Υπερθέρμανση του πλανήτη

Ο όρος υπερθέρμανση του πλανήτη δηλώνει μία ειδική περίπτωση κλιματικής μεταβολής και αναφέρεται στην αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας και των ωκεανών της γης. Ο όρος είναι εν γένει ουδέτερος ως προς τα αίτια πρόκλησης της υπερθέρμανσης, ωστόσο έχει επικρατήσει να υπονοεί την ανθρώπινη παρέμβαση. Αποδίδεται συχνά με διαφορετικό τρόπο, ως πλανητική (υπερ)θέρμανση ή παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, ενώ άλλες φορές ταυτίζεται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου που αποτελεί έναν μηχανισμό υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο πλανήτης μας είναι θερμότερος κατά 0,7° C από το 1950 και κατά 1° C από το 1900. Κάθε μία από τις τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν θερμότερη από την προηγούμενή της, από τότε που άρχισε η καταγραφή στοιχείων το 1850. Μπορεί να φαίνεται λίγο, αλλά δεν είναι! Αντιθέτως, είναι καθοριστική αυτή η αύξηση.

Ο κόσμος οδεύει προς μια «καταστροφική» υπερθέρμανση του πλανήτη τον 21ο αιώνα, μετά από θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2020, παρόμοιου επιπέδου με το 2016, προειδοποίησε ο ΟΗΕ καλώντας να «υπάρξει ειρήνη με τη φύση».

Σύμφωνα με μια ενοποίηση πέντε μεγάλων διεθνών βάσεων δεδομένων που πραγματοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), ένας οργανισμός του ΟΗΕ, το έτος 2020 είναι μαζί με το 2016 στο υψηλότερο βήμα των πιο θερμών ετών στον κόσμο, σε αποθέωση μιας δεκαετίας με θερμοκρασίες ρεκόρ.

«Αυτή η χρονιά ήταν ένα πολύ εμφανές παράδειγμα το πώς είναι να ζεις υπό μερικές από τις σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που έχουμε προβλέψει», δήλωσε η Λέσλι Οτ, του κέντρου Goddard της Nasa.

Παρακολουθείστε το βίντεο Υπερθέρμανση του πλανήτη. Γιατί είναι τόσο κακό να ανέβει η θερμοκρασία του πλανήτη μας;

πηγές:

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A5%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B7

https://www.kathimerini.gr/life/environment/980590/mporei-na-nikithei-i-klimatiki-allagi/

https://www.kathimerini.gr/life/561228331/pro-ton-pylon-mia-katastrofiki-yperthermansi-toy-planiti/

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης