Εφηβεία και έρωτας

«Όλα τα είχαμε, ο έρωτας μας έλειπε…»

Εφηβεία: μια περίοδος όμορφη μα και τόσο δύσκολη. Βγαίνουμε από τον κόσμο των «μικρούληδων», αποκτάμε σιγά σιγά ανεξαρτησία και χτίζουμε προσωπικότητα. Συγχρόνως όμως βιώνουμε αλλαγές και πρωτόγνωρες  καταστάσεις, τις οποίες δεν μπορούμε πάντα να διαχειριστούμε.

Μια από αυτές είναι και ο έρωτας. Ο έφηβος μέχρι τα 13-14 ήξερε απλά να αγαπά: αγαπάει γονείς, συγγενείς, δασκάλους και φίλους. Δένεται μαζί τους και χτίζει σχέσεις. Ξαφνικά όμως έρχεται ο έρωτας και είναι πράγματι πρωτόγνωρος, γιατί διαφέρει από την αγάπη. Ο έφηβος αποκτά ενδιαφέρον για το άλλο φύλο, νιώθει έλξη και προσπαθεί να κερδίσει εντυπώσεις. Ασχολείται για πρώτη φορά με την εμφάνισή του, προσέχει τα ρούχα που θα φορέσει και φτιάχνει με τις ώρες το μαλλί στον καθρέφτη με κίνδυνο να χάσει την πρώτη ώρα στο σχολείο! Κάνει τα πάντα για να τραβήξει την προσοχή του άλλου.

Επίσης, ο έρωτας του προκαλεί ποικίλα συναισθήματα. Από τη μια ο έφηβος νιώθει μια απίστευτη χαρά, καθώς όλα του φαίνονται όμορφα. Αγαπάει όλο τον κόσμο και έχει ένα μόνιμο χαμόγελο στο πρόσωπο. Από την άλλη, η σκέψη του αφαιρείται και του είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί. Συχνά πέφτουν ακόμα και οι βαθμοί, επειδή ο έρωτας μονοπωλεί τη σκέψη του και τον χρόνο του. Άλλωστε δε μένει χρόνος για διάβασμα, όταν το μόνο που θέλεις είναι να περνάς τις ώρες σου είτε στέλνοντας μηνύματα είτε βγαίνοντας βόλτες με το άτομο που είσαι ερωτευμένος.

Βέβαια, υπάρχει και η άλλη όψη, η «κακή». Τι γίνεται όταν η άλλη πλευρά δε νιώθει το ίδιο; Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι δύσκολα. Ο έφηβος νιώθει θλίψη και έντονη ανασφάλεια. Νιώθει «λίγος», επειδή δεν μπόρεσε να ξυπνήσει τον έρωτα στο άλλο άτομο. Δεν μπορεί να διαχειριστεί τη ζήλεια και τον θυμό που του προκαλεί η «χυλόπιτα». Έχει νεύρα με όλους και γίνεται κακόκεφος. Ευτυχώς όμως, όλα αυτά διαρκούν μέχρι να χτυπήσει την πόρτα ο επόμενος έρωτας. Και τότε πάμε πάλι από την αρχή….

Δύσκολη η εφηβεία, λοιπόν. Ορμόνες, νεύρα, ψυχολογικές αλλαγές…όλα στο κόκκινο! Αυτή είναι όμως και η ομορφιά της, ότι στην εφηβεία τα ζούμε όλα έντονα και ορμητικά. Και μέσα σε όλα αυτά και ο έρωτας . Όλα τα είχαμε, εσύ μας έλειπες…

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΓΙΑΣ