Πώς να ξεκινήσετε με το Raspberry Pi

PI1

Το Raspberry Pi, παρά το μικρό του μέγεθος, είναι ένας πλήρως λειτουργικός υπολογιστής, με πολλές δυνατότητες, που μπορεί σας βοηθήσει να υλοποιήσετε πολλά projects.

Το Raspberry Pi είναι ένα singleboard computer, που ξεκλειδώνει αμέτρητες δυνατότητες σε χομπίστες και φίλους της τεχνολογίας, καθώς μπορούν να υλοποιήσουν τα project τους με ελάχιστο κόστος. Από gaming κονσόλες, έως και VPN servers, το Raspberry Pi είναι μια συσκευή που μπορεί κάνει την ιδέα σας πραγματικότητα. Το πρώτο βήμα όμως, είναι να μαζέψετε τα απαραίτητα υλικά για το project σας, ξεκινώντας από το ίδιο το Raspberry και το λειτουργικό του.

Τι είναι το Raspberry Pi;

Το Raspberry Pi είναι ένας μικροσκοπικός υπολογιστής στο μέγεθος περίπου μιας πιστωτικής κάρτας. Κάνει χρήση του λεγόμενου System On a Chip (SoC), που ενσωματώνει CPU και GPU σε ένα τσιπάκι, μαζί με τη RAM, τα USB ports και όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα να βρίσκονται κολλημένα πάνω στο PCB (Printed Circuit Board).

Η συσκευή δεν διαθέτει μνήμη, αλλά έχει μια υποδοχή για micro SD card, η οποία θα φιλοξενήσει στο λειτουργικό σύστημα και τα αρχεία σας. Χάρη στο μικρό του μέγεθος δεν απαιτεί πολύ ενέργεια, οπότε μπορεί να λειτουργήσει και με έναν συμβατικό φορτιστή κινητού τηλεφώνου. Η τιμή του κυμαίνεται στα 35 ευρώ αν και μπορείτε να βρείτε παλαιότερα ή μεταχειρισμένα μοντέλα για πολύ λιγότερα χρήματα.

 

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Raspberry Pi Foundation σχεδίασε αρχικά το Raspberry ως ένα φθηνό εργαλείο εκμάθησης προγραμματισμού, αλλά πολύ γρήγορα, έγινε ο εγκέφαλος πολλών αυτοσχέδιων ηλεκτρονικών συσκευών.

Το πιο πρόσφατο μοντέλο, Raspberry Pi 4, είναι εξοπλισμένο με έναν τετραπύρηνο ARM CPU χρονισμένο στο 1.5GHz, μία VideoCore VI GPU στα 500MHz και 1GB RAM, αν και υπάρχει δυνατότητα επιλογή έως και 4 που κοστίζει ελαφρώς περισσότερο.

Μπορείτε να βρείτε ακόμα τα παλαιότερα μοντέλα γύρω στα 35 ευρώ, ενώ αν είστε διατεθειμένοι να ψάξετε για καποιο μεταχειρισμένο Pi, η τιμή είναι ακόμα χαμηλότερη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης