οι τηγανίτες της γιαγιάς

Το πιο απλό και εύκολο γλυκό, που έρχεται από τα χρόνια της γιαγιάς μας και σήμερα το βλέπουμε σε δεκάδες παραλλαγές, γλυκές και αλμυρές. Ποιός μπορεί να αντισταθεί στις σπιτικές τηγανίτες;

Με τα πιο απλά υλικά – αλεύρι και νερό-, εύκολα και γρήγορα οι παλιοί είχαν ένα απο τα πιο νόστιμα γλυκά. Με λίγο μέλι και κανέλα στο γαρνίρισμα, έγλειφες τα δάχτυλά σου! Σήμερα οι παραλλαγές και οι προσθήκες είναι αμέτρητες,αρκεί να έχεις φαντασία. Παρακάτω σας παραθέτουμε την κλασσική συνταγή ,καθώς και μια μοντέρνα παραλλαγή της.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙ

  • 500 γρ. αλεύρι
  • 250 ml νερό
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 10 γρ. αλάτι
  • 3-4 κ.σ. μέλι
  • ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ρίχνετε το νερό σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτετε το αλάτι, τη ζάχαρη και στο τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο λίγο-λίγο. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να έχετε έναν ομοιογενή χυλό (χωρίς σβόλους). Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και αφήνετε να ζεσταθεί καλά, σχεδόν να κάψει. Παίρνετε με ένα κουτάλι  της σούπας μείγμα και το ρίχνετε στο ελαιόλαδο με προσοχή. Κάνετε το ίδιο μέχρι να γεμίσει το τηγάνι. Αφήνετε να ψηθούν και τις γυρίζετε και από την άλλη πλευρά να πάρουν χρώμα. Πρέπει να ψηθούν καλά, αλλά να μην ξεραθούν. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να φύγουν τα πολλά λάδια. Συνεχίζετε τηγανίζοντας όλο το μείγμα. Μεταφέρετε σε πιατέλα και τις σερβίρετε ζεστές περιχύνοντας αρκετό μέλι ή πετιμέζι.

 

ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ ΜΕ ΜΠΑΝΑΝΑ

Υλικά

  • 2 μέτριες ώριμες μπανάνες
  • 1 αυγό
  • ½ φλ. γάλα
  • 1 ½ φλ νιφάδες βρώμης
  • 2 κγλ μπέικιν παουντερ
  • 1 βανίλια
  • ¼ κγλ αλάτι
  • ½ κγλ κανέλα
  • Λάδι για το τηγάνι
  • Μέλι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Στο μπλέντερ αναμιγνύεται όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα.

Αν νιώθετε ότι το μίγμα σας είναι αρκετά ρευστό προσθέστε επιπλέον νιφάδες βρώμης, μέχρι να έχει την πυκνότητα που επιθυμείτε. Φροντίστε το τελικό μίγμα να διατηρεί κάποια ρευστότητα.

Σε μέτρια φωτιά προθερμάνετε το τηγάνι που έχετε επαλείψει με το λάδι. Όταν το τηγάνι ζεσταθεί ρίχνετε σε τμήματα το μίγμα σας.

Αφήνετε τις τηγανίτες για 2-4 λεπτά σε κάθε πλευρά ,ή μέχρι να δείτε ότι αρχίζουν να σχηματίζονται φουσκάλες στην επιφάνεια τους και αναποδογυρίζεται όταν ροδίσουν ελαφρά.

Εάν οι τηγανίτες ροδίζουν πιο γρήγορα χαμηλώστε τη φωτιά. Όταν είναι έτοιμες αφαιρείτε και επαλείφετε πάλι με λάδι πριν επαναλάβετε τη διαδικασία.

Σερβίρετε με μέλι και φρούτα αν επιθυμείτε

download (1)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης