Οι τρεις εβδομάδες των Αποκριών έχουν τις ονομασίες: Προφωνή, Κρεατινή και Τυροφάγου. Η Τσικνοπέμπτη βρίσκεται στη δεύτερη εβδομάδα του Τριωδίου.
Η τέταρτη μέρα της Κρεατινής εβδομάδας είναι η Τσικνοπέμπτη. Η Πέμπτη επιλέχθηκε επειδή η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι μέρες νηστείας σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοσή μας.
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης χρονολογείται στους αρχαίους χρόνους και συνδέεται με βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την ευφορία της γης την άνοιξη.
Η Τσικνοπέμπτη είναι η αρχή των εκδηλώσεων της Αποκριάς καθώς ακολουθούν το καρναβάλι και η Καθαρά Δευτέρα. Είναι μέρα χαράς. Τα σπίτια αυτή την ημέρα ψήνουν κρέας στη σχάρα και γεμίζει ο αέρας με <<τσίκνα>>. Επιβάλλεται το ψήσιμο στα κάρβουνα. Οι ψησταριές, οι ταβέρνες και τα μεζεδοπωλεία έχουν την τιμητική τους. Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της ήθη και έθιμα για την Τσικνοπέμπτη. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, αυτή τη μέρα συνηθιζόταν να φτιάχνουν παστό. Προετοίμαζαν το κρέας, το τσίκνιζαν, το έβραζαν και το αποθήκευαν σε πήλινα δοχεία.
Η Ελλάδα μας είναι γεμάτη από ήθη, έθιμα και παραδόσεις. Καλό είναι να μην τα ξεχνάμε. Είναι το παρελθόν μας, είναι η ιστορία μας, είναι ο πολιτισμός μας.
Άννα Μαρία Φουντουκίδου
(από το ηλεκτρονικό περιοδικό Πυξίδα Magazine)