Οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης

ΤΕΧΝΗΤΗ-ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΗ τεχνητή νοημοσύνη, έχει συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη επιστημονικών πεδίων και στην εξέλιξη της ζωής μας γενικότερα.

Ωστόσο, θα ήταν παράλογο να πιστεύουμε ότι μια νέα τεχνολογία δεν θα συνοδεύεται και από τυχόν προβληματισμούς που προκύπτουν κατά την εφαρμογή της.

Τεχνητή νοημοσύνη, είναι ο κλάδος της πληροφορικής αλλά και της μηχανικής υπολογιστών, ο οποίος ασχολείται με τη δημιουργία συστημάτων που μιμούνται τη μεθοδολογία σκέψης της ανθρώπινης νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αρκετά θετικά αλλά περιέχει και πολλούς κινδύνους. Εννοείται, πως οι κίνδυνοι της τεχνητής νοημοσύνης δεν αναιρούν τα πλεονεκτήματά της.

1. Κίνδυνος 1: Απουσία διαφάνειας στη λήψη αποφάσεων.

Είναι δύσκολο να καταλάβουμε τη πορεία και τα κίνητρα ορισμένων αποφάσεων όταν αυτές αποδεικνύονται λανθασμένες. Κάτι τέτοιο απασχολεί τομείς όπως η υγεία, όπου η διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων είναι απαραίτητη.

2. Κίνδυνος 2: Παραβίαση ιδιωτικότητας.

Στο ψηφιακό χώρο βρίσκονται διαθέσιμα κάθε είδους δεδομένα, τα οποία οι επιχειρήσεις μπορούν να εκμεταλλευτούν με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.

3. Κίνδυνος 3: Εφαρμογή προκαταλήψεων και διακρίσεων.

Αν ένα σύστημα AI τροφοδοτηθεί με δεδομένα προκατειλημμένου περιεχομένου, είναι λογικό οι αποφάσεις που θα πάρει να φέρουν τις ίδιες προκαταλήψεις.

4. Κίνδυνος 4: Εξάπλωση hacking.

Η τεχνητή νοημοσύνη, όπως και κάθε άλλη τεχνολογία, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κακούς σκοπούς, όπως το κακόβουλο hacking. Οι hackers έχουν την δυνατότητα να κάνουν πολλές προσπάθειες για να εισβάλουν στα συστήματα.

Οι κίνδυνοι αυτοί, απασχολούν έντονα τους επιστήμονες και τους κάνουν να αναρωτιούνται για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι η χρήση θα περιοριστεί, αλλά ότι θα υπάρχουν νέα μέτρα ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της. εικόνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης