Μόλυνση του περιβάλλοντος και τρόποι αντιμετώπισης

Η καταστροφή και η ρύπανση του περιβάλλοντος αποτελεί ένα διεθνές κοινωνικό πρόβλημα. Γι’ αυτή την καταστροφή ευθύνεται πάνω από όλα ο άνθρωπος, καθώς οι ανάγκες του ανθρώπινου πληθυσμού, που σχετίζονται με την εξασφάλιση κατοικίας, τροφής , εργασίας , τον τρόπο μεταφοράς κ.ά, είναι αυξημένες και απαιτούν πολλές πρώτες ύλες, πολλή ενέργεια και επιπλέον, λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής συσσωρεύεται πλήθος άχρηστων ουσιών.  Επιπλέον, η υπερβολική χρήση αυτοκινήτων, τα καυσαέρια, που απελευθερώνονται, και πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες επιβαρύνουν  το περιβάλλον και δημιουργούνται πολλά προβλήματα, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, που οφείλεται στην αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Οι ποσότητες του διοξειδίου του άνθρακα που διοχετεύονται στην ατμόσφαιρα από την καύση στερεών καυσίμων είναι τρομακτικά μεγάλες και αυξάνουν επικίνδυνα με το χρόνο. Από την άλλη, τα δάση μας, που απορροφούν μέρος του διοξειδίου του άνθρακα, καταστρέφονται (καίγονται ή εκχερσώνονται) με μεγάλους ρυθμούς, με αποτέλεσμα η απορρόφηση αυτή να μειώνεται κάθε μέρα και περισσότερο. Έτσι, η θερμοκρασία στον πλανήτη αυξάνεται και είναι σαν να είμαστε μέσα σ’ ένα αυτοκίνητο εκτεθειμένο στον καλοκαιριάτικο ήλιο και εμείς να κλείνουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό πρόβλημα είναι η τρύπα του όζοντος. Το στρώμα του όζοντος εμποδίζει να φθάσουν στη Γη οι θανατηφόρες υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Εξαιτίας, όμως,  διαφόρων χημικών ουσιών στην ατμόσφαιρα έχουν προκληθεί «τρύπες» στο στρώμα του όζοντος, μέσα από τις οποίες περνούν ανενόχλητα οι υπεριώδεις ακτινοβολίες του Ήλιου. Αν οι τρύπες αυτές μεγαλώσουν (και όντως μεγαλώνουν) και καταστρέψουν μεγάλο μέρος του στρώματος του όζοντος, τότε εκτιμάται ότι θα πεθαίνουν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο.

1 (2) (2)

Γενικότερα, τα προβλήματα από τη ρύπανση του περιβάλλοντος είναι πολλά και ποικίλα και οι επιπτώσεις τους στον άνθρωπο, στα ζώα και τα φυτά του πλανήτη είναι σοβαρές και επικίνδυνες. Για τον λόγο αυτό είναι αναγκαίο να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης. Εμείς σας προτείνουμε τα εξής:

Στο Σπίτι

Η δράση για το περιβάλλον αρχίζει από το σπίτι. Κάνοντας μερικές μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες, όχι μόνο βοηθάμε το περιβάλλον, αλλά κάνουμε και οικονομία στις δαπάνες μας.

Φώτα

 Φρόντισε να μην τα αφήνεις αναμμένα, όταν δεν τα χρειάζεσαι.

Οικιακές συσκευές

 Φρόντισε να μην τις ξεχνάς αναμμένες. Προτίμησε αυτές με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Ψυγείο

Ρύθμισε το ψυγείο σου (2 έως 5 βαθμούς στην ψύξη, -15 έως -18 στην κατάψυξη).  Φρόντισε να μην ανοίγεις συχνά την πόρτα.

Πλυντήριο

 Όταν βάζεις πλυντήριο, φρόντιζε να είναι γεμάτο.  Προτίμησε να πλένεις σε μέτρια θερμοκρασία.

Θερμοσίφωνας

Μην τον ξεχνάς αναμμένο.  Σιγουρέψου ότι ο θερμοσίφωνάς σου δεν είναι ρυθμισμένος σε πολύ υψηλή θερμοκρασία.

Θέρμανση – Κλιματισμός

 Χαμηλώνοντας το θερμοστάτη του καλοριφέρ κατά 1 βαθμό, κάνεις μέχρι και 10% οικονομία στον λογαριασμό της θέρμανσης.. Επιπλέον, μόνωσε καλά τις πόρτες, τα παράθυρα και τις χαραμάδες.

Βρύσες

Αν κλείνεις τη βρύση, όταν βουρτσίζεις τα δόντια σου ή όταν ξυρίζεσαι, εξοικονομείς 10 λίτρα νερό τη φορά. Και πολύ περισσότερα όταν πλένεις τα πιάτα. Μια βρύση που στάζει μπορεί να σπαταλάει μέχρι και 90 λίτρα νερό την ημέρα.

Μπανιέρα Προτίμησε να κανείς ένα ντους, παρά ένα μπάνιο με γεμάτη μπανιέρα.

Καζανάκι. Αν λοιπόν το καζανάκι σου τρέχει, διόρθωσε το. Σπαταλάς πολύτιμο πόσιμο νερό. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να εξοικονομήσεις χιλιάδες λίτρα νερό το χρόνο. Γέμισε ένα μικρό πλαστικό μπουκάλι με νερό (αφού πρώτα βγάλεις την ετικέτα) και τοποθέτησε το μέσα στο καζανάκι.

Όχι στα χημικά προϊόντα. Μπορείς να τα αντικαταστήσεις με φυτικά προϊόντα

Τα τζάμια καθαρίζουν με ξίδι και νερό.

Τα ασημικά γυαλίζονται με οδοντόπαστα ή σόδα.

Στα χάλκινα ρίξε αλάτι και ξύδι και μετά από λίγο γυάλισέ τα με ένα καθαρό πανί.

Η φυσική λεβάντα μέσα σε σακουλάκια στη ντουλάπα προστατεύει τα ρούχα από το σκώρο.

Τα άλατα στο μπάνιο και στα πλακάκια φεύγουν με σόδα καθαρισμού και ζεστό νερό.

 Όπου χρειάζεται απολύμανση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ξίδι.

Στις Μετακινήσεις

Είναι σημαντικό να είμαστε συνετοί στις μετακινήσεις μας, κάνοντας σωστή χρήση του αυτοκινήτου, αλλά και των εναλλακτικών μέσων μεταφοράς. Έτσι βοηθάμε το περιβάλλον, αφού συμβάλλουμε στη μείωση της ρύπανσης, αλλά και… τον εαυτό μας αφού κάνουμε οικονομία στα καύσιμα και παρατείνουμε τη ζωή του αυτοκινήτου.

Στη Δουλειά

Ακριβώς, όπως και στο σπίτι μας, έτσι και στη δουλειά μπορούμε να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια, στο νερό, στα σκουπίδια, στις αγορές μας. Προσοχή στο χαρτί , όχι στις περιττές συσκευασίες , πλαστικές σακούλες με μέτρο.

                Είναι επιτακτική ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε όλους τους ανθρώπους της γης. Γι’ αυτό πρέπει να αφήσουμε τη θεωρία, να περάσουμε στην πράξη και να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

ΘΕΟΔΟΣΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΜΟΡΑΛΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ