να έρθει κάποιος με αυτοκίνητο, με λεωφορείο του ΚΤΕΛ ή με μηχανή.

2. Ποια είναι τα αξιοθέατα της περιοχής της Αμαλιάδας

Η Αμαλιάδα έχει πολλές πλατείες, με σημαντικότερες την κεντρική πλατεία του Αγίου Αθανασίου, την πλατεία Ηρώων ακριβώς απέναντι, καθώς και την πλατεία Μπελογιάννη. Δημαρχείο, στο ισόγειό του οποίου βρίσκεται μεγάλη, αμφιθεατρική Πλατεία Αγίου ΑθανασίουΠλατεία Ηρώων

Στην οδό Καλαβρύτων θα συναντήσετε το Μουσείο Μπελογιάννη  και το Λαζαράκειο Μέγαρο, όπου στεγάζεται η αίθουσα εκδηλώσεων, στην οποία ανεβαίνουν θεατρικά έργα και πραγματοποιούνται ομιλίες και διάφορες άλλες εκδηλώσεις.

Στην πλατεία Μπελογιάννη βρίσκεται η Δημοτική  Βιβλιοθήκη, ενώ στο ίδιο κτίριο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο, στο υπόγειο, και το Πνευματικό Κέντρο στο ισόγειο.

Μπελογιάννης

Στην οδό Αντωνίου Πετραλιά, στην κεντρική είσοδο της πόλης, βρίσκεται ο Πολυχώρος Πολιτισμού, ένα ανακαινισμένο κτίριο με μεγάλο αμφιθέατρο και εκθεσιακό χώρο, στο οποίο φιλοξενούνται συνέδρια και διάφορες εκθέσεις.

Δύο χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης βρίσκεται ο βυζαντινός ναός Μονής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της μονής Φραγκαβίλας.

Οι παραλίες Κουρούτας, Παλουκίου, Μαραθιάς και Αγίας Μαρίνας, με την κατάξανθη άμμο και την πεντακάθαρη θάλασσα θα σας προκαλέσουν για μπάνιο.

Δώδεκα χιλιόμετρα μακριά, βορειοανατολικά από την πόλη της Αμαλιάδας θα βρείτε τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ήλιδας, κοντά στο χωριό Αυγείο. Η Ήλιδα ήταν στην αρχαιότητα η πόλη που διοργάνωνε τους Ολυμπιακούς αγώνες. Πέντε χιλιόμετρα μετά μπορείτε να επισκεφτείτε το Φράγμα Πηνειού, το κάστρο και τα Λουτρά Κυλλήνης, και λίγο πιο μακριά την Αρχαία Ολυμπία και τα Λουτρά Καϊάφα.

 

3. Η ιστορία της Αμαλιάδας

Το αρχικό όνομα της Αμαλιάδας ήταν Δερβίς Τσελεπή. Μετονομάστηκε σε Αμαλιάδα προς τιμή της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, Αμαλίας, συζύγου του Όθωνα, του πρώτου βασιλιά της Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκου. Αναγνωρίστηκε επίσημα το νέο όνομά της το 1865. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, που τη βοήθησαν να αναπτυχθεί.

 

4. Ποιοι σπουδαίοι άνθρωποι έζησαν στην περιοχή

Ο  Νίκος Μπελογιάννης, πολιτικός και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κατά των Γερμανών, γεννήθηκε στην Αμαλιάδα. Ο Μήτσος Αλεξανδρόπουλος, βραβευμένος συγγραφέας.  Εδώ γεννήθηκε, επίσης, ο πολιτικός Αντώνης Πετραλιάς και ο Χ. Δαλιάνης, καθώς και ο Μάκης Χριστοδουλόπουλος,  σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής.

Σημαντική προσφορά στην πόλη είχαν ο Πέτρος Τατάνης, δωρητής νεοκλασικής οικίας που λειτουργεί ως Μουσείο Τύπου. Ο Πέτρος Τατάνης υπήρξε ο ιδρυτής της ομογενειακής εφημερίδας «Ο Εθνικός Κήρυκας» της Νέας Υόρκης, το 1915.

 

5. Έθιμα της Αμαλιάδας

Η Αμαλιάδα έχει πολλά πανηγύρια, το καρναβάλι και τα Κούλουμα στην Κουρούτα Την ημέρα του Αγίου Γεωργίου καίνε με μπαρούτι τον «διάβολο» και κάνουν ιπποδρομίες.

 

6. Εκδηλώσεις (γιορτές, φεστιβάλ) στην Αμαλιάδα

Το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας παρουσιάζονται πολύ ωραίες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Τον μήνα Αύγουστο γίνεται συνήθως η έκθεση βιβλίου στον παραθαλάσσιο οικισμό της Κουρούτας. Τον Δεκέμβρη γίνεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, για Παιδιά και Νέους, με προβολές ταινιών και στην πόλη της Αμαλιάδας.

 

7. Πού μπορεί να μείνει κάποιος (ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια)

Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά και ιδιωτικές κατασκηνώσεις (κάμπικ).

 

8. Ποια προϊόντα παράγονται και τι μπορεί να αγοράσει κάποιος

Παράγονται όλα τα κηπευτικά με πιο γνωστό το καρπούζι, αλλά και πατάτες, φράουλες, εσπεριδοειδή,  γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το τυρί, βούτυρο, γιαούρτι, αλλά και μέλι, αμπέλια, με σταφύλια, σταφίδα και κρασί, καλαμπόκι, λάδι και ελιές.

 

9. Χρήσιμα τηλέφωνα:

 Νοσοκομείο:26223-60148

Αστυνομικό τμήμα:26220 38215

Δήμος Αμαλιάδας:2622 360502

ΚΤΕΛ: 26220288923622

Συγγραφική ομάδα: Οι μαθητές του Β΄1, του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αμαλιάδας, Σχολικό Έτος 2020-2021

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης