Φιόντορ Μιχάιλοβιτς Ντοστογιέφσκι

Ο Fyodor Mikhailovich Dostoyevsky (30 Οκτωβρίου 1821 - 28 Ιανουαρίου 1881), υπήρξε κορυφαίος Ρώσος συγγραφέας, το έργο του οποίου αποτελεί ορόσημο στην παγκόσμια λογοτεχνία.  Από τους κριτικούς χαρακτηρίζεται ως ένας από τους σπουδαιότερους ψυχογράφους. Στα λογοτεχνικά έργα του διερευνά την ανθρώπινη ψυχολογία κατά την ταραγμένη πολιτικά, κοινωνικά και πνευματικά ατμόσφαιρα της Ρωσίας του 19ου αιώνα και καταπιάνεται με διάφορα πνευματικά και θρησκευτικά θέματα.

Στα πιο αναγνωρισμένα μυθιστορήματα του περιλαμβάνονται τα Έγκλημα και Τιμωρία (1866), Ο Ηλίθιος (1869), Οι Δαιμονισμένοι (1872) και Αδερφοί Καραμαζώφ (1880). Το συνολικό έργο του περιλαμβάνει 12 μυθιστορήματα 4 νουβέλες, 16 διηγήματα και διάφορα άλλα κείμενα. Η νουβέλα του Σημειώσεις από το Υπόγειο (1864) θεωρείται ως ένα από τα πρώτα έργα της υπαρξιστικής λογοτεχνίας..

Λέγεται ότι o Leo Tolstoy, αν και δεν είχαν συναντηθεί ποτέ οι δυό τους, ξέσπασε σε δάκρυα όταν έμαθε για το θάνατο του Dostoyevsky καθώς και ότι όταν ο Tolstoy πέθανε, στον σιδηροδρομικό σταθμό Astapovo, είχε μαζί του ένα αντίτυπο τωνΑδερφών Καραμαζόφ. Εκτός από τους Ρώσους, ο Dostoyevsky επηρέασε σημαντικά και πολλούς άλλους σύγχρονούς του και μελλοντικούς συγγραφείς, όπως οι Thomas Mann, Ernest Hemmingway, Virginia Woolf, James Joyce, κ.α.

ΑΛΑΤΣΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ
Περί ΑΛΑΤΣΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ 2 Άρθρα
Πάντα μου άρεσαν τα φανταστικά ταξίδια... Μου άρεσε να χάνομαι στις σελίδες των βιβλίων, να κλείνω τα μάτια & να ταξιδεύω μέσα από τις λέξεις & τις εικόνες, παρέα με τους φανταστικούς μου φίλους!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης