Το ελεύθερο κείμενο

Ελεύθερο κείμενο σημαίνει, ότι το κείμενο το οποίο γράφει ένας συγγραφέας είναι ελεύθερο, δηλαδή χωρίς περιορισμό στα θέματα, δηλαδή μπορεί να περιλαμβάνει ποιήματα, ιστορίες αληθινές ή φανταστικές, σκέψεις δικές τους ή άλλων κ.τ.λ., χωρίς να υπάρχει ένα συγκεκριμένο θέμα. Ο καθένας ακολουθεί την έμπνευσή του.

Η διαδικασία είναι απλή. Για αρχή, ο κάθε μαθητής πρέπει να γράψει το ελεύθερο κείμενο σε συγκεκριμένο χρόνο, περίπου 20-25 λεπτών. Στη συνέχεια, αφού το κάθε παιδί τελειώσει το γράψιμο, σχεδιάζει μια ζωγραφιά σε σχέση με το ελεύθερο κείμενο που έγραψε, εάν θέλει.

Αμέσως μετά, ο υπεύθυνος των ελεύθερων κειμένων σχεδιάζει τετραγωνάκια στον πίνακα της τάξης. Τα τετραγωνάκια πρέπει να είναι όσα και οι μαθητές της τάξης. Ας πούμε στο τμήμα Δ ́1 υπάρχουν είκοσι πέντε παιδιά, άρα ο υπεύθυνος θα σχεδιάσει στον πίνακα είκοσι πέντε τετραγωνάκια.

Έπειτα, ο υπεύθυνος των ελεύθερων κειμένων λέει σε κάθε παιδί με σειρά να διαβάσει το κείμενό του. Τώρα θα μου πείτε τη σχέση έχουν τα τετραγωνάκια; Ο υπεύθυνος ζωγραφίζει μια εικόνα σε σχέση με το κείμενο του κάθε παιδιού. Προσοχή, δεν γράφουμε ούτε λέμε το όνομα του παιδιού που είπε την ιστορία, γιατί τότε τα παιδιά θα ψηφίσουν ανάλογα με τις φιλίες και τότε η ψηφοφορία θα καταλήξει σε αδικία κι αυτό δεν θα αρέσει σε κανέναν.

Τέλος, ακολουθεί η ψηφοφορία, αφού όλα τα παιδιά έχουν διαβάσει τα κείμενά τους κι ο υπεύθυνος έχει ζωγραφίσει στα τετραγωνάκια ζωγραφιές που σχετίζονται με τα κείμενα των κάθε παιδιών. Κάθε παιδί έχει τρεις ψήφους. Κάθε μαθητής αξιοποιεί την ψήφο του στο κείμενο που του άρεσε περισσότερο κι όχι ανάλογα με τις φιλίες, όπως σας είπα και στην προηγούμενη παράγραφο.

Τέλος, τα τρία ελεύθερα κείμενα που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους επιλέγονται. Μετά γίνεται ομαδική διόρθωση ορθογραφικών λαθών και όλη μαζί η τάξη σε συνεργασία με τη δασκάλα προσπαθεί να βελτιώσει το κείμενο με πιο ωραίες λέξεις και εκφράσεις, όπου χρειάζεται. Στη συνέχεια τα τρία ελεύθερα κείμενα είναι έτοιμα να δημοσιευτούν στη σχολική εφημερίδα ή το περιοδικό μας

IMG_1127

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης