Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης είναι ένα ερευνητικό ίδρυμα που ειδικεύεται στη συστηματική ενασχόληση με την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης. Ιδρύθηκε το 1983 και υπάγεται στη Διεύθυνση Βαφοπουλείου και Πνευματικών Ιδρυμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης στεγάζεται από το 1995 σε ιδιόκτητες σύγχρονες εγκαταστάσεις στην πλατεία Ιπποδρομίου (δωρεά του ζεύγους Αναστασίου και Ιουλίας Μπίλλη). Το κτίριο περιλαμβάνει 3 ορόφους, διαθέτει άρτια εξοπλισμένο εκθεσιακό χώρο στο ισόγειο, εξειδικευμένη ιστορική βιβλιοθήκη με αναγνωστήριο στο δεύτερο όροφο, καθώς και σύγχρονο χώρο εκδηλώσεων στον τρίτο όροφο, ενώ στον πρώτο όροφο είναι τα γραφεία. Εποπτεύεται από τη Συμβουλευτική Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς της πόλης, δημοσιογράφοι, δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βαφοπουλείου & Πν/κών Ιδρυμάτων.

Στα 32 χρόνια λειτουργίας του το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης έχει αναπτύξει δράση σε διάφορους τομείς με κύριο σκοπό τον εντοπισμό, την απόκτηση και την ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων, που θα συμβάλουν στην καταγραφή της ιστορίας της πόλης. Για να εκπληρώσει τους στόχους του έχει δημιουργήσει ειδική βιβλιοθήκη και δέχεται καθημερινά τους ερευνητές της ιστορίας της πόλης, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εντρυφήσουν εκτός της ειδικής βιβλιοθήκης και του Δημοτικού Αρχείου της πόλης, σε ιδιωτικές συλλογές εγγράφων, συλλογές φωτογραφιών, καρτ-ποστάλ, χαρτών και βιντεοκασετών, από τα ιστορικά αρχεία που έχει στη διάθεσή του.

Παράλληλα το Κέντρο Ιστορίας διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις όπως εκθέσεις ιστορικών τεκμηρίων, διαλέξεις, συνέδρια, με τις οποίες προσπαθεί να συμβάλλει στην ιστοριογραφία της Θεσσαλονίκης. Αποτελεί χώρο συνάντησης των δημοτικών δραστηριοτήτων με εκείνες άλλων επιστημονικών και πολιτιστικών φορέων, καθώς και του επιστημονικού δυναμικού της πόλης στο πεδίο της ιστορίας. Τέλος, αναπτύσσει και σημαντική εκδοτική δραστηριότητα με εκδόσεις  που αφορούν στην ιστορία της πόλης.

πηγη :ΒΙΒΛΙΟ ΕΛΛΑΔΑ-ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΟΜΗ

 

3ff9915b4fa639d7490c7864521a029f_L

Σχολιάστε

Top