ΕΡΚΥΝΑ

Έρκυνα

Το άγνωστο άγαλμα της γυναίκας που ξεπροβάλλει μέσα από τα νερά
Ο ποταμός Έρκυνα είναι από μόνος του ένας πολύ καλός λόγος να επισκεφτεί κανείς τη Λιβαδειά. Μάλιστα είναι ο ένας από τους μόλις δύο ποταμούς στην Ελλάδα που έχει γυναικείο όνομα. Ο άλλος είναι ο ποταμός Νέδα που βρίσκεται μεταξύ Ηλείας και Μεσσηνίας.

Το ποτάμι της Έρκυνας λοιπόν δημιουργεί ένα μοναδικό σκηνικό ομορφιάς στο πέρασμά του, ενώ εντυπωσιακό είναι το σημείο όπου ξεπροβάλλει ξαφνικά ένα άγαλμα γυναικείας φιγούρας. Είναι η νύμφη Έρκυνα που κρατάει μια χήνα στα χέρια της. Τι λέει όμως η μυθολογία γι’ αυτήν;

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, η Ερκυνα ήταν φίλη της Περσεφόνης (που αργότερα έγινε «Βασίλισσα του Κάτω Κόσμου»), κόρη της Δήμητρας (θεά της γεωργίας, των σιτηρών και της γονιμότητας). Μια μέρα, οι δύο νεαρές γυναίκες έπαιζαν σε ένα όμορφο φαράγγι, με μια χήνα. Η χήνα έφυγε από τα χέρια της Έρκυνας και κρύφτηκε σε μια σπηλιά, πίσω από έναν βράχο. Όταν η Ερκυνα ή η Περσεφόνη (υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές) μετακίνησαν τον βράχο, το νερό βγήκε έξω, δημιουργώντας τις πηγές και το ποτάμι.

Πηγή:https://www.iefimerida.gr/                    ΕΡΚΥΝΑ

 

 

Σχολιάστε