
Στο πλαίσιο του μαθήματος «Εργαστήρια Δεξιοτήτων» με τον κ. Καλογερόπουλο, μας επισκέφτηκε μια ομάδα σπουδαστών της διατροφολογίας, η οποία μας έκανε μια παρουσίαση σχετικά με τη διατροφή των εφήβων. Τους κάναμε κάποιες ερωτήσεις, στις οποίες η φοιτήτρια Άλκηστις Βιτάλη απάντησε τα εξής:
-Ποιοι είναι οι σωστοί συνδυασμοί τροφίμων;
Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφίμων. Ανάλογα με το γεύμα, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του ατόμου προτείνεται ο συνδυασμός τροφίμων από όλες τις ομάδες κατά τη διάρκεια της ημέρας. (λαχανικά και φρούτα, δημητριακά, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, όσπρια, κρέας, αυγά, ψάρια και θαλασσινά και λίπη).
-Πόσα γεύματα και ποια ποσότητα πρέπει να τρώμε καθημερινά;
Καθημερινά οι έφηβοι θα πρέπει να καταναλώνουν 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και τουλάχιστον 1 ενδιάμεσο υγιεινό μικρογεύμα (δεκατιανό ή/και απογευματινό) σε σταθερές ώρες. Η ποσότητα θα πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου.
-Τι προβλήματα μπορεί να επιφέρει το τσιγάρο στον έφηβο;
Προτείνουμε να μην απαντηθεί από εμάς αυτή η ερώτηση, καθώς δεν αφορά την ειδικότητα μας.
-Πώς επηρεάζουν τα ενεργειακά ποτά τον οργανισμό ενός εφήβου;
Οι έφηβοι δε θα πρέπει να καταναλώνουν ενεργειακά ποτά, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε υπερένταση, νευρικότητα, αϋπνίες και αφυδάτωση. Τα ενεργειακά ποτά δεν προσφέρουν περισσότερη ενέργεια, αλλά αξιοποιούν όση ενέργεια έχει απομείνει στον οργανισμό σας.
-Τι δεν πρέπει να παραλείπει ένας έφηβος στα γεύματά του;
Στο πρωινό γεύμα
Το πρωινό αποτελεί σημαντικό γεύμα της ημέρας. Η συστηματική κατανάλωση πρωινού γεύματος σχετίζεται με πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες, με μειωμένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος και μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυξημένου σωματικού βάρους. Η παράλειψή του έχει συσχετιστεί με αίσθημα κόπωσης και μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, επηρεάζοντας την επίδοση στο σχολείο.
-Τι περιλαμβάνει ένα υγιεινό πρωινό;
• Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) +
• Δημητριακά προιόντα, κατά προτίμηση ολικής άλεσης (π.χ. ψωμί, φρυγανιά, βρώμη) +
• Φρούτα ή λαχανικά.
-Θα μας πείτε και για τα υπόλοιπα γεύματα;
Στο μεσημεριανό και βραδινό
Στο μεσημεριανό και βραδινό γεύμα φροντίστε να καταναλώνετε ποικιλία από όλες σχεδόν τις ομάδες τροφίμων. Τα δύο αυτά κύρια γεύματα θα πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μία πηγή από όλες τις παρακάτω κατηγορίες:
• Λαχανικά (π.χ. ωμά ή/και βραστά λαχανικά, «λαδερό φαγητό»)
• Δημητριακά (π.χ. ρύζι, ψωμί, μακαρόνια, πλιγούρι)
• Φρούτα
Ενδιάμεσα μικρογεύματα (δεκατιανό και απογευματινό).
Ένα υγιεινό δεκατιανό μικρογεύμα μπορεί να περιλαμβάνει:
• Φρούτα
• Φρούτο και αυγό βραστό με ψωμί
• Φρυγανιές/παξιμάδια ολικής άλεσης με τυρί
• Γιαούρτι με μέλι και καρύδια ή άλλους ξηρούς καρπούς
• Σάντουιτς με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί και λαχανικά (μαρούλι, ντομάτα κ.α.).
-Τι μας συμβουλεύετε για το φαγητό στο σχολείο;
-Προτιμήστε φαγητό από το σπίτι για το σχολείο, όπως:
- Σάντουιτς ή τοστ με λαχανικά (ντομάτα, μαρούλι, λάχανο-καρότο) και τυρί ή με κοτόπουλο/γαλοπούλα ή με αυγό
- Σπιτική σπανακόπιτα ή τυρόπιτα
- Φρούτα ή/και λαχανικά (π.χ., ροδέλες αγγουριού και καρότου)
- Σταφιδόψωμο
- Ανάλατους ξηρούς καρπούς
-Καλό θα ήταν να εναλλάσσετε τα υλικά που χρησιμοποιείτε (π.χ. το είδος του ψωμιού στο σάντουιτς), ώστε να υπάρχει ποικιλία.
-Αποφύγετε τυποποιημένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, γλυκίσματα, κρουασάν, γενικά τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά.
-Εάν επιλέξετε κάτι από το κυλικείο, φροντίστε να κάνετε την πιο υγιεινή επιλογή.